Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Εκτός Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου οι διαφωνούντες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκτός Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου οι διαφωνούντες

Η επόμενη “πράξη” στην εξελισσόμενη σύγκρουση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ με τους διαφωνούντες εντός του κόμματος, μεταξύ των οποίων είναι ο γραμματέας (χωρίς αρμοδιότητες πλέον) Στ. Ξεκαλάκης και ο Ν. Ανδρουλάκης, ήρθε χθες με την ανακοίνωση της Γραμματείας της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Στην εικοσαμελή σύνθεση της Γραμματείας της ΚΟΕΣ για το συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ. στα τέλη Ιουνίου (σ.σ.: όχι το έκτακτο συνέδριο ΠΑΣΟΚ, που δεν έχει προσδιοριστεί πότε θα διεξαχθεί) δεν περιλαμβάνεται εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ κανένα από τα στελέχη που ασκούν κριτική εδώ και μήνες στις επιλογές της ηγεσίας ως προς την προοπτική του εγχειρήματος της διεύρυνσης. Αυτό αφορά τόσο πρόσωπα που κινούνται στη λεγόμενη “ομάδα” Ανδρουλάκη - Ξεκαλάκη, αλλά και άλλα στελέχη με πορεία, όπως είναι ο Π. Γερουλάνος, ο οποίος επίσης άσκησε κριτική και κατά την τελευταία συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ. Με αφορμή την ανακοίνωση της σύνθεσης του Οργάνου, ορισμένοι εκ των διαφωνούντων έκαναν λόγο για “καθεστωτική” συμπεριφορά, αλλά και για “προσπάθεια πολιτικής απομόνωσης”. Στην πιο ακραία εκδοχή τους, αυτά τα σχόλια μιλούν ακόμα και για προσπάθεια εξώθησής τους εκτός κόμματος.

Η Φ. Γεννηματά δήλωσε ότι “κανένας μηχανισμός δεν μπορεί να ανακόψει αυτή την πορεία” της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πως “ο κόσμος έχει αλλεργία στις εσωκομματικές διενέξεις και με το δίκιο του. Λέει στη σημερινή μάλιστα συγκυρία: ‘Εδώ ο κόσμος χάνεται, βαρκούλες αρμενίζουν’". Είπε πως η ανακοίνωση του έκτακτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ “δεν είναι ξεκαθάρισμα λογαριασμών, απλά δεν επιτρέπουμε να επιστρέψουν στον χώρο ξεπερασμένες λογικές του χθες".

Η σύνθεση του συνεδριακού οργάνου της ΔΗ.ΣΥ.

Η Γραμματεία του Οργάνου συνεδριάζει σήμερα πρώτη φορά, υπό την προεδρία της επικεφαλής της ΔΗ.ΣΥ. Φ. Γεννηματά. Από το ΠΑΣΟΚ συμμετέχουν: Τ. Αντωνίου, Χαρ. Βαρδίκος, Β. Κεγκέρογλου, Μ. Όθωνας, Χρ. Πρωτόπαπας, Ν. Σαλαγιάννης, Αντ. Σαουλίδης. Από τη ΔΗΜ.ΑΡ.: Δ. Χατζησωκράτης, Θ. Μαργαρίτης, Έ. Παγκάλου, Αν. Δαρσινός. Από το ΚΙΔΗΣΟ: Γ. Ελενόπουλος, Μιχ. Καρχιμάκης, Φ. Σαχινίδης, Π. Λάμψα. Κινήσεις Πολιτών: Ν. Διακουλάκης, Μιχ. Χάλαρης. Από την ΕΔΕΜ: Μ. Γιομπαζολιάς, Νίκος Ιωσήφ. Στη Γραμματεία συμμετέχει και “το στέλεχος της Κεντροαριστεράς” Ν. Μπίστης.

Αντιπολιτευόμενες βολές: “Ευτυχώς, πλέον δεν γεννιούνται θεία βρέφη”

Εν τω μεταξύ, οι Στ. Ξεκαλάκης και Ν. Ανδρουλάκης, στις πρώτες ολοκληρωμένες δημόσιες παρεμβάσεις τους τις τελευταίες ημέρες, έσπευσαν να “απαντήσουν” στην ηγεσία και να δείξουν ότι θα επιμένουν στην κριτική τους με στόχο έναν “ενιαίο φορέα”.

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ σε άρθρο του περιέγραψε την ιδεατή κατ’ αυτόν λειτουργία του κόμματος, για να καταλήξει ότι αυτό που συμβαίνει στο ΠΑΣΟΚ είναι το “ακριβώς αντίθετο”. Με σαφή βέλη προς τον Κ. Λαλιώτη και τους επιτελείς της Χαρ. Τρικούπη, σχολίασε: “Ευτυχώς, πλέον, στην πολιτική δεν υπάρχουν παντογνώστες, δεν γεννιούνται θεία βρέφη, ούτε υπάρχουν μαγικές συνταγές μαθητευόμενων μάγων".

Ο ευρωβουλευτής Ν. Ανδρουλάκης μίλησε για “παράλογη αντίδραση της ηγετικής ομάδας” που “πριονίζει την προσπάθεια ανασύστασης του χώρου” και δήλωσε ότι “στόχος μου δεν είναι απλώς να μείνω, αλλά να αγωνιστώ για να έρθουν πολλοί νέοι άνθρωποι, όχι απαραίτητα ηλικιακά, ως βασικοί πρωταγωνιστές στη νέα προσπάθεια”. Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι “είναι αδιανόητο αυτοί που παίρνουν τις κρίσιμες αποφάσεις για την παράταξη και τη χώρα να είναι οι ίδιοι τις τελευταίες τρεις δεκαετίες" και πως δεν μπορεί να θεωρείται υπονόμευση η διαφορετική πρόταση.

Σε νέο φορέα προχωρά η Ώρα Αποφάσεων

Διαδικασίες που δρομολογούν την “ίδρυση Νέου Προοδευτικού Φορέα, με εκλογή αρχηγού από τη βάση” αποφάσισε η Ώρα Αποφάσεων (Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης, Φλωρίδης) στη συνεδρίασή της το περασμένο Σάββατο.

Αποφασίστηκε ειδικότερα η συγκρότηση πολιτικής - οργανωτικής Επιτροπής που θα συνεδριάσει τον Ιούνιο, προκειμένου να οργανώσει την Ιδρυτική Καταστατική Συνέλευση του νέου φορέα ενωμένου, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, ενώ θα ακολουθήσουν το Προγραμματικό Συνέδριο και η εκλογή αρχηγού από τη βάση.

Στην πολιτική απόφαση της συνεδρίασης διατυπώνονται αποστάσεις από τη Ν.Δ., η οποία "επιστρέφει ταχύτατα στον γνωστό, παλιό εαυτό της, τον συντηρητικό λαϊκισμό", και κριτική προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. που "αρνείται συστηματικά να εισακούσει το διαρκές αίτημα για τη δημιουργία του νέου και ενιαίου φορέα...".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL