Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.4°C28.0°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
21.9°C28.1°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.0°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.7°C27.8°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
1 BF 39%
Ευ. Τσακαλώτος: Το νομοσχέδιο κάνει συμβιβασμούς, αλλά ανοίγει δρόμους (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευ. Τσακαλώτος: Το νομοσχέδιο κάνει συμβιβασμούς, αλλά ανοίγει δρόμους (Video)

Σε 7,6 δισ. ευρώ ανέρχονται τα θετικά μέτρα για την περίοδο 2018-2021 την ώρα που τα αρνητικά μέτρα ανέρχονται στα 4,9 δισ. ευρώ, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, κατά την εισήγησή του στην συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής που επεξεργάζονται το νομοσχέδιο για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ο Ευ. Τσακαλώτος σχολίασε ότι το νομοσχέδιο για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης κάνει συμβιβασμούς, αλλά κι «ανοίγει κάποιους δρόμους», ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιμένει να θολώνει τα νερά σχετικά με το ενδεχόμενο μη ενεργοποίησης των θετικών μέτρων.https://www.youtube.com/embed/2wMJksewddQ?rel=0

Ο Ευ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν μπαίνει στην λογική του success story, όπως έκανε η προηγούμενη, τόνισε όμως ότι υπάρχουν πράγματα στην συμφωνία με τα οποία «είμαστε ευχαριστημένοι», όπως η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, οι βάσεις για την οικοδόμηση σύγχρονου κοινωνικού κράτους και τα μέτρα για την προσέλκυση επενδύσεων. Ο Ευ. Τσακαλώτος, ενώ υπενθύμισε ότι αν η διαπραγμάτευση έκλεινε τον Δεκέμβρη όπως ζητούσε η αντιπολίτευση τότε το αποτέλεσμα θα ήταν μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ χωρίς τα αντίστοιχα αντίμετρα.

Σχετικά με την αναγκαιότητα των μέτρων, ο Ευ. Τσακαλώτος παρατήρησε επίσης ότι στο Μνημόνιο του καλοκαιριού του 2015 το οποίο ψήφισε κι η αντιπολίτευση, προβλεπόταν κι η συμμετοχή του ΔΝΤ. Ο Ευ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι η βασική μάχη είναι η μάχη της επιτροπείας, την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει.

Προσπάθεια για οικοδόμηση σύγχρονου κοινωνικού κράτους

Ο Ευ. Τσακαλώτος παρατήρησε ότι τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα μπορούν να ευελπιστούν ότι στην ανάπτυξη δεν θα είναι στην ίδια κατάσταση στην οποία βρισκόταν επί των προηγούμενων κυβερνήσεων, όταν η μεγάλη ανάπτυξη δεν είχε βελτιώσει καθόλου την θέση τους. Ο Ευ. Τσακαλώτος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα αντίμετρα και στην πρώτη προσπάθεια που γίνεται για οικοδόμηση κοινωνικού κράτους με σοβαρούς όρους κι όχι μέσω ρουσφετιών, μεταθέσεων και μόνιμης φοροδιαφυγής, όπως αντιλαμβάνονταν δηλαδή το κοινωνικό κράτος οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Μάλιστα, ο Ευ. Τσακαλώτος παρέθεσε σειρά στοιχείων για την αύξηση κατά την περίοδο της κρίσης των ήδη υψηλών επιπέδων παιδικής φτώχειας ως απάντηση στην υποτίμηση που επιχειρήθηκε από την αντιπολίτευση ως προς τα σχετικά αντίμετρα. Ο Ευ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στην αντίστροφη μέτρηση που ξεκινά και για την ελάφρυνση των μεσαίων στρωμάτων επικαλούμενος ενδεικτικά τα αντίμετρα για το επίδομα ενοικίου και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL