Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ: / Νίκος Βούτσης: "Η ανοχή της κοινωνίας παρατείνεται και μπορεί να εξελιχθεί σε προσδοκία"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ: / Νίκος Βούτσης: "Η ανοχή της κοινωνίας παρατείνεται και μπορεί να εξελιχθεί σε προσδοκία"

Μια ριζική αλλαγή του τρόπου νομοθέτησης στο Κοινοβούλιο μπορούμε να τη δούμε μόνο με το τέλος των δεσμεύσεων της χώρας από τα Μνημόνια δηλώνει ο Νίκος Βούτσης στην “Αυγή”. Παράλληλα, τονίζει ότι η διερεύνηση υποθέσεων από τις Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής, αλλά και από τη Δικαιοσύνη, δεν είναι εκδίκηση, αλλά μια ιστορική ακριβοδίκαιη αντιμετώπιση στα κρίσιμα ερωτήματα που πλανώνται στη χώρα. Επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής εκτιμά πως είναι “δεδομένη” η ανάληψη της ευθύνης εκ μέρους των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε ό,τι αφορά την ψηφοφορία για την τρέχουσα συμφωνία. Τέλος, εμφανίζεται απαισιόδοξος για το ορατό μέλλον, σε ότι αφορά τη δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου σε πολιτικό επίπεδο, αλλά σημειώνει ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να συμβεί αυτό σε κοινωνικό επίπεδο.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΦΟΙΒΟ ΚΛΑΥΔΙΑΝΟ

* Δεχτήκατε την Πέμπτη τις επισημάνσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Πώς σχολιάζετε;

Υπάρχουν εύλογες επισημάνσεις, οι οποίες έχουν γίνει απ’ όλες τις πλευρές, για αδυναμίες στο κοινοβουλευτικό έργο σε καιρό μνημονιακών δεσμεύσεων. Βρισκόμαστε στην τελική φάση αναδιαμόρφωσης του κανονισμού της Βουλής και αυτό το ζήτημα θα έρθει στο τέλος του μήνα συνολικά σε Ολομέλεια που θα αφορά διαδικασίες του κοινοβουλευτικού ελέγχου, νομοθέτησης, συζήτησης των τροπολογιών κ.λπ. Με αυτή την έννοια, οι επισημάνσεις, απ’ όπου κι αν γίνονται, μόνο θετικές μπορούν να θεωρηθούν.

Το ζήτημα είναι πώς θα φύγουμε από αυτή τη μέγγενη της προβληματικής νομοθέτησης. Όταν δεν υπάρχει ο αναγκαίος και κατάλληλος χρόνος για τη συζήτηση κάποιων σοβαρών νομοσχεδίων που αφορούν δεσμεύσεις σε διεθνείς συμφωνίες ή όταν επίσης δεν υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής ούτε ενός γράμματος, ενός άρθρου σ’ αυτά τα νομοσχέδια, υποβαθμίζεται ο ρόλος της Βουλής και των βουλευτών. Μια ριζική αλλαγή μπορούμε να τη δούμε μόνο με το τέλος των δεσμεύσεων.

Την Παρασκευή, μάλιστα, υπήρξε στη Βουλή σχετικό με το θέμα συνέδριο, που αφορούσε την καλή νομοθέτηση ως αναγκαία προϋπόθεση μιας δίκαιης και αποτελεσματικής λειτουργίας της Πολιτείας.

* Σε ό,τι αφορά τις Εξεταστικές Επιτροπές πιστεύετε ότι βοηθούν στην εμπέδωση αισθήματος ότι το πολιτικό σύστημα προσπαθεί να πατάξει τη διαφθορά;

Βεβαίως και βοηθούν, όπως βοηθούν και οι δικαστικές έρευνες οι οποίες έχουν επιταχυνθεί και πολλαπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα, οι οποίες είτε αφορούν παλιότερες υποθέσεις είτε αφορούν πιο νέες, όπως είναι οι λίστες και τα Panama Papers, και δεν ξέρουμε πώς θα καταλήξει η διερεύνησή τους.

Ο λαός, που δεν είναι υπεύθυνος για το θεόρατο ύψος του χρέους και παρ’ όλα αυτά επί οκτώ χρόνια τώρα ένα μεγάλο μέρος του υφίσταται τις επώδυνες συνέπειες των μνημονιακών προγραμμάτων, έχει την απαίτηση να πάει η διερεύνηση όλων αυτών των υποθέσεων στο μεγαλύτερο δυνατό βάθος. Η Βουλή δεν διευκολύνεται από το ότι έρχονται δικογραφίες που, σε μεγάλο βαθμό, υπόκεινται στους νόμους περί παραγραφής και αυτό δημιουργεί στην κοινή γνώμη μια εντύπωση ότι η Βουλή κωλυσιεργεί τις διερευνήσεις. Ως εκ τούτου οι τρέχουσες Εξεταστικές Επιτροπές, ή αν υπάρξουν κι άλλες πρωτοβουλίες στην ίδια κατεύθυνση, έχουν την υποχρέωση, με έναν τρόπο βεβαίως απολύτως θεσμικό, να εξετάσουν την παραμικρή αμυχή.

* Εκτιμάτε πως οι δύο επικείμενες Εξεταστικές μπορούν να αγγίξουν τον πυρήνα υποθέσεων μείζονος σημασίας για το παλιό πολιτικό σύστημα; Και αν ναι, δεν σας φοβίζει το ενδεχόμενο να κατηγορήσουν την κυβέρνηση για “ερντογανισμό”;

Το αντίθετο. Το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα είναι υπόλογο γιατί, αξιοποιώντας μεγάλες καθυστερήσεις για ορισμένες υποθέσεις με ευθύνη της Δικαιοσύνης, δεν έχει αποδώσει ευθύνες στα πρόσωπα που έχουν εμπλακεί σε πολύ σοβαρές υποθέσεις, οι οποίες σε τελευταία ανάλυση σχετίζονται με τη δημιουργία του υπερβολικού χρέους της χώρας μας. Όλες αυτές οι ιστορίες συγκροτούν την καρδιά της άλλης Ελλάδας που έχει διακόσια δισ. ευρώ και ακίνητα στην Ελβετία και στο Λονδίνο. Δεν πρόκειται, λοιπόν, περί εκδίκησης, αλλά για μια ιστορική ακριβοδίκαιη αντιμετώπιση στα κρίσιμα ερωτήματα που πλανώνται για τον καθένα προσωπικά και για την κοινωνία συλλογικά.

* Σας ανησυχεί η συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην επικείμενη ψηφοφορία για τα μέτρα και τα αντίμετρα;

Δεν έχουμε καμία ανησυχία για την κυβερνητική πλειοψηφία, γιατί ακριβώς η δεύτερη αξιολόγηση οδηγείται σε μια περαίωση που δίνει έναν ανοιχτό δρόμο για περίπου ενάμιση χρόνο προκειμένου να βγει η χώρα στις αγορές και να υπάρξει εφαρμογή κοινωνικών αντίμετρων. Η ανάληψη της ευθύνης εκ μέρους των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας κατ’ εμέ είναι δεδομένη.

* Ο πρωθυπουργός μίλησε για ανοχή του κόσμου. Αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διεκδικήσει πρωτιά στο τέλος της τετραετίας ή ότι θα πρέπει να βρει μια πρόφαση για εκλογές προκειμένου να μην υποστεί μεγάλη κυβερνητική φθορά;

Νομίζω πως υπάρχει μια ανοχή ταυτόχρονα με προσμονή και με δυσαρέσκεια μέσα σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας που εμπιστεύθηκαν τη δική μας κυβέρνηση. Αυτό το μείγμα, αυτή η κατάσταση, όμως, παρατείνεται και μπορεί να εξελιχθεί σε προσδοκία και εκ του γεγονότος ότι κανείς, απ’ αυτούς που δεν είναι πιστοί οπαδοί του κόμματος της Ν.Δ., δεν πιστεύει ότι είναι δυνατό οι θύτες της προηγούμενης περιόδου και υπεύθυνοι της χρεοκοπίας της χώρας και των μνημονιακών πολιτικών να γίνουν σωτήρες. Και αυτό, μάλιστα, έναντι μιας πολύ μεγάλης προσπάθειας που έγινε από την παρούσα κυβέρνηση σε οποιαδήποτε ευκαιρία δόθηκε για να υπάρξει νομοθέτηση και εφαρμογή κοινωνικού πρόσημου.

* Παρά τις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ να συγκροτήσει τον προοδευτικό πόλο, βλέπουμε το ΠΑΣΟΚ να παραμένει προσκολλημένο στον ρόλο του πυλώνα του παλιού πολιτικού συστήματος. Μπορεί να περιμένει κάτι καλύτερο ο ΣΥΡΙΖΑ;

Υπάρχουν κάποιες διεργασίες στην ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία που διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Είναι λοιπόν ζήτημα δικό τους, του ΠΑΣΟΚ και άλλων δυνάμεων, να αντιστοιχηθούν επί της ουσίας σε αυτές τις διεργασίες. Εμείς παρακολουθούμε αυτή τη συζήτηση και στη χώρα μας, αλλά δεν ενθαρρυνόμαστε από το πώς βαίνει και άρα δεν μπορώ να καταθέσω καμία αισιοδοξία για τη διαμόρφωση σε πολιτικό επίπεδο ενός τέτοιου πόλου στο ορατό προσεχές διάστημα. Πλην, όμως, σε επίπεδο κοινωνίας υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, εάν εργαστούμε με συνέπεια, να διαμορφωθεί η δυνατότητα για να δημιουργηθεί αυτός ο προοδευτικός πόλος.

Μόνο μια αριστερή ριζοσπαστική πολιτική μπορεί να δώσει λύση στα αδιέξοδα της Ε.Ε.

* Τι προέκυψε από την τρίτη διάσκεψη προέδρων κοινοβουλίων της Ε.Ε. στην Μπρατισλάβα;

Δόθηκε η ευκαιρία, όπως έγινε και πριν από ενάμιση μήνα και στη Ρώμη και πριν από μερικούς μήνες στο Στρασβούργο, να γίνουν γενικότερες συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης. Ωστόσο, δεν είμαι αισιόδοξος γι’ αυτές τις συζητήσεις ως προς το βάθος που έχουν και για την επισήμανση των αιτιών που οδήγησαν στα τωρινά αδιέξοδα και κυρίως για την προβολή εναλλακτικών προτάσεων. Οι περισσότεροι κινούνται ανομολόγητα στην παραδοχή της Ευρώπης των δύο ή πολλών ταχυτήτων ως μίας μόνιμης κατάστασης, όπως επίσης και στην αποδοχή ενός δίπολου μεταξύ λαϊκιστών και ρεαλιστών, δηλαδή σε λάθος και ψευδεπίγραφες θεωρητικές κατασκευές.

* Σε μία εβδομάδα έχουμε τον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών. Τελικά, το χαρακτηριστικό τους ήταν η σύγκρουση δημοκρατικών δυνάμεων και Ακροδεξιάς ή σύγκρουση μεταξύ νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και των εναλλακτικών της;

Το πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, στη φάση στην οποία βρίσκεται, παράγει το έδαφος για την εμφάνιση διάφορων πολιτικών εναλλακτικών ως προς το φαινόμενο αυτό. Όμως, η μόνη πραγματική εναλλακτική πολιτική για την υπέρβαση αυτού του πλαισίου δεν μπορεί παρά να είναι η αριστερή ριζοσπαστική πολιτική, η οποία θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερους αγώνες για να ηγεμονεύσει.

Βεβαίως, είναι αυτονόητη η ανάγκη καταψήφισης και συρρίκνωσης των δυνάμεων που εκπροσωπεί η κ. Λεπέν.

* Ποια προβλέπετε ότι θα είναι νέα εικόνα που θα διαμορφωθεί στην Ευρώπη όταν ολοκληρωθεί ο εκλογικός ευρωπαϊκός κύκλος του 2017;

Το σίγουρο θετικό είναι ότι μέσα απ’ αυτό τον κύκλο αναδεικνύεται μια διαφορετική ατζέντα, η οποία εμπεριέχει επιτέλους και τα πραγματικά αδιέξοδα και ζητήματα της πορείας της οικονομίας, αλλά και ευρύτερα της Ε.Ε. Αυτό δεν είναι, όμως, αρκετό. Η χώρα μας, ως πόλος σταθερότητας στην περιοχή και έχουσα μια κυβέρνηση η οποία αντιστάθηκε στη στρατηγική της λιτότητας σε ευρωπαϊκή κλίμακα, είναι παρούσα. Το μεγάλο κάδρο θα μπορούμε να το αποτιμήσουμε έπειτα από μερικούς μήνες. Είμαστε αισιόδοξοι για μια καλύτερη διεθνή συγκυρία.

* Ένα νέο πολιτικό πλαίσιο στην Ευρώπη θα μπορούσε να δώσει λαβές για επαναδιαπραγμάτευση κάποιων πλευρών της τρέχουσας συμφωνίας;

Αυτό είναι σύμφυτο κάθε συμφωνίας. Η δυνατότητα μέσα σε νέους όρους και προϋποθέσεις επαναδιαπραγμάτευσης κάποιων ζητημάτων είναι δεδομένη και δυστυχώς έχει εφαρμοστεί και σε βάρος μας. Άρα, χωρίς να μπαίνει υπό αίρεση η εφαρμογή της συμφωνίας, από μέρους μας δεν θα πρέπει, σε καμία περίπτωση, να αποκλειστεί, αλλά, ίσα - ίσα θα πρέπει να αποτελεί οργανικό στοιχείο του προγράμματος υπέρβασης της κρίσης, το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης κάποιων αρνητικών στοιχείων της συμφωνίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL