Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Δημοκρατική Συμπαράταξη / Δημοκρατική Συμπαράταξη: Ο χρόνος είναι ο... χειρότερος γιατρός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημοκρατική Συμπαράταξη / Δημοκρατική Συμπαράταξη: Ο χρόνος είναι ο... χειρότερος γιατρός

Όσο πιο αργά γίνουν οι εκλογές, τόσο περισσότερο θα αναδεικνύονται οι αντιθέσεις και οι αντιφάσεις ανάμεσα στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ, αλλά και μεταξύ των «συνιστωσών», δηλαδή των μικρότερων κομμάτων και κινήσεων που μαζί με αυτό συγκροτούν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Διότι, αν αρχικά το ΠΑΣΟΚ παρέπεμπε στην αβεβαιότητα και τη ρευστότητα του εσωτερικού πολιτικού σκηνικού λόγω του ότι δεν είχε κλείσει η αξιολόγηση, προκειμένου να μεταθέτει τα επόμενα βήματα του εγχειρήματος ενιαιοποίησης της ΔΗ.ΣΥ., πλέον η δικαιολογία αυτών των παραμέτρων δεν υπάρχει για την ηγεσία. Αυτό έγινε σαφές, καθώς, από τη στιγμή που μπήκε στην τελική ευθεία η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η ΔΗ.ΣΥ. προχώρησε αναγκαστικά ή μη σε πιο συγκεκριμένη -αν και ακόμα όχι πλήρως καθορισμένη- περιγραφή των επόμενων βημάτων της. Συνεπώς, όσο περισσότερο προσδιορίζεται η συζήτηση για το μέλλον του σχήματος, τόσο περισσότερο βγαίνουν στην επιφάνεια οι διαφωνίες που υπάρχουν στο εσωτερικό της.

Ένα επιπλέον, πλην ισχυρό έναυσμα σε αυτή την κατεύθυνση δόθηκε με αφορμή την κριτική που ασκήθηκε στη Φ. Γεννηματά από τους διαφωνούντες εντός τους ΠΑΣΟΚ. Την κατηγόρησαν ουσιαστικά ότι ο σχεδιασμός της είναι η διατήρηση ενός μικρού ΠΑΣΟΚ και όχι μια ουσιαστική προσπάθεια διεύρυνσης της ΔΗ.ΣΥ. ώστε να μετεξελιχθεί σε νέο ενιαίο φορέα μέσα από τη συνεργασία με το Ποτάμι και την Ώρα Αποφάσεων των Διαμαντοπούλου - Ραγκούση - Φλωρίδη. Η κουβέντα που άνοιξαν προλείανε το έδαφος για τη ΔΗΜ.ΑΡ. και τις Κινήσεις Πολιτών για να επαναφέρουν πιο πιεστικά τη θέση τους διεξαγωγή ιδρυτικού συνεδρίου του νέου φορέα εντός του 2017. Παράλληλα όμως, αυτή η «πράσινη» εσωκομματική σύγκρουση μπέρδεψε ακόμα περισσότερο τα δεδομένα για το σύνολο της ΔΗ.ΣΥ., αφού, προκειμένου να απαντήσει στα «πυρά» της εσωτερικής αντιπολίτευσης, η Φ. Γεννηματά προχώρησε στη θεσμική λύση της προκήρυξης έκτακτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.

Τώρα, η ΔΗ.ΣΥ. βρίσκεται στον προσυνεδριακό δρόμο προς το προγραμματικό / πολιτικό συνέδριό της στα τέλη Ιουνίου, ενώ εκκρεμεί ο χρόνος διεξαγωγής του έκτακτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και βέβαια του ιδρυτικού συνεδρίου της ΔΗ.ΣΥ., την ολοκλήρωση των διαδικασιών του οποίου η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τοποθέτησε ασαφώς περί τα τα τέλη του 2017 έως τις αρχές του 2018, «με την επιφύλαξη να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις" μάλιστα. Η ΔΗΜ.ΑΡ. και οι Κινήσεις Πολιτών δεν έκρυψαν τη δυσφορία τους για το ενδεχόμενο τα εσωκομματικά ξεκαθαρίσματα λογαριασμών του ΠΑΣΟΚ και το έκτακτο κομματικό συνέδριο να επισκιάσουν το συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ. και να περιπλέξουν τον δρόμο προς το ιδρυτικό συνέδριο.

Αυτό αποτυπώθηκε και στην Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου της ΔΗ.ΣΥ., όπου οι επικεφαλής της ΔΗΜ.ΑΡ. και των Κινήσεων εξέφρασαν με τις ομιλίες τους επίσημα τη διαφωνία τους. Εκεί η Φ. Γεννηματά πέταξε το μπαλάκι στο κάθε κόμμα να αποφασίσει για το μέλλον της μορφής της ΔΗ.ΣΥ., για το εάν θα είναι ενιαίος ή ομόσπονδος φορέας: «Τα πολιτικά κόμματα και οι φορείς της ΔΗ.ΣΥ. μέσα σε εύλογο χρόνο παίρνουν τις αποφάσεις τους ως προς τη μορφή του φορέα (πολυκομματικός ή όχι). Στη συνέχεια, προχωράμε στην εκλογή επικεφαλής από τη βάση. Πάμε σε εκλογή. Οι κάλπες στη βάση είναι το επόμενο μεγάλο βήμα». Η τελευταία αποστροφή της αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, οι σύνεδροί του να αποφασίσουν για το εάν επιθυμούν ενιαίο φορέα.

Ο Θ. Θεοχαρόπουλος απάντησε μιλώντας για «ενιαίο προοδευτικό φορέα», «με υπέρβαση των υφιστάμενων κομμάτων και κινήσεων και υπέρβαση της ομοσπονδιακής δομής μέσα από ένα ιδρυτικό συνέδριο για ένα ενιαίο κόμμα και εκλογή επικεφαλής του από τη βάση εντός του 2017». Υπέρ της υπέρβασης των υφιστάμενων κομμάτων - κινήσεων για ίδρυση νέου ενιαίου φορέα και εν συνεχεία εκλογή αρχηγού από τη βάση (σ.σ.: όπως και η ΔΗΜ.ΑΡ.) τάχθηκαν και οι Κινήσεις Πολιτών διά του Γ. Τούντα.

Μόλις τέσσερις μέρες μετά, ο Γ. Παπανδρέου θα διαμήνυε με τον δικό του τρόπο μέσα από συνέντευξή του ότι δεν αποδέχεται αυτοδιάλυση του ΚΙΔΗΣΟ: «Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη προχωράμε -και σε αυτό και εγώ, και άλλοι επέμεναν-, προχωράμε όλοι μαζί, αλλά ταυτόχρονα διατηρώντας την αυτονομία του κάθε φορέα». Στη παρατήρηση του δημοσιογράφου που «είδε» στην προαναφερθείσα ομιλία της Φ. Γεννηματά πρόθεση επιτάχυνσης της μετεξέλιξης της ΔΗ.ΣΥ. σε ενιαίο κόμμα, ο Γ. Παπανδρέου επανέφερε τη συζήτηση στους πραγματικούς όρους, σχολιάζοντας: «Η Φώφη Γεννηματά δεν είπε τίποτα διαφορετικό ή περισσότερο από όσα έχουν ειπωθεί μέχρι σήμερα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL