Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Γαλάζια μονταζιέρα για να χτιστεί "αντι-αφήγημα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλάζια μονταζιέρα για να χτιστεί "αντι-αφήγημα"

Να “χτίσει” το δικό του... “αντι-αφήγημα” απέναντι στον κυβερνητικό οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση επιχειρεί ο Κυρ. Μητσοτάκης εμμένοντας στα περί “τέταρτου Μνημονίου” και ανακαλύπτοντας τις... δέκα πληγές του Φαραώ στη συμφωνία κυβέρνησης - πιστωτών. Την ίδια ώρα η Ν.Δ. ξεκίνησε την “πρόσωπο με πρόσωπο” αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να κλιμακώσει την πόλωση, ενόψει της κοινοβουλευτικής σύγκρουσης για τα μέτρα και τα αντίμετρα.

Μάλιστα, χθες, ο Κυρ. Μητσοτάκης πήρε πάνω του την όξυνση του πολιτικού κλίματος με ειδική δήλωση, στην οποία επιχείρησε να συμπλέξει τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για τη μεταρρύθμιση στην Παιδεία με το νομοσχέδιο της συμφωνίας που θα έρθει στη Βουλή. “Κάθε ώρα που περνάει αποκαλύπτονται νέες πτυχές του τέταρτου μνημονίου Τσίπρα - Καμμένου, με νέα βάρη για τους πολίτες. Εκτός από τη μείωση του αφορολόγητου και τις περικοπές των συντάξεων προκύπτουν νέα επώδυνα μέτρα” ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ., κάνοντας λόγο για “δραματική αύξηση ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες”, “μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια” και “μειώσεις επιδομάτων και καταργήσεις φοροαπαλλαγών”. “Ενώ παρίσταναν ότι δεν δέχονταν τις ομαδικές απολύσεις, τώρα υπογράφουν πρόθυμα τις σχετικές ρυθμίσεις” πρόσθεσε στηρίζοντας τη σχετική “μονταζιέρα”.

"Μαν του μαν"

Της δήλωσης Μητσοτάκη είχαν προηγηθεί επιθέσεις των τομεαρχών της Ν.Δ. στους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης, καθώς ήδη από την περασμένη εβδομάδα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ζητήσει από τους “σκιώδεις υπουργούς” την άσκηση “man to man” (πρόσωπο με πρόσωπο) αντιπολίτευσης. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Βασ. Κικίλιας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι “περιφρονεί το σύνταγμα” αναφερόμενος στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις συντάξεις, ο τομεάρχης Υγείας Βασ. Οικονόμου επιχείρησε να αποδομήσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για το πρωτοβάθμιο σύστημα Υγείας από τη Θεσσαλονίκη, ενώ η τομεάρχης Πολιτισμού Όλγα Κεφαλογιάννη επιτέθηκε στη Λ. Κονιόρδου για το θέμα του Silo στο λιμάνι του Πειραιά. Επίσης ο τομεάρχης Εργασίας Γ. Βρούτσης είχε προβάλει τη “μονταζιέρα” περί... δήθεν ομαδικών απολύσεων και οι Αδ. Γεωργιάδης - Αν. Δημοσχάκης είχαν επιτεθεί στους συναρμόδιους υπουργούς για τα ειδικά μισθολόγια των ενστόλων.

Σύγκρουση για την Παιδεία

Επιπροσθέτως ο Κυρ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα πως “προσπαθεί να αποπροσανατολίσει” με τις εξαγγελίες για την Παιδεία καταλογίζοντάς του πως “όπως έλεγε κάποτε ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και θα σκίσει τα Μνημόνια, έτσι τώρα αφήνει να εννοηθεί ότι θα καταργήσει τις Πανελλαδικές εξετάσεις”. “Με ποιο σύστημα θα τις αντικαταστήσει; Σε ποιες πανεπιστημιακές αίθουσες θα μπουν οι φοιτητές, με τι βιβλία και καθηγητές;” διερωτήθηκε, σε μία προσπάθεια να δείξει ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο. Αμέσως μετά, πάντως, παραδέχθηκε ότι προσώρας ούτε το κόμμα του έχει... σχέδιο, καθώς υποσχέθηκε ότι το “γαλάζιο” πρόγραμμα για την Παιδεία “θα έρθει σύντομα σε δημόσιο διάλογο”.

“Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να σεβαστεί τους χιλιάδες μαθητές που καλούνται να δώσουν Πανελλαδικές εξετάσεις και να μην παίζει πολιτικά παιχνίδια εις βάρος τους” υπογράμμισε αντιδρώντας το Μέγαρο Μαξίμου και καλώντας τον πρόεδρο της Ν.Δ. «να προετοιμαστεί και να έχει προτάσεις για ένα 'ποιοτικό δημόσιο σχολείο' -εκτός και αν έχει επιλέξει να στηρίξει το πάρεργο των φροντιστηρίων”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL