Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Ν.Δ.: αποσταθεροποίηση σε όλα τα μέτωπα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν.Δ.: αποσταθεροποίηση σε όλα τα μέτωπα

Την ύστατη μάχη ώστε να μην ξεκινήσει η πολιτική αποσταθεροποίηση της Ν.Δ. και της ηγεσίας της δίνει η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς ο Κυρ. Μητσοτάκης έρχεται συνεχώς αντιμέτωπος με νέα μέτωπα, την ώρα που η αναταραχή στο εσωτερικό του κόμματος δεν λέει να κοπάσει. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν είναι αντιμέτωπος μόνο με την υπέρβαση του κάβου της δεύτερης αξιολόγησης με μία συμφωνία - πακέτο που θα μπορούσε να ανοίξει εκ νέου το πολιτικό παιχνίδι.

Την ίδια στιγμή η σύγχυση της ηγεσίας της Ν.Δ. επεκτείνεται και σε άλλα μέτωπα, καθώς μέσα σε δέκα ημέρες ο Κυρ. Μητσοτάκης κατάφερε να διχάσει το κόμμα του και να “κερδίσει” την... καχυποψία του ρωσικού παράγοντα, ενώ, επιπροσθέτως, έφτασε στο σημείο να... “αδειάσει” δύο φορές δημοσίως και τον πρέσβη των ΗΠΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε διπλωματικό επίπεδο για την οδό Πειραιώς.

Η Ν.Δ. υλοποιεί ήδη τον κεντρικό σχεδιασμό της ηγεσίας του κόμματος, ώστε να “χτιστεί” ένα “αντι-αφήγημα”, κόντρα στα σημάδια που δείχνουν ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και στη βελτίωση του κοινωνικού κλίματος που επιφέρει η τεχνική συμφωνία επί της δεύτερης αξιολόγησης.

Κινδυνολογία παντού

Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. δεν έκρυβαν την περασμένη εβδομάδα τον προβληματισμό τους για όλα τα σημάδια που δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα έχει τη δεύτερη ευκαιρία της να διεκδικήσει την πολιτική ανάκαμψή της, αλλά και την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία: το χρηματιστήριο ανέκαμψε, τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων έπεσαν (βρίσκονται λίγο ψηλότερα από το ψυχολογικό όριο του 4,9%, όταν είχε επιτευχθεί η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές επί Σαμαρά), η ανεργία μειώθηκε, οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης πήραν κεφάλι για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια, ενώ ταυτοχρόνως όλοι οι δανειστές -συμπεριλαμβανομένου ακόμη και του... Β. Σόιμπλε- έχουν μόνο καλά λόγια να πουν για τις προοπτικές της Ελλάδας.

Αυτό, λοιπόν, το “αφήγημα”, έστω κι αν η κυβέρνηση δεν το παρουσιάζει σαν “success story” (σ.σ.: ιστορία επιτυχίας), επιχειρεί να αποδομήσει κεντρικά η αξιωματική αντιπολίτευση, ώστε να μην αλλάξει η δυναμική των πολιτικών συσχετισμών: ο Κυρ. Μητσοτάκης συνέχισε και την περασμένη εβδομάδα την επικοινωνιακή τακτική της μίας δημόσιας παρουσίας ανά ημέρα, προβάλλοντας τις περικοπές των συντάξεων, περιγράφοντας με μαύρο χρώμα την προοπτική για την κοινωνία και επιμένοντας ότι τα “αντίμετρα” είναι “ψευδοαντίμετρα” τα οποία θα... καταψηφίσει.

Απώλεια στήριξης

Βεβαίως, πολλοί “γαλάζιοι” συνεχίζουν να διατηρούν τις ενστάσεις τους για τη συγκεκριμένη απόφαση, ωστόσο ουδείς θα προκαλέσει πρόβλημα στην ηγεσία με μία διαφοροποίηση στην ψηφοφορία της ερχόμενης Πέμπτης. Πάντως, η προοπτική να εμφανιστούν οι “γαλάζιοι” βουλευτές με την ίδια στάση που είχαν για το χριστουγεννιάτικο επίδομα των χαμηλοσυνταξιούχων δεν προκαλεί... ρίγη ενθουσιασμού στη Ν.Δ.

Άλλωστε, σε επιμέρους θέματα, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα πιεστεί κοινοβουλευτικά έτι περαιτέρω: για παράδειγμα, στη “ρελάνς” που είχε επιχειρήσει προ δέκα ημερών, ένα από τα τέσσερα “αντίμετρα” που είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να προωθήσει “σήμερα, όχι στα τέλη του χρόνου” -όπως έλεγε- ήταν η μετάταξη των αγροτικών εφοδίων από τον υψηλό ΦΠΑ του 24% στο 13%.

Το συγκεκριμένο “αντίμετρο”, λοιπόν, θα ψηφιστεί για να ισχύσει από 1ης Ιουλίου φέτος και μένει να φανεί ποια επιχειρήματα θα επιστρατεύσει ο Κυρ. Μητσοτάκης για... να καταψηφίσει τη δική του πρόταση. Όπως επίσης μένει να φανεί αν από τη σχετική ψηφοφορία θα υπάρξουν απουσίες βουλευτών...

Διπλωματική σύγχυση

Η απουσία ως διαφωνία διαπιστώθηκε και στην περίφημη ψηφοφορία για την τροπολογία σχετικά με τη ΣΕΚΑΠ, αφού οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, αλλά και “γαλάζιοι” βουλευτές που εκλέγονται στη βόρεια Ελλάδα απέφυγαν να την καταψηφίσουν. Εις εξ αυτών, μάλιστα, ο Θ. Καράογλου, υπογράμμισε προχθές την ανάγκη “να πέσουν οι τόνοι μεταξύ Μητσοτάκη - Σαββίδη” δείχνοντας τη διαφωνία του με τους πολεμικούς τόνους της Ν.Δ. εναντίον του εν λόγω επιχειρηματία. Κι αυτό εξαιτίας όχι μόνο της επιρροής του προέδρου του ΠΑΟΚ στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και των διαφαινομενων στενών δεσμών του με τη Μόσχα και τον Βλ. Πούτιν.

Μάλιστα, αρκετοί “καραμανλικοί” βουλευτές προειδοποιούν ότι η Ν.Δ. δεν έχει κανέναν λόγο “να ανοίξει πόλεμο με τη Ρωσία”. Πολλώ δε μάλλον όταν ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει δημοσίως επιτεθεί... δύο φορές και στον πρέσβη των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ, επειδή τόλμησε να χαρακτηρίσει “πυλώνα σταθερότητας” στα Βαλκάνια την Ελλάδα, αλλά και να εξάρει τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL