Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
"Βαλκανική Ελλάδα", το όραμα του Κυρ. Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Βαλκανική Ελλάδα", το όραμα του Κυρ. Μητσοτάκη

Στροφή στο... εκκρεμές πρόγραμμα της Ν.Δ. θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα ο Κυρ. Μητσοτάκης προκειμένου να βρει νέα πολιτική στρατηγική μετά την ψήφιση των μέτρων, αλλά και τη διαφαινόμενη “συμφωνία - πακέτο” για τη δεύτερη αξιολόγηση. Ωστόσο, παρ' ότι η κατάρτιση και η παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων της Ν.Δ. θυμίζουν την παροιμία “όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει”, οι “εναλλακτικές” προτάσεις που έχει ήδη αρχίσει να παρουσιάζει ο Κυρ. Μητσοτάκης παραπέμπουν ευθέως στις άδηλες προθέσεις του για το οικονομικό μοντέλο της χώρας: μια Ειδική Οικονομική Ζώνη, με ελαστικές σχέσεις εργασίας, χαμηλότατους μισθούς και μηδαμινό κοινωνικό κράτος, στα πρότυπα της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Πολωνίας.

Μάλιστα, όπως υποψιάζονται ακόμη και “γαλάζια” στελέχη, από εκείνα που δεν μοιράζονται το νεοφιλελεύθερο όραμα του προέδρου της Ν.Δ., ο βασικότερος λόγος για τον οποίο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναβάλλει διαρκώς την παρουσίαση του ολοκληρωμένου προγράμματός του είναι ότι αυτό μάλλον θα... αποκαλύψει περισσότερα απ’ όσα η ηγεσία της Ν.Δ. θα ήθελε.

Ελλάδα, όπως... Βαλκάνια

Εξάλλου, ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει αποκαλύψει, σε αδρές έστω γραμμές, με “παραδείγματα” και υπαινιγμούς, πώς οραματίζεται τη διάχυση της αναμενόμενης ανάπτυξης: δεν έχουν περάσει ούτε δέκα ημέρες από τότε που περιέγραψε ως “αχρείαστες” συγκεκριμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων -και όχι μόνο συμβασιούχων...-, φέρνοντας ως παραδείγματα τις καθαρίστριες, τους σχολικούς φύλακες, αλλά και τους εργαζομένους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που “βγάζουν” τη μισθοδοσία των υπόλοιπων δημοσίων υπαλλήλων. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αποκάλυψε το στίγμα των προθέσεών του για τη διαρκή συρρίκνωση του Δημοσίου και για την παράδοση κομματιών του σε εργολάβους, αφού ανέφερε τις ως άνω κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων ως εκείνες που θα μπορούσαν να “αντικατασταθούν” από ιδιωτικές εταιρείες που θα αναλάμβαναν το παραγόμενο έργο.

Συν τοις άλλοις, θέλοντας να καταδείξει την αναποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επικαλέστηκε προχθές στη Βουλή τη Ρουμανία, την Πολωνία και τη Βουλγαρία (εντάσσοντάς τις, μάλιστα, στην... Ευρωζώνη!) ως πρότυπα παραγωγικότητας και ανάπτυξης. Παρουσίασε, με άλλα λόγια, ως πρότυπα χώρες στις οποίες οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης συνδυάζονται με πλήρη διάλυση της αγοράς εργασίας, με φτηνά εργατικά χέρια και με συνθήκες που παραπέμπουν σε Ειδική Οικονομική Ζώνη - με ό,τι αυτό σημαίνει και για το κοινωνικό κράτος και τις συντάξεις των χωρών αυτών...

“Δύο διαφορετικοί κόσμοι”

Σε κάθε περίπτωση, ο Κυρ. Μητσοτάκης εφεξής θα προβάλλει την υπαρκτή διαφορετικότητα μεταξύ του κόμματός του και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ήδη από την προχθεσινή μάχη στη Βουλή απέφυγε να επαναλάβει πως “θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της χώρας”, αλλά έριξε βάρος μόνο στις δικές του εναλλακτικές προτάσεις. Χθες, μάλιστα, ο εκπρόσωπος του κόμματος Βασ. Κικίλιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, περιέγραψε ακόμη και... μονομερείς ενέργειες, προαναγγέλλοντας πως η Ν.Δ. θα προωθήσει μειώσεις “πάση θυσία” στη φορολογία και θα διεκδικήσει μικρότερα πλεονάσματα, “αφού φέρει ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων”. “Είναι δικό μας δικαίωμα και υποχρέωση να βρούμε άλλη λύση” είπε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας άρρητα σε ένα περιβάλλον ιδανικό για τα συμφέροντα της επιχειρηματικής ολιγαρχίας, με υποβαθμισμένο κοινωνικό κράτος (ακόμη και για συγχώνευση των Νοσοκομείων Παίδων είχε μιλήσει προ ενός μηνός ο Κυρ. Μητσοτάκης...) και χωρίς... ενοχλητικές “αριστερές ιδεοληψίες”, όπως είχε χαρακτηρίσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. τη διαπραγματευτική μάχη της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Με άλλα λόγια, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα να αποδείξει ότι η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και στο ασφυκτικό πλαίσιο του τρίτου Μνημονίου, είναι δύο “διαφορετικοί κόσμοι”. Μένει, βεβαίως, να αποδειχθεί αν... ο “κόσμος” που θα προβάλει ο ίδιος για το κόμμα του θα πείσει ή θα... φοβίσει την κοινωνία.

Στρατηγική διαφοροποίηση από την Κ. Παπακώστα

Σε σαφή διαφοροποίηση από την κεντρική γραμμή της Ν.Δ. προχώρησε χθες η βουλευτής του κόμματος Κ. Παπακώστα, καθώς υπογράμμισε πως είναι “ώρα ευθύνης για όλους” και απέφυγε να επαναλάβει τις αντιπολιτευτικές κραυγές του κόμματός της. “Πρέπει να χαραχθεί μια στρατηγική για τη μεταμνημονιακή περίοδο, να βρούμε τη μέση οδό και να αποτρέψουμε τον διχασμό” συνέχισε μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο η βουλευτής της Ν.Δ., η οποία προσφάτως είχε βρεθεί ένα βήμα πριν από τη διαγραφή λόγω δηλώσεων που της αποδόθηκαν κατά του εκλογικού αιτήματος του Κυρ. Μητσοτάκη.

Μάλιστα, η Κ. Παπακώστα υπογράμμισε την ανάγκη να ρυθμιστεί το ελληνικό χρέος: “Πρέπει τώρα πολύ σωστά να λυθεί αυτό το θέμα και είναι υποχρέωση των δανειστών” είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει μάλιστα πως “είναι η ώρα να κάνουν αυτοί τα μαθήματά τους και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντί μας”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL