Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.6°C
2 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
2 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.6°C19.0°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
23.8°C26.8°C
6 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 100%
Αποκάλυψη του διοικητή της ΑΑΔΕ στη Βουλή: / Δεν πέρασε η απαίτηση των δανειστών για φορολογική αμνηστία πριν από το 2012
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποκάλυψη του διοικητή της ΑΑΔΕ στη Βουλή: / Δεν πέρασε η απαίτηση των δανειστών για φορολογική αμνηστία πριν από το 2012

Συνεχίζονται και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στις λίστες της φοροδιαφυγής (Λαγκάρντ, Μπόργιανς κ.λπ.), καθώς, όπως ανακοίνωσε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, δεν "πέρασε" η απαίτηση των δανειστών να παραγραφούν άμεσα 70.000 υποθέσεις από το 2012 και πίσω.

Παράλληλα ο Γ. Πιτσιλής ανακοίνωσε ότι αλλάζουν τα κριτήρια για την επιστροφή ΦΠΑ και ότι το πρώτο τρίμηνο του 2017 έχουν δοθεί 250 εκατ. ευρώ για επιστροφή ΦΠΑ, ενώ έχουν γίνει και σχεδόν 5.000 έλεγχοι για λαθρεμπόριο καυσίμων και επιβλήθηκαν 10 εκατ. ευρώ πρόστιμα. Για τις σχέσεις με την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο ο διοικητής της ΑΑΔΕ τόνισε ότι "είναι άριστες".

Το θέμα της παραγραφής ελέγχων με πίεση της τρόικας το έθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Μάκης Μπαλαούρας επεσήμανε ότι "το θέμα είναι γεγονός, αλλά έληξε θετικά για μας". "Η συμφωνία με τους ξένους δεν αποκλείει τον έλεγχο εφόσον υπάρχει ποινικό θέμα" ξεκαθάρισε ο Γ. Πιτσιλής και επεσήμανε ότι το θέμα "μπήκε σε πιο σωστή βάση από την αρχική πρόταση των δανειστών". Ο Γ. Πιτσιλής εξήγησε ότι υπάρχει η κανονική παραγραφή της πενταετίας και η δεύτερης της εικοσαετίας και πρόσθεσε ότι η Αρχή περιμένει την απόφαση του ΣτΕ αν είναι συνταγματική η διαρκής επέκταση της παραγραφής, που σχεδόν κατά παράδοση γίνεται στο τέλος κάθε έτους.

Επιστροφή ΦΠΑ: Αυξήθηκαν στα 250 εκατ. ευρώ

Για τις επιστροφές ΦΠΑ ο Γ. Πιτσιλής επεσήμανε ότι "ακολουθούμε τον κανόνα first in first out, δηλαδή οι πρώτες που έρχονται είναι οι πρώτες που ικανοποιούνται". "Το αποτέλεσμα είναι ότι ήδη στο πρώτο τρίμηνο του 2017 οι επιστροφές που δόθηκαν ξεπέρασαν τον στόχο κατά 250 εκατ. ευρώ" συμπλήρωσε και ανακοίνωσε ότι "μέσα στο προσεχές διάστημα θα έχουμε δώσει διαφορετικά κριτήρια για τους ελέγχους", ώστε "να φτιάξουμε ένα σύστημα που να μην καίγονται μαζί με τα ξερά και τα χλωρά".

5.000 έλεγχοι για λαθρεμπόριο καυσίμων

Όσον αφορά το λαθρεμπόριο καυσίμων ο Γ. Πιτσιλής ανέφερε πως "το πρώτο τρίμηνο του 2017 έγιναν 4.960 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν πρόστιμα 10 εκατ. ευρώ για διάφορες παραβάσεις. Η εικόνα είναι ήδη πολύ καλύτερη σε σχέση με το 2016". Το δε σύστημα εισροών - εκροών είναι παραδοτέο τα μέσα του 2018.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ ενημέρωσε ότι "εξετάζουμε τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis. Η προσωπική μου άποψη είναι να ξεκινήσει σε περιοχές πιλοτικά και να προχωρήσει ανάλογα με τα αποτελέσματα". Για τα μηχανήματα ex-ray κατά του λαθρεμπορίου ο Γ. Πιτσιλής είπε ότι εκείνο που έδωσε η Παπαστράτος τοποθετήθηκε στον Πειραιά, τα επόμενα τέσσερα θα μπουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και τελωνεία Κήπων και Κρυσταλλοπηγής, ενώ αναμένονται άλλα 10 μηχανήματα.

Μετά από πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Μπγιάλα θα συνταχθεί έκθεση με τα σημαντικότερα στοιχεία της συνεδρίασης ώστε το καλοκαίρι να κληθεί εκ νέου η ΑΑΔΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL