Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
13.1°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
27.2°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 82%
Με στόχο τον ενιαίο φορέα, αλλά με το βλέμμα στο... ΠΑΣΟΚ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με στόχο τον ενιαίο φορέα, αλλά με το βλέμμα στο... ΠΑΣΟΚ


Μετά το "ξεκαθάρισμα λογαριασμών" που υπήρξε στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και, ουσιαστικά, μετά τη θεσμική εξουδετέρωση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, δρομολογήθηκαν αμέσως τα επόμενα βήματα προς το συνέδριο και ξεκαθαρίστηκε εν τέλει τι θα περιλαμβάνει.

Παρ’ όλα αυτά, ενώ ο στόχος για τη μετεξέλιξη της ΔΗ.ΣΥ. σε ενιαίο φορέα συνεχίζει να αποτυπώνεται στις αποφάσεις των οργάνων, παραμένει παράλληλα εξαιρετικά θολό το πότε και, τελικά, το εάν θα υλοποιηθεί. Άλλωστε, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πάντα θυμίζει ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει βιαστικά και με «άλματα στο κενό», φροντίζοντας έτσι να στέλνει και το μήνυμα ότι η μετεξέλιξη είναι κάτι που αργεί και που παραπέμπεται στο απώτερο, απροσδιόριστο μέλλον. Ωστόσο, ο στόχος αυτός για νέο ενιαίο φορέα της «Κεντροαριστεράς», που θα περιλαμβάνει και το Ποτάμι, και την Ώρα Αποφάσεων των Διαμαντοπούλου - Ραγκούση - Φλωρίδη, δεν είναι κάτι για το οποίο επιμένει μόνο η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ. Εξαρχής επιμένουν σε αυτόν τόσο η ΔΗΜ.ΑΡ. όσο και η τρίτη συνιστώσα της ΔΗ.ΣΥ., οι Κινήσεις Πολιτών. Το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου πάντως τάσσεται υπέρ της διατήρησης της αυτονομίας οργανωτικής και πολιτικής, των συνεργαζόμενων κομμάτων και κινήσεων της ΔΗΣΥ.

Αρκετοί είναι και οι βουλευτές, όπως οι Εύη Χριστοφιλοπούλου και Γ. Μανιάτης, που στήριξαν μεν τις αποφάσεις της Φ. Γεννηματά για έκτακτο συνέδριο ΠΑΣΟΚ, ώστε να "αντιμετωπιστεί" η εσωτερική αντιπολίτευση, ωστόσο επισημαίνουν και υπενθυμίζουν με κάθε ευκαιρία τη θέση τους υπέρ του τελικού στόχου για ενιαίο φορέα.

Ο Ευ. Βενιζέλος, επιπλέον, είναι το στέλεχος εκείνο της ΔΗ.ΣΥ. που τάσσεται αναφανδόν υπέρ ενός νέου φορέα, που θα υπερβαίνει την "Κεντροαριστερά" και θα αφορά ταυτόχρονα και το "Κέντρο", πράγμα που εντάσσει στο ευρύτερο αφήγημά του για μια κυβέρνηση που θα απαντά στο δίπολο που προσδιορίζει ως "δημοκρατία - εθνολαϊκισμός". Και η απάντηση για εκείνον είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας του όποιου νέου φορέα προέλθει από τη ΔΗ.ΣΥ. (ή της ΔΗ.ΣΥ., εφόσον δεν έχει μετεξελιχθεί) με τη Ν.Δ.

Σε συνέντευξη - παρέμβαση, ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέφυγε να πει τη γνώμη του για τη Φ. Γεννηματά, την ώρα που μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Αντ. Σαμαρά και τις θητείες του Άδ. Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας, τώρα που μόλις ξεκίνησε η Εξεταστική για την Υγεία. Από την ίδια συνέντευξη, ως προς το ζήτημα της προοπτικής της ΔΗ.ΣΥ., παρέπεμψε εκ νέου στην απόφαση του συνεδρίου του Ιουνίου 2015, λέγοντας ότι εκεί αποφασίστηκε ομόφωνα ότι "πρέπει να συμβάλουμε στο να γίνει ένας μεγάλος σχηματισμός του προοδευτικού Κέντρου, στον οποίο εμπεριέχεται και η Κεντροαριστερά, εμπεριέχεται και η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, αλλά όχι μόνο". "Αυτός", πρόσθεσε, "με αξιώσεις να πάρει μεγάλα ποσοστά και να παίξει ξανά ρόλο. Διότι αλλιώς αφήνεις τον ρόλο του Κέντρου στα χέρια της Ν.Δ. Στέλνεις ανθρώπους οι οποίοι θέλουν μια λύση κυβερνητική, θέλουν μια λύση που οδηγεί στην έκπτωση του ΣΥΡΙΖΑ και σε μια επόμενη ημέρα, τους στέλνεις στη Ν.Δ.".

Τι θα γίνει στο συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ.

Όπως αποφάσισε η Γραμματεία της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, θα είναι προγραμματικό και πολιτικό. Το συνέδριο -που θα πραγματοποιηθεί στις 30.6-2.7 στο ΣΕΦ- θα εγκρίνει και τις αρχές λειτουργίας της Συμπαράταξης. Θα είναι "ανοιχτό σε όλα τα κόμματα, τους φορείς και τα στελέχη του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου". Αναφέρεται ότι "θα αποτελέσει αποφασιστικό βήμα για τον στρατηγικό μας στόχο, τον νέο ενιαίο φορέα της Δημοκρατικής Παράταξης". "Θα προτείνει τον οδικό χάρτη μετάβασης στον ενιαίο φορέα".

Επιπλέον η Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου θα συνέλθει σε πρώτη συνεδρίαση την Κυριακή 14 Μαΐου. Οι σύνεδροι θα είναι κατά 50% θεσμικοί εκπρόσωποι των κομμάτων και φορέων της ΔΗ.ΣΥ. και κατά 50% αιρετοί από τους πολίτες στα μαζικά κινήματα, στις επαγγελματικές οργανώσεις, στην Αυτοδιοίκηση.

Στο συνέδριο θα ψηφιστούν, σύμφωνα με πληροφορίες, και η πολιτική πρόταση, και το θέμα των συμμαχιών. Θα υπάρξει θεσμοθέτηση ενός 50μελούς οργάνου, το οποίο θα στελεχωθεί στη συνέχεια. Ενδεχομένως να είναι έτοιμο να αποφασιστεί και να παρουσιαστεί ένα νέο, ενιαίο σύμβολο της συμπαράταξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL