Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Το ΕΣΡ δεν έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα στη Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής / Μέσα στο καλοκαίρι ο διαγωνισμό για τα κανάλια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το ΕΣΡ δεν έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα στη Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής / Μέσα στο καλοκαίρι ο διαγωνισμό για τα κανάλια

Ζήτημα δύο - τριών μηνών είναι η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά με τη διοίκηση του ΕΣΡ να μη δίνει σαφές χρονοδιάγραμμα. Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μετά την ακρόαση του προέδρου του ΕΣΡ Θανάση Κουτρομάνου και του αντιπροέδρου Ροδόλφου Μορώνη, εκτιμούσε πως ο διαγωνισμός θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι, δηλαδή εντός τριών μηνών.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς για άλλη μία φορά συνηγορούσε στη Βουλή υπέρ του διαγωνισμού. "Τα πάντα είναι έτοιμα. Ξεκινήστε. Δεν μπορεί να υπάρχουν δικαιολογίες", παρότρυνε τα μέλη του ΕΣΡ απαντώντας στην Ολομέλεια της Βουλής σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρολιάκου. Σύμφωνα με πληροφορίες, και στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής όλα τα κόμματα συμφώνησαν ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τον διαγωνισμό.

Ν. Βούτσης: Όχι και χρόνια...

Πάντως, ούτε η πρόθεση του ΕΣΡ είναι να παραπεμφθεί ο διαγωνισμός στις καλένδες. Αν και από το ΕΣΡ δεν υπήρξε χρονοδιάγραμμα, ο Ν. Βούτσης επισήμανε ότι "δεν πρόκειται να χρειαστούν χρόνια". Για τον αριθμό των αδειών, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η προκήρυξή του δεν πρόκειται να αναβληθεί έως το 2020, όταν και θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις για το ψηφιακό μέρισμα 2. "Είναι σαφές ότι το ΕΣΡ, σε σύμφωνη γνώμη με την κυβέρνηση για τα θέματα που υπάρχουν, πρέπει να προχωρήσει και θα το κάνει μέσα από ενδελεχή μελέτη όλων των εκκρεμοτήτων στην προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού" τόνισε ο Ν. Βούτσης μιλώντας με δημοσιογράφους.

Ρ. Μορώνης: 9+2 κανάλια

Στη Διάσκεψη ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Ρ. Μορώνης εξέφρασε την προσωπική του εκτίμηση ότι το ψηφιακό φάσμα θα μπορούσε να φιλοξενήσει εννέα τηλεοπτικούς σταθμούς (ειδησεογραφικούς αλλά και θεματικούς, όπως επιβάλλει η ευρωπαϊκή νομοθεσία), οι οποίοι θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά δύο με εκμετάλλευση των πολυπλεκτών της δημόσιας τηλεόρασης.

Στην ολομέλεια, ο Ν. Παππάς επισήμανε ότι στο ΕΣΡ "δεν καλούνται να εφεύρουν εκ νέου τον τροχό". "Δεν φαντάζομαι ότι χρειάζεται ένας ολόκληρος μηχανισμός μονίμων υπαλλήλων στο ΕΣΡ ο οποίος θα ασχοληθεί με την αδειοδότηση" υπερθεμάτισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρολιάκος.

Επισημαίνεται ότι ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής υπενθύμισε ότι "όπως όλοι, και τα μέλη του ΕΣΡ έχουν τις σχετικές πειθαρχικές αστικές και ποινικές ευθύνες αν δεν κάνουν τη δουλειά τους".

"Κάρτα" σε ΣΚΑΪ, ACTION 24

Ο Π. Σκουρολιάκος ρώτησε τον Ν. Παππά αν ήταν σύννομη και εν γνώσει του ΕΣΡ η εκπομπή προγράμματος ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού από δύο συχνότητες, όπως έγινε στις 7 Μαΐου, όταν η τηλεόραση του ΣΚΑΪ εξέπεμπε ταυτοχρόνως με το σήμα της από δύο διαφορετικά προγράμματα, ένα από τη συχνότητά της και ένα από τον περιφερειακό σταθμό ACTION 24.

Από τον νόμο "δεν υπάρχει κανένα δικαίωμα για παράλληλη μετάδοση δύο διαφορετικών προγραμμάτων ενός τηλεοπτικού σταθμού μέσω δύο διαφορετικών συχνοτήτων της Digea. Και σε κάθε περίπτωση, βεβαίως, η συγκεκριμένη ενέργεια δεν γνωρίζουμε και δεν μπορεί να αποτελούσε πώληση προγράμματος, διότι αναμεταδόθηκε από το στούντιο του ΣΚΑΪ, σε ζωντανή μετάδοση και με το λογότυπό του. Δεν μπορεί επίσης η συγκεκριμένη ενέργεια να μπει υπό την ομπρέλα και τον τίτλο και τη λογική της δικτύωσης, η οποία υπάρχει στον Ν. 4339 και υπήρχε και στον προηγούμενο νόμο, τον λεγόμενο νόμο Ρουσσόπουλου. Διότι δικτύωση επιτρέπεται μόνο μεταξύ περιφερειακών σταθμών" απάντησε ο Ν. Παππάς και υπενθύμισε με νόημα την πρακτική του ΣΚΑΪ τον Δεκαπενταύγουστο όταν κυριολεκτικά "είχε κλέψει εκκλησία. Είχε μεταδώσει τη λειτουργία από την Τήνο υποκλέπτοντας το σήμα από την ΕΡΤ". "Για να μη μασάμε τα λόγια μας, περιμένουμε και εμείς και ο κάθε Έλληνας πολίτης το ΕΣΡ να λάβει τα μέτρα του, που είναι η διαφύλαξη της δημόσιας περιουσίας" υπογράμμισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL