Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.6°C14.9°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C19.4°C
4 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 100%
"Η Ενωμένη Ευρώπη δεν μπορεί να συνδυαστεί με τη συνέχιση της λιτότητας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Η Ενωμένη Ευρώπη δεν μπορεί να συνδυαστεί με τη συνέχιση της λιτότητας"

Το όνειρο της Ενωμένης Ευρώπης δεν μπορεί να συνδυαστεί με τη συνέχιση των πολιτικών λιτότητας ή τη νεοφιλελεύθερη υπονόμευση του κοινωνικού κράτους, που αποτελεί την ψυχή της Ευρώπης, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, ενημερώνοντας την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τις εξελίξεις με το Brexit. Ο Γ. Κατρούγκαλος αναγνώρισε ότι το Brexit θα έχει επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, κυρίως στον τομέα του τουρισμού, ενώ μετέφερε στους βουλευτές τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο των κοινών ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία.

Οι βασικοί στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης είναι η αποτροπή δυσμενών δημοσιονομικών επιπτώσεων εν όψει των αλλαγών στον κοινοτικό προϋπολογισμό, καθώς η Βρετανία συνεισφέρει τα 16,55 από τα 142 δισ. ευρώ, καθώς και γενικότερα η αποφυγή αρνητικών συνεπειών σε θέματα που σχετίζονται με τα ελληνικά συμφέροντα. Επίσης, βασικό στόχο αποτελεί και η διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ελλήνων που ζουν, εργάζονται και σπουδάζουν στη Βρετανία, οι οποίοι ανέρχονται περίπου σε 60.000 εργαζομένους και 12.000 φοιτητές.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις του Brexit στην ελληνική οικονομία, ο Γ. Κατρούγκαλος μετέφερε τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για το ενδεχόμενο η τελική συνέπεια του Brexit μετά το 2019 να ανέρχεται στο 0,4% έως 0,8% του ΑΕΠ. Εκτός από τους Βρετανούς τουρίστες, άλλα σημεία ανησυχίας είναι η άνοδος των διδάκτρων στα βρετανικά πανεπιστήμια, αλλά και η σύνδεση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με το City, ενώ, αντίθετα, δεν απέκλεισε κάποια θετική επίδραση στις εξαγωγές της χώρας μας προς τη Βρετανία.

Σχετικά με τη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., ο Γ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να έχει «εκδικητικό ή τιμωρητικό χαρακτήρα»: «Δεν είναι το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε ότι πρέπει να μένει κανείς στην Ευρώπη γιατί θα επωμιστεί τον λογαριασμό» είπε, συμπληρώνοντας ότι «η Ευρώπη πρέπει να είναι ελκυστική. Εάν γίνει φόβητρο, δεν θα επιβιώσει».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL