Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Eφη Αχτσιόγλου: / Eφη Αχτσιόγλου: Πρώτη φορά δημιουργούνται δομές κοινωνικού κράτους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Eφη Αχτσιόγλου: / Eφη Αχτσιόγλου: Πρώτη φορά δημιουργούνται δομές κοινωνικού κράτους

«Για πρώτη φορά δημιουργούνται ουσιαστικές δομές κοινωνικού κράτους» τόνισε η υπουργός Εργασίας Έ. Αχτσιόγλου σχετικά με αντίμετρα που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο επισημαίνοντας ότι αφορούν την πλειονότητα της κοινωνίας και δεν πρόκειται απλώς για ένα δίχτυ προστασίας για την απόλυτη φτώχεια. Η Έ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι η επιδότηση ενοικίου, που ανέρχεται μεσοσταθμικά σε 1.000 ευρώ, αφορά 1,4 εκατ. πολίτες, ενώ το επίδομα παιδιού αφορά 3 εκατ. πολίτες.

Παράλληλα, 140.000 παιδιά θα βρουν θέση σε παιδικούς σταθμούς, ενώ το πρόγραμμα για τα σχολικά γεύματα καλύπτει το 50% των μαθητών. Η Έ. Αχτσιόγλου παρατήρησε ακόμα ότι η μειωμένη συμμετοχή στα φάρμακα καλύπτει το 80% του πληθυσμού, ενώ υπογράμμισε ότι τα μέτρα ενίσχυσης της εργασίας είναι ειδικά σχεδιασμένα για την ανάσχεση του brain drain.

Γ. Χουλιαράκης: Αύξηση εισοδήματος για το 60%

Από τη μεριά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης τόνισε ότι το 60% των πολιτών θα δει ενίσχυση του εισοδήματός του από το σύνολο των μέτρων και των αντίμετρων, καταθέτοντας τα σχετικά στοιχεία. Σύμφωνα με αυτά, το χαμηλότερο εισοδηματικά 10% των πολιτών θα δει αύξηση του εισοδήματός του κατά 22,7%, ενώ για τα επόμενα 5 δεκατημόρια των πολιτών θα υπάρξει αύξηση εισοδήματος κατά 1%-5%.

Ο Γ. Χουλιαράκης αναφέρθηκε στις θετικές προοπτικές της οικονομίας για έξοδο από την κρίση δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων, που βρίσκονται σε επίπεδα στα οποία δεν έχουν βρεθεί ποτέ ξανά κατά την τελευταία επταετία, εκτός από την άνοιξη του 2014.

Π. Καμμένος: Αύξηση ειδικών μισθολογίων

Ο υπουργός Εθν. Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. Π. Καμμένος υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ μείωση στα μισθολόγια των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως παρατήρησε, αυτό γίνεται χωρίς επιβάρυνση του προϋπολογισμού, ενώ ταυτόχρονα το συνολικό ύψος του μισθολογίου θα αυξηθεί κατά 19,5 εκατ. ευρώ σε βάθος τετραετίας ως ένα μέρος της αποκατάστασης των περικοπών που είχαν υποστεί στο παρελθόν οι στρατιωτικοί.

Ο Π. Καμμένος διευκρίνισε ότι θα υπάρξουν περικοπές στις προσωπικές διαφορές που θα επιβαρύνουν περισσότερο τα κατώτερα στελέχη, τα οποία όμως θα έχουν συνολικά μια μικρή αύξηση στο μισθολόγιό τους, καθώς αποτελούν την πλειονότητα όσων θα λάβουν το επίδομα παραμεθορίου των 100 ευρώ. Ενίσχυση του εισοδήματος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων θα υπάρξει και μέσω των «νυχτερινών».

Αν. Ξανθός: Αλλαγή του μείγματος φαρμακευτικής πολιτικής

Τη δέσμευσή του για άνοιγμα της συζήτησης με τους δανειστές για να αλλάξει το μείγμα της φαρμακευτικής πολιτικής έδωσε ο υπουργός Υγείας Αν. Ξανθός σχολιάζοντας ότι «η μνημονιακή πολιτική φαρμάκων έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο». Ο Αν. Ξανθός αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης για δίκαιες τιμές για τα ακριβά φάρμακα, αλλά και την πρωτοβουλία για κοινή διαπραγμάτευση με άλλες χώρες του Νότου. Ο Αν. Ξανθός επισήμανε ακόμα την ενισχυμένη έκπτωση στις εισαγωγές νέων, ακριβών φαρμάκων, καθώς και τις ρυθμίσεις που κάνουν διαχειρίσιμη την κατάργηση της διατίμησης στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Θ. Φωτίου: 3,5 φορές πάνω ο κοινωνικός προϋπολογισμός

Το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων, που αφορά 450.000 παιδιά, φέρνει μια νέα κουλτούρα στα σχολεία, υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου σημειώνοντας ότι όπου το μέτρο εφαρμόστηκε πιλοτικά αυξήθηκε η σχολική απόδοση και συμπεριφορά. Η Θ. Φωτίου επισήμανε ακόμα την επικείμενη αύξηση των βρεφονηπιακών σταθμών κατά 1.800, καθώς και την κατά 40% αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων. Η Θ. Φωτίου τόνισε επίσης ότι, μαζί με τα αντίμετρα, το 2019 ο κοινωνικός προϋπολογισμός θα φτάσει τα 2,73 δισ. ευρώ, δηλαδή «3,5 φορές παραπάνω από όσο παραλάβαμε».

Κ. Παπανάτσιου: Ξεπεράσαμε τους στόχους πλεονασμάτων

«Τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν» ξεκαθάρισε η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου σημειώνοντας ότι ήδη από το 2016 τα πλεονάσματα ξεπερνούν τους στόχους του 2018 και 2019. Η Κ. Παπανάτσιου αναφέρθηκε επίσης στις φορολογικές ελαφρύνσεις που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες με χαμηλό εισόδημα, καθώς και στη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ. Όσον αφορά τη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 29% στο 26% η Κ. Παπανάτσιου σχολίασε ότι «περιμένουμε να επιστρέψουν αυτό το μέτρο στην κοινωνία με επενδύσεις».

Την αύξηση εσόδων στο ασφαλιστικό σύστημα για το 2017, «παρά τους πηχυαίους τίτλους των εφημερίδων» περί του αντιθέτου, επισήμανε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αν. Πετρόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL