Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Σε στενή συνεργασία με τον Εμ. Μακρόν προσβλέπει η Αθήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε στενή συνεργασία με τον Εμ. Μακρόν προσβλέπει η Αθήνα

Ήττα της ακροδεξιάς και συνέχιση των στενών σχέσεων και της στενής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας, με αιχμή και τις σημαντικές δηλώσεις του νέου Γάλλου Προέδρου για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους στην τελική ευθεία της συνολικής λύσης που επιδιώκει η Αθήνα, είναι τα βασικά στοιχεία που -μαζί με την ενίσχυση της γαλλικής Αριστεράς και τις προοπτικές που αυτή διανοίγει- επισημαίνουν στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ ως προς τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών.

Επισημαίνουν παράλληλα τον κίνδυνο της ανόδου της Ακροδεξιάς, ο οποίος συνδέεται με τα αποτελέσματα από την επικράτηση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής στην Ε.Ε.

"Η νίκη του Εμάνουελ Μακρόν είναι μια ανάσα για τη Γαλλία και ολόκληρη την Ευρώπη. Είμαι βέβαιος ότι θα εργαστούμε μαζί στενά προκειμένου να αλλάξει πορεία η Ευρώπη, να εμπνεύσει ξανά τους λαούς της, να μην ξαναζήσουμε ποτέ τον εφιάλτη της Ακροδεξιάς" υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

Η διαχρονική σχέση και η στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία, όπως και η βεβαιότητα ότι αυτές θα διατηρηθούν και θα ενισχυθούν, επιβεβαιώθηκε και στη συνάντηση που είχαν χθες -έπειτα από πρωτοβουλία του Γάλλου πρέσβη- οι Γ. Δραγασάκης και Κρ. Σαντεπί.

Η νίκη Μακρόν “σηματοδοτεί την ήττα του εθνικισμού, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της ισλαμοφοβίας που εκπροσώπησε η Λεπέν” τόνισε η Ρ. Σβίγκου, επισημαίνοντας ότι για να ηττηθεί σαρωτικά η ακροδεξιά, "πρέπει να ηττηθεί και σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο". Σημείωσε ότι πολλά θα εξαρτηθούν και από τις επιδόσεις της Αριστεράς που, “για να μπορέσει να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα των πολιτικών εξελίξεων, θα πρέπει να εμφανιστεί δυνατή και ενιαία".

Ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε ότι με τη δήλωση Μακρόν για το χρέος στη φαρέτρα του, ο Μ. Σαπέν “θα έχει μια θετική και σθεναρή παρέμβαση στο Eurogroup στις 22 Μαΐου, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση”, εξέλιξη που θα οδηγήσει και σε αποσαφήνιση για το χρέος.

Από την πλευρά τους, Κυρ. Μητσοτάκης και Στ. Θεοδωράκης έσπευσαν να δουν στην εκλογή Μακρόν επικράτηση μιας μεταρρυθμιστικής ατζέντας και να την προβάλουν στην ελληνική πολιτική σκηνή ως προάγγελο μιας προσωπικής τους “δικαίωσης” και μελλοντικής ενίσχυσης των κομμάτων τους. Και φυσικά να επιτεθούν “μέσω Γαλλίας” στην ελληνική κυβέρνηση. “Νίκη της ελευθερίας, της Ευρώπης, των μεταρρυθμίσεων. Ήττα του δημαγωγικού εθνολαϊκισμού” έγραψε στο Twitter ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος και στην επίσημη δήλωσή του δεν έκανε ούτε αναφορά στο θέμα του χρέους. Πέρα από την επίθεση στην κυβέρνηση, ο επικεφαλής του Ποταμιού υποστήριξε πως ο νέος Γάλλος Πρόεδρος μπορεί να βοηθήσει στο χρέος, ενώ παράλληλα έδειξε να θεωρεί πως η νίκη του Μακρόν μπορεί να διασώσει το Ποτάμι. Στη λογική του “τσουβαλιάσματος”, κι εκείνος μίλησε για νίκη του Μακρόν απέναντι σε μια “συσπείρωση όλων των αντιδραστικών δυνάμεων της Γαλλίας -ακροδεξιών, ακροαριστερών, λαϊκιστών, δημαγωγών, κρατιστών".

Η Φ. Γεννηματά δήλωσε ότι “Η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν αποτελεί ανάσα για κάθε προοδευτικό Ευρωπαίο. Αποτελεί νίκη της δημοκρατίας και ελπίδα για καλύτερες μέρες”.

Πρ. Παυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας θα αποδειχθεί καρποφόρα

Βέβαιος ότι με βάση τις άριστες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας - Γαλλίας η συνεργασία “θα αποδειχθεί καρποφόρα και εξαιρετικά επωφελής για τα δύο έθνη μας” δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Εμ. Μακρόν. Τόνισε ότι η εκλογή του καταδεικνύει την ισχυρή απόφαση του γαλλικού λαού να συνεχίσει την προευρωπαϊκή πορεία του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL