Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Έ. Αχτσιόγλου: Ούτε αυτονόητη, ούτε δεδομένη η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Η Έ. Αχτσιόγλου παρατήρησε ότι θα μπορούσε να δεχτεί την κριτική συνδικαλιστών γιατί η επαναφορά δεν είναι άμεση, αλλά όχι και την κριτική της αντιπολίτευσης που πέρασε 10 νόμους και 2 πράξεις υπουργικού συμβουλίου αποδομώντας το πλαίσιο των εργασιακών δικαιωμάτων

Ούτε αυτονόητη, ούτε δεδομένη ήταν η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας, Έ. Αχτσιόγλου, κατά την συζήτηση για την επεξεργασία του νομοσχεδίου για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης στις Επιτροπές της Βουλής.

Η Έ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι με την αντιστροφή του κλίματος στον τομέα της ανεργίας, τις παρεμβάσεις που γίνονται μέσω του σώματος επιθεώρησης εργασίας, και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων «στήνεται σιγά-σιγά η αγορά εργασίας στα πόδια της».

Η Έ. Αχτσιόγλου εξήγησε ότι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων ήταν συνδεδεμένη με το μεσοπρόθεσμο, το οποίο αποτελεί κοινοτική κι όχι Μνημονιακή υποχρέωση. Αυτό θα σήμανε ότι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα έπαιρνε επ’ αόριστον αναβολή χωρίς νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση. Η Έ. Αχτσιόγλου παρατήρησε ότι θα μπορούσε να δεχτεί την κριτική συνδικαλιστών γιατί η επαναφορά δεν είναι άμεση, αλλά όχι και την κριτική της αντιπολίτευσης που πέρασε 10 νόμους και 2 πράξεις υπουργικού συμβουλίου αποδομώντας το πλαίσιο των εργασιακών δικαιωμάτων.

Τα 2/3 των συνταξιούχων δεν επηρεάζονται από τις περικοπές στην προσωπική διαφορά

Η Έ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι τα 2/3 συνταξιούχων δεν επηρεάζονται από τις περικοπές στην προσωπική διαφορά, ενώ θα καταβληθεί κανονικά η θετική προσωπική διαφορά που αφορά παραπάνω από 350,000 συνταξιούχους, οι οποίοι κατά το 80% προέρχονται από το ΙΚΑ. Όσον αφορά τα αντίμετρα, η Έ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι το επίδομα στέγασης αφορά 600,000 νοικοκυριά, ενώ η συμμετοχή στα φάρμακα αφορά το 80% του πληθυσμού της χώρας. Παράλληλα, το πρόγραμμα για την βρεφονηπιακή φροντίδα αφορά το 30% των παιδιών της χώρας, ενώ τα σχολικά γεύματα καλύπτουν τον μισό μαθητικό πληθυσμό.

Επίσης προστίθενται στα υπάρχοντα προγράμματα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας επιπλέον 30,000 θέσεις, ενώ ενισχύεται η χρηματοδότηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο ώστε να υλοποιήσει έργα υποδομής της αγροτικής παραγωγής κι έργα ενεργειακής εξοικονόμησης και αναβάθμισης στην βιομηχανία. Η Έ. Αχτσίογλου έδωσε ακόμη έμφαση στην καταγραφή του πρώτου τετραμήνου του 2017, όπου σημειώθηκε το καλύτερο ισοζύγιο της τελευταίας 16ετίας, με θετικό κατά 125,000 θέσεις ισοζύγιο προσλήψεων.

 

Δείτε όλα τα σχόλια