Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
"Γαλάζιος" πονοκέφαλος για το άρθρο με τα "αντίμετρα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Γαλάζιος" πονοκέφαλος για το άρθρο με τα "αντίμετρα"

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΛΙΟΝΑΚΗΣΔιχάζουν την αντιπολίτευση τα θετικά “αντίμετρα” της τεχνικής συμφωνίας επί της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ ταυτοχρόνως η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να τα καταθέσει στη Βουλή με τη μορφή ξεχωριστού άρθρου προκαλεί μείζον εσωκομματικό πρόβλημα στη Ν.Δ. και στον Κυρ. Μητσοτάκη.

Την αποκάλυψη της πρωτοβουλίας του Μεγάρου Μαξίμου έκανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος. “Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα τόσο στα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και σε όλους τους βουλευτές να ψηφίσουν τα θετικά μέτρα και γι' αυτόν το λόγο τα θετικά αυτά μέτρα θα κατατεθούν σε ξεχωριστό άρθρο στο νομοσχέδιο των προαπαιτούμενων” υπογράμμισε, για να προσθέσει: "Αναμένουμε επομένως με ενδιαφέρον τη στάση τόσο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο και των υπόλοιπων κομμάτων σε σχέση με τα μέτρα ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης που περιλαμβάνει η συμφωνία".

Αντίμετρα όπως... επίδομα Χριστουγέννων;

Των δηλώσεων Τζανακόπουλου είχε προηγηθεί η εισήγηση του Κυρ. Μητσοτάκη στη συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματός του, με την οποία επανέλαβε την πρόθεσή του να καταψηφίσει το σύνολο της συμφωνίας. “Η Ν.Δ. αναγκάστηκε να ψηφίσει το τρίτο Μνημόνιο για να μείνει η χώρα στην Ευρώπη. Αλλά το τρίτο Μνημόνιο λήγει τον Αύγουστο του 2018. Το τέταρτο Μνημόνιο αποτελεί κοινό επίτευγμα των κ. Τσίπρα και Καμμένου και φέρει ανεξίτηλη την υπογραφή τους. Πρόκειται για μια εθνική αποτυχία στην οποία δεν θα συνεργήσουμε” υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. “Καμία ανοχή, καμία συνενοχή” δήλωνε λίγο αργότερα και ο εκπρόσωπος του κόμματος Βασ. Κικίλιας.

Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να καταθέσει ως ξεχωριστό άρθρο τα θετικά αντίμετρα προκαλεί ήδη έντονο προβληματισμό, αλλά και γκρίνια στο εσωτερικό της Ν.Δ., καθώς πολλοί βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζονται απρόθυμοι να καταψηφίσουν θετικές παρεμβάσεις, υπενθυμίζοντας το βαρύ πολιτικό κόστος που πλήρωσε η Ν.Δ. όταν αρνήθηκε τη θετική ψήφο στη χριστουγεννιάτικη ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων πέρυσι τον Δεκέμβριο.

Χωρίς “αφήγηση”

Συν τοις άλλοις, αρκετά από τα θετικά αντίμετρα που συνομολογήθηκαν μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας φέρνουν τη Ν.Δ. αντιμέτωπη με ακόμη μία θεμελιώδη αντίφαση, για την οποία ήδη στην οδό Πειραιώς αναζητούν... πειστικά προσχήματα. Κι αυτό διότι μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση να μην ενδιαφέρεται για την ενίσχυση των ασθενέστερων, τα σχολικά γεύματα κ.ά., ωστόσο ο Κυρ. Μητσοτάκης στη “Συμφωνία Αλήθειας” ευαγγελίζεται μείωση φορολογίας στις επιχειρήσεις και στα φυσικά πρόσωπα, αλλά τώρα εμφανίζεται έτοιμος να... καταψηφίσει τις σχετικές παρεμβάσεις!

Σαν να μην έφτανε αυτό, η Ν.Δ. αναμένεται να υποστεί νέα πολιτική πίεση και από την ψήφιση ορισμένων εκ των προτάσεών της από τη συμπολίτευση, υπό την έννοια ότι η κυβέρνηση θα εμφανιστεί να νομοθετεί ορισμένες από τις βασικές εξαγγελίες του Κυρ. Μητσοτάκη, που εστιάζει διαρκώς στην “υπερφορολόγηση”.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιχείρησε χθες, μιλώντας στους τομεάρχες του κόμματός του, να “διασώσει” την “ατζέντα” του και να επαναφέρει στο προσκήνιο τις εξαγγελίες του για “διαφορετικό μείγμα πολιτικής” "με λιγότερους φόρους για να αναπνεύσουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, με στοχευμένη μείωση των κρατικών δαπανών" όπως είπε. "Οι συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα, όσο κι αν είναι σεβαστές, δεν είναι γραμμένες σε πέτρα” τόνισε και ο Κ. Χατζηδάκης, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ο ίδιος “δεσμεύεται στους στόχους, αλλά όχι στα μέσα”.

Στα δύο η Κεντροαριστερά

Την ίδια στιγμή, διαφορετική στάση θα κρατήσουν, όπως όλα δείχνουν, επί του άρθρου με τα θετικά αντίμετρα τα δύο κόμματα της Κεντροαριστεράς. Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουν προαναγγείλει από την αρχή του έτους, πολύ πριν κλείσει η αξιολόγηση, ότι η καταψήφιση θα είναι συνολική. Άλλωστε, χθες η Φ. Γεννηματά έκανε λόγο για “συμφωνία καταδίκης της χώρας” και “συμφωνία ντροπής”, χαρακτηρίζοντας τη δεύτερη αξιολόγηση ως “διαρκές Μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση”. "Όχι σε όλα. Οριζοντίως και καθέτως. Θα πρέπει να επιλέξουμε. Το 'όχι' πρέπει να είναι τόσο καθαρό, ώστε να είναι μόνοι τους" διευκρίνισε ο Ανδ. Λοβέρδος, δίνοντας τη "γραμμή".

Το Ποτάμι, στον αντίποδα, εξαπέλυσε μεν σκληρή επίθεση χθες για τα μέτρα της συμφωνίας, ωστόσο έχει προαναγγείλει ότι θα ψηφίσει κατά περίπτωση. Χθες, εξάλλου, η Σεβαστουπόλεως δεσμεύτηκε ότι “θα μελετήσει αναλυτικά κάθε μέτρο και κάθε λέξη της συμφωνίας και θα τοποθετηθεί υπεύθυνα, χωρίς αφορισμούς και πολιτικούς θεατρινισμούς".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL