Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Φ. Γεννηματά: 0,5% πλεόνασμα η Ν.Δ., 1% εμείς!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φ. Γεννηματά: 0,5% πλεόνασμα η Ν.Δ., 1% εμείς!

Στην αντεπίθεση προσπαθεί να περάσει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη προκειμένου να δικαιολογήσει την απόφασή της, εκτός από τα περιοριστικά μέτρα, να καταψηφίσει και τα θετικά αντίμετρα.

Μετά την αρχική στάση της, που απέφευγε να δηλώσει αν καταψηφίζει ή όχι τα αντίμετρα περιοριζόμενη να σχολιάσει περί “καταδίκης της χώρας” και “ντροπής” (σ.σ.: παρότι έχει δηλώσει ούτως ή άλλως πρώτο το ΠΑΣΟΚ, πολύ πριν κλείσει η αξιολόγηση εδώ και μήνες, ότι θα τα καταψηφίσει), η ΔΗ.ΣΥ. επανήλθε χθες με ένα τέχνασμα, με το οποίο προσπαθεί και να διαφοροποιηθεί από τη Ν.Δ. και φυσικά να επιτεθεί στην κυβέρνηση. Αυτό αποτελεί και προσπάθεια να μην μπει στο ίδιο “κάδρο” με τον Κυρ. Μητσοτάκη και το κόμμα του, παρότι και οι δύο θα καταψηφίσουν τα πάντα.

Έτσι η Φ. Γεννηματά -παρά τις αναλυτικές εξηγήσεις που έδωσε το ΥΠΟΙΚ απαντώντας στην παρόμοια πρόταση Μητσοτάκη για μοίρασμα του πλεονάσματος του 2016 στο 2017- έσπευσε τώρα να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι την υπεραπόδοση του πλεονάσματος που πέτυχε και που η ίδια η ΔΗ.ΣΥ. κατήγγειλε αρνείται να την αποδώσει στους πολίτες.

Σε δήλωσή της, η Φ. Γεννηματά ανέφερε ότι “αρνείται η κυβέρνηση να αξιοποιήσει τη ρητά προβλεπόμενη από το ισχύον πρόγραμμα δυνατότητα για απόδοση στην οικονομία και στην κοινωνία των επιπλέον χρημάτων που εισέπραξε στραγγίζοντας με τους φόρους τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις". Παράλληλα είπε ότι “την ίδια ώρα ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία που τον Δεκέμβριο, δεν ψήφισαν το εφάπαξ επίδομα για τους συνταξιούχους, σπεύδουν τώρα να συμμαζέψουν το λάθος τους με πρόχειρο και αποσπασματικό τρόπο".

Η επικεφαλής της ΔΗ.ΣΥ. είπε ότι, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τους στόχους του 2017, “η κυβέρνηση μπορεί να επιστρέψει στους Έλληνες πολίτες περίπου 1,9 δισ. ευρώ (περίπου 1% του ΑΕΠ)" και ότι αυτό “μπορεί να γίνει με τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2017". Προανήγγειλε δε ότι η Κ.Ο. της ΔΗ.ΣΥ. θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία καταθέτοντας σχετική πρόταση νόμου.

Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση "δεν έχει κανένα σχέδιο για την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την κοινωνική προστασία" και ότι η ΔΗ.ΣΥ. προτείνει το ποσό 1,9 δισ. να κατευθυνθεί κατά προτεραιότητα σε: Ενίσχυση των πολιτικών απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα για πρόσληψη 200.000 ανέργων (και κυρίως νέων ανθρώπων) μέσω κάλυψής των εισφορών στην κοινωνική ασφάλιση. Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στην πρωτογενή παραγωγή και στην εστίαση. Ενίσχυση των πολιτικών στήριξης της οικογένειας.

Από την πλευρά του ο Στ. Θεοδωράκης επανέλαβε ότι το Ποτάμι αναμένει τη συνολική πρόταση της κυβέρνησης. Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να έρθει κάθε μέτρο σε χωριστό άρθρο διευκολύνει τη στάση του Ποταμιού, δεδομένου ότι λίγο πριν δημοσιοποιηθεί η εν λόγω απόφαση ο Στ. Θεοδωράκης δήλωνε (ρ/σ Alpha) ότι “εάν η κυβέρνηση φέρει εκβιαστικά τα αντίμετρα με ένα νόμο και ένα άρθρο, έχουμε πει εκ των προτέρων ότι δεν μπορούμε να μπούμε σε αυτή την κουβέντα”.

Στο ίδιο πλαίσιο, της στάσης αναμονής, υπενθύμισε ότι την Τετάρτη το βράδυ το Ποτάμι σε συνεδρίασή του συζήτησε διεξοδικά τα όσα ακούγονται για τα αντίμετρα. Πρόσθεσε όμως ότι “θα ήταν επιπόλαιο από μέρους μας να τοποθετηθούμε χωρίς να έχουμε τη συνολική πρόταση της κυβέρνησης”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL