Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Παρέμβαση στην Κ.Ο. της Ν.Δ. / Ο Κυρ. Μητσοτάκης ντύθηκε... Μακρόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρέμβαση στην Κ.Ο. της Ν.Δ. / Ο Κυρ. Μητσοτάκης ντύθηκε... Μακρόν

Να πάρει λίγη από τη “λάμψη” των νικητών στις εκλογικές αναμετρήσεις μεγάλων χωρών επιχείρησε και χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης, καθώς μετά το “φλερτ” του με τον Ντ. Τραμπ όταν κέρδισε στις ΗΠΑ, χθες εμφάνισε εαυτόν ως... τον νέο Εμ. Μακρόν της Ελλάδας, “προσπερνώντας” ότι ο ίδιος και το κόμμα του στήριζαν τον κεντροδεξιό Φρ. Φιγιόν. Κατά τα λοιπά, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν κατάφερε να κρύψει την ανησυχία του για την επιρροή που μπορεί να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο του Κέντρου, ενώ δεν παρέλειψε να στείλει και εσωκομματικά μηνύματα πειθαρχίας στη σκιά της απόφασής του να καταψηφίσουν οι “γαλάζιοι” βουλευτές τόσο τα μέτρα όσο και τα θετικά αντίμετρα.

"Κυβέρνηση α λα Τραμπ"

Όταν ο Ντ. Τραμπ κατάφερε να κερδίσει στις προεδρικές εκλογές, ο Κυρ. Μητσοτάκης άφησε κατά μέρος τη δεδηλωμένη “ανησυχία” και προέβαλλε διαρκώς κοινά “χαρακτηριστικά” με τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ. Παραλλήλισε εαυτόν με τον Ντ. Τραμπ ως προς το πόσο... “αυτοδημιούργητος” είναι, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο είχε προαναγγείλει ότι στην κυβέρνησή του θα συμπεριλάβει εξωκοινοβουλευτικούς, κάνοντας λόγο για μια κυβέρνηση “α λα Τραμπ”.

Τώρα... Μακρόν

Χθες, λοιπόν, ήταν η σειρά του Εμ. Μακρόν να αποτελέσει το “πρότυπο” του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον νέο Γάλλο Πρόεδρο “πρότυπο για τη νίκη κατά του λαϊκισμού, είτε ακροδεξιού είτε ακροαριστερού”, όπως είπε χαρακτηριστικά, και, μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός του, τους κάλεσε “να πάρουμε αυτό το δίδαγμα και να γίνουμε και εμείς οι φορείς της ανανέωσης που έχει ανάγκη η Ελλάδα”. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η νίκη Μακρόν “δείχνει την ετοιμότητα της κοινωνίας να επιβραβεύει το θάρρος των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων να ηγηθούν χωρίς ψεύτικες υποσχέσεις”. Εξάλλου, λίγες ώρες αργότερα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. απέστειλε και συγχαρητήρια επιστολή στον Εμ. Μακρόν.

“Φρένο” στο Κέντρο

Κατά τα λοιπά, στη συνεδρίαση της Κ.Ο. ο Κυρ. Μητσοτάκης αποκάλυψε και έναν στρατηγικό στόχο της Ν.Δ.: να “φρενάρει” την επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης στον χώρο του Κέντρου, ο δρόμος για την οποία ανοίγει μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Για τον λόγο αυτό, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέφερε πολλές φορές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ “δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη ρεαλιστική δύναμη μεταρρύθμισης και προσέλκυσης επενδύσεων” και έστελνε διαρκώς το μήνυμα ότι “αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί”. "Όσοι φαντασιώνονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας θα μετατραπούν ξαφνικά σε μία ρεαλιστική μεταρρυθμιστική δύναμη να θυμούνται ότι Σταχτοπούτες υπάρχουν μόνο στα παραμύθια" είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Από το πλεόνασμα του '16 στο '17

Επίσης, δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι η Ν.Δ. δεν θα ψηφίσει τα αντίμετρα. Απέφυγε μεν να ζητήσει τη διανομή του πλεονάσματος του... 2016, αλλά ζήτησε να μοιραστεί το... προσδοκώμενο πλεόνασμα του 2017. “Εφόσον ξεζούμισαν τους Έλληνες το 2016 και εφόσον όλα πάνε καλά το 2017, ας ελαφρύνουν τους πολίτες από τα δυσβάσταχτα βάρη τώρα" πρόσθεσε, ενώ χαρακτήρισε ψευδοαντίμετρα τις θετικές προβλέψεις της συμφωνίας. Επιπροσθέτως, επανήλθε στο θέμα Σαββίδη, κάνοντας λόγο για “χαριστικές τροπολογίες για να δημιουργηθούν νέα τζάκια”, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη “Βενεζουέλα του Μαδούρο” και στην πρώην πρόεδρο της Αργεντινής Κρ. Κίρχνερ, την οποία χαρακτήρισε “σύμβολο του περονικού εθνολαϊκισμού που διέλυσε τη χώρα της". "Δεν έχουμε δικαίωμα να απογοητεύσουμε ούτε τους παραδοσιακούς υποστηρικτές μας, ούτε τους πολλούς νέους φίλους μας” κατέληξε, στέλνοντας μήνυμα στους βουλευτές της Ν.Δ. αφενός να μην υπονομεύσουν την ενότητα του κόμματος, αφετέρου να μην αντιτίθενται στα “ανοίγματα” της ηγεσίας προς το Κέντρο.

“Ψεύτης και κουτοπόνηρος”

Αντιδρώντας στην ομιλία Μητσοτάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. πως τάχθηκε εκ νέου “ενάντια στα συμφέροντα της κοινωνίας” και χαρακτήρισε “μια κάποια πρόοδο” ότι δεν επανέλαβε το αίτημα για διανομή του πλεονάσματος του 2016. “Σε ό,τι αφορά όμως τους ισχυρισμούς του σχετικά με τα αντίμετρα, ότι δήθεν είναι αναγκαία η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 5,5% για την ενεργοποίησή τους, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν είναι απλώς αδιάβαστος: παραμένει ψεύτης και κουτοπόνηρος” κατέληξε η Κουμουνδούρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL