Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
Απορρίφθηκαν κατά πλειοψηφία οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας της αντιπολίτευσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απορρίφθηκαν κατά πλειοψηφία οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας της αντιπολίτευσης

Απορρίφθηκαν κατά πλειοψηφία μετά από ψηφοφορία δια έγερσης οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας κατά άρθρων του πολυνομοσχεδίου που κατέθεσαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη κι ο ανεξάρτητος βουλευτής Γ.Καρράς. Η υπουργός Εργασίας, Έ.Αχτσιόγλου, απάντησε εκ μέρους της κυβέρνησης στις εντάσεις απορρίπτοντας ότι οι επίμαχες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου βρίσκονται σε αντίθεση με τα όσα προβλέπονται στο Σύνταγμα.

Συγκεκριμένα, σχετικά με τις περικοπές στην προσωπική διαφορά στις συντάξεις, η Έ.Αχτσιόγλου επισήμανε ότι υπάρχει ασφαλής οριοθέτηση του μέτρου, καθώς τα 2/3 των συνταξιούχων δεν επηρεάζονται, ενώ για τις περικοπές υπάρχει ανώτερο όριο ύψους 18%. Παράλληλα, η ταυτόχρονη θεσμοθέτησης αντίμετρων μπορεί να αμβλύνει ή και να εκμηδενίσει σε κάποιες περιπτώσεις την όποια επιβάρυνση.

Η Έ.Αχτσιόγλου επικαλέστηκε ακόμα τον υπέρτερο σκοπό του δημόσιου συμφέροντος, αλλά και την πρόβλεψη για μη άμεση εφαρμογή του μέτρου. Όσον αφορά την εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών για την αναπροσαρμογή των φορολογικών διατάξεων, η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι δεν υπάρχει διακριτική ευχέρεια του υπουργού ως προς την αναπροσαρμογή, αλλά αυτή αντιστοιχεί στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Ν.Παρασκευόπουλος: Για πρώτη φορά οι περικοπές συνοδεύτηκαν από αντίμετρα

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Ν.Παρασκευόπουλος, αναφέρθηκε εκτενώς στην μεγαλύτερη δημόσια ωφέλεια που προκύπτει από τις περικοπές, ενώ επισήμανε ότι οι περικοπές συνοδεύονται για πρώτη φορά από αντίμετρα.

Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι δεν απαιτείται αναλογιστική μελέτη για τις περικοπές στην προσωπική διαφορά στις συντάξεις, αφού αυτές οι διατάξεις είναι μεταβατικές. «Περισσεύει η υποκρισία κι η φθηνή επιχειρηματολογία» σχολίασε σχετικά με τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ.Μαντάς.

Στο ίδιο κλίμα οι τοποθετήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη

Από την μεριά της ΝΔ, τόσο ο Κ.Τζαβάρας, όσο κι ο Μ.Βορίδης, υποστήριξαν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση νομοθετεί αντισυνταγματικές διατάξεις με τον Μ.Βορίδη να ισχυρίζεται ότι «η Αριστερά έχει ταυτιστεί με την παραβίαση κάθε λέξης του Συντάγματος».

Στο ίδιο κλίμα ήταν κι η τοποθέτηση του Αν. Λοβέρδου από το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη ο οποίος υποστήριξε ότι «κάθε εβδομάδα δύο νόμοι σας βγαίνουν αντισυνταγματικοί», ενώ έθεσε ακόμη το ζήτημα της αλλαγής μέσα σε λίγο χρόνο των όσων προβλέπονταν στον νόμο Κατορύγκαλου για την προσωπική διαφορά στις συντάξεις.

«Όποιος έχει την πλειοψηφία λέει ότι ο γάιδαρος πετάει» σημείωσε ο Θ.Παφίλης από το ΚΚΕ, ενώ ο Αν.Μεγαλομύστακας από την Ένωση Κεντρώων σχολίασε ότι «αυτά που έκαναν οι προηγούμενοι, αυτά κάνετε κι εσείς». Ο Γ.Αμυράς από το Ποτάμι κατηγόρησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν είναι κάθε λέξη του Συντάγματος, αλλά «κάθε λέξη του Μνημονίου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL