Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Υψηλός ευρωπαίος αξιωματούχος που εμπλέκεται στη διαπραγμάτευση: / "Συνολική συμφωνία στο Eurogroup 22ας Μαΐου θέλουν οι Βρυξέλλες"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υψηλός ευρωπαίος αξιωματούχος που εμπλέκεται στη διαπραγμάτευση: / "Συνολική συμφωνία στο Eurogroup 22ας Μαΐου θέλουν οι Βρυξέλλες"

Σε συνολική πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου στοχεύουν οι Βρυξέλλες προκειμένου σε συνδυασμό με την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Ευρωπαίος αξιωματούχος που ενημέρωσε χθες τον Τύπο στις Βρυξέλλες σχετικά με την τεχνική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών στην Αθήνα, ανέφερε πως το σενάριο βάσει του οποίου εργάζονται όλοι οι εμπλεκόμενοι στη διαπραγμάτευση είναι να υπάρξει συνολική πολιτική συμφωνία στο επόμενο Eurogroup, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Το ΔΝΤ θέλει διαβεβαιώσεις από τη Ν.Δ.

Όπως εξήγησε, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν ότι για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση θα πρέπει να εφαρμοστούν συνολικά 140 προαπαιτούμενες δράσεις. Από αυτές, οι 40 έχουν ήδη εφαρμοστεί, ενώ τα τρία τέταρτα από τις 100 εκκρεμείς δράσεις αφορούν νομοθεσία που πρέπει να ψηφίσει η Βουλή. Ωστόσο σημείωσε πως, το ΔΝΤ θεωρεί ότι εκτός από το παραπάνω πακέτο πολιτικής στο οποίο έχει ήδη δώσει τη συγκατάθεσή του, πρέπει επίσης να επιτευχθεί συμφωνία που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, έτσι ώστε να ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Ερωτηθείς μάλιστα για τη στάση της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, ανέφερε ότι το ΔΝΤ απαιτεί διαβεβαιώσεις και από τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν θα αντιστρέψει στο μέλλον τις ήδη εφαρμοσμένες μεταρρυθμίσεις.

Πιθανότερο να καταβληθεί ολόκληρη η δόση των 7 δισ.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα, σημείωσε ότι από τη στιγμή που θα επιτευχθεί πολιτική συμφωνία, απαιτούνται τέσσερις με πέντε εβδομάδες για να γίνει η εκταμίευση, καθώς χρειάζεται να δρομολογηθούν οι διαδικασίες των εθνικών κοινοβουλίων, αλλά και της έγκρισης του προγράμματος του ΔΝΤ από το Δ.Σ. του. Όσον αφορά το μέγεθος της δόσης, ο αξιωματούχος της Ε.Ε. ανέφερε πως θα υπολογιστεί με βάση τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους για το επόμενο τετράμηνο (περίπου 7 δισ.) και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, προσθέτοντας ότι αυτή τη φορά είναι πιθανότερο να καταβληθεί ολόκληρη η δόση και όχι σε υποδόσεις.

Παραδοχή: Η καθυστέρηση κατέβασε στο 2% τον στόχο για την ανάπτυξη

Σε γενικές γραμμές ο αξιωματούχος της Ε.Ε. που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις εξέφρασε την αισιοδοξία του πως η πορεία της ελληνικής οικονομίας θα είναι ανοδική τα επόμενα χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν περαιτέρω καθυστερήσεις.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στοίχισε στην Ελλάδα σε ανάπτυξη, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για το 2017. Όπως ανέφερε, σύμφωνα με τις εαρινές της προβλέψεις που θα δημοσιευθούν την ερχόμενη Πέμπτη η ανάπτυξη για το 2017 εκτιμάται πως θα πέσει κοντά στο 2% σε σχέση με 2,7% που είχε στις προηγούμενες της προβλέψεις. Πάντως, τόνισε ότι κατά τη γνώμη των ευρωπαϊκών θεσμών, η Ελλάδα είναι σε τροχιά να επιτύχει τους στόχους της, κατά τη διάρκεια του προγράμματος, καθώς και μετά το τέλος του, ενώ επισήμανε πως η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε συνδυασμό με την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα συμβάλει στην επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης τον Αύγουστο του 2018.

Ικανοποίηση των θεσμών για την υπεραπόδοση

"Πράσινο φως" για κοινωνικό πλεόνασμα στο τέλος

Με υπέρβαση στόχου φέτος, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αναγνωρίζουν τη δυνατότητα να δοθεί μέρος του πλεονάσματος για στήριξη των ευάλωτων ομάδων, μετά από συμφωνία με τους θεσμούς

Σε ό,τι αφορά το επιπλέον πακέτο για το 2019-2020 ύψους 2%, ο αξιωματούχος της Ε.Ε. σημείωσε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συνεχίζουν να θεωρούν πως δεν ήταν απαραίτητο, ωστόσο, η συμφωνία αυτή με το ΔΝΤ κρίθηκε αφενός αναγκαία προκειμένου να επισπευστεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και αφετέρου συμπληρώθηκε από ένα πακέτο αντισταθμιστικών μέτρων που περιλαμβάνουν σημαντικά κοινωνικά και φιλικά προς την ανάπτυξη μέτρα.

Σημείωσε δε ότι εάν ξεπεράσει και πάλι τον στόχο της η Ελλάδα θα υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί κάποιο μέρος του πλεονάσματος προς στήριξη των ευάλωτων ομάδων, μετά από συμφωνία με τους θεσμούς στη βάση των στοιχείων που θα δημοσιεύσει η Eurostat τον Απρίλιο του 2018.

Φέρνουν αποτέλεσμα οι μεταρρυθμίσεις

Ο εν λόγω αξιωματούχος μετέφερε, άλλωστε, την ικανοποίηση των θεσμών και του Eurogroup για την υπεραπόδοση της Ελλάδας το 2016 και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος που ξεπερνάει το 4%. H εν λόγω υπεραπόδοση οφείλεται σε τρεις λόγους, σημείωσε: πρώτον η οικονομική κατάσταση ήταν πιο θετική από την αναμενόμενη, δεύτερον κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν μετά το 2015 έχουν αρχίσει να φέρουν αποτελέσματα και τρίτον χάρη σε κάποια εφάπαξ έσοδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL