Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
"Πολιτικές αποχρώσεις" αλλά και αποφασιστικότητα πριν από την ψηφοφορία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Πολιτικές αποχρώσεις" αλλά και αποφασιστικότητα πριν από την ψηφοφορία

Η διαβεβαίωση ότι τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν σε όλη την έκτασή τους δόθηκε κατά τη διάρκεια της πεντάωρης συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία δεν εκφράστηκαν διαθέσεις ενδεχόμενης διαφοροποίησης στην επικείμενη ψηφοφορία για τη συμφωνία.

Πιο αναλυτικά, ο Νίκος Φίλης ζήτησε διευκρινήσεις για την εφαρμογή των αντίμετρων και συγκεκριμένα για το αν απαιτείται υπέρβαση του στόχου του πλεονάσματος του 3,5% και για το τι θα γίνει αν δεν πιαστεί ο στόχος. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και άλλα στελέχη της ομάδας διαπραγμάτευσης υπογράμμισαν ότι αρκεί η επίτευξη πλεονάσματος 3,5% για να εφαρμοστεί το σύνολο των αντίμετρων και εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι, με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα, θα εκπληρωθεί αυτή η προϋπόθεση. Σημείωσαν, πάντως, ότι αν δεν επιτευχθεί ο στόχος, θα πρέπει να γίνει δημοσιονομική διόρθωση, όπως σε κάθε άλλη περίπτωση υστερήσεων.

Απαντήσεις δόθηκαν και αναφορικά με το ζήτημα του υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος, όπως τέθηκε και πάλι από τον Νίκο Φίλη, με τον υπουργό Οικονομικών να αποσαφηνίζει ότι μεγάλο μέρος αυτού του ποσού προήρθε όχι μόνο από τη φορολογική πίεση που υφίστανται οι πολίτες, αλλά και από τις επιδώσεις στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και της πάταξης του λαθρεμπορίου.

Επίσης, ο Νίκος Φίλης άφησε αιχμές για τις υποθέσεις Σαββίδη, αλλά και Καλογρίτσα, κυρίως σε ό,τι αφορά το επικοινωνιακό κομμάτι της διαχείρισής τους, κάνοντας λόγο για “σκιές”. Ζήτησε, μάλιστα, καλύτερους χειρισμούς, ώστε να μην μπορεί κανείς να λερώσει το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας την ανάγκη άσκησης πίεσης, ώστε το ΕΣΡ να προχωρήσει τον διαγωνισμών των τηλεοπτικών αδειών, για να τελειώσει αυτό το ζήτημα.

Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου ζήτησε να μπει στο νομοσχέδιο διάταξη που θα ξεκαθαρίζει ότι, αν δεν προηγηθεί το 2018 η ρύθμιση του χρέους, δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα το 2019 και το 2020. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται αν είναι εφικτό νομοτεχνικά να περιληφθεί κάτι τέτοιο στα σχετικά κείμενα του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με πηγές της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, τους βουλευτές ενημέρωσαν ο πρωθυπουργός και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (από δύο φορές), ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και μίλησαν περίπου 40 βουλευτές, εκφράζοντας τη στήριξη στις προσπάθειες της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου. «Δίνουμε όλοι τη μάχη» δήλωναν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας πως δεν υπήρξαν διαφωνίες, ωστόσο καταγράφηκαν οι διάφορες πολιτικές αποχρώσεις, όπως διατυπώνονται στον δημόσιο διάλογο, πχ. στο “κείμενο των 13” κατά τη διάρκεια της τελευταίας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και στην πρόσφατη αρθρογραφία του Νίκου Φίλη.

Τέλος, από σχεδόν όλους τους βουλευτές διατυπώθηκε η ανάγκη να επιταχυνθεί το έργο των υπουργείων (π.χ. Μάκης Μπαλαούρας) και αρκετοί τάχθηκαν υπέρ της περικοπής του βουλευτικού αφορολόγητου (Νίκος Φίλης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Χρήστος Μαντάς), ενδεχόμενο το οποίο δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ακόμη και στο άμεσο μέλλον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL