Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Έφη Αχτσιόγλου: Συμβολική και ουσιαστική σημασία / Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισαν την αργία την Πρωτομαγιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έφη Αχτσιόγλου: Συμβολική και ουσιαστική σημασία / Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισαν την αργία την Πρωτομαγιά

Δυσανεξία προκάλεσε στη Ν.Δ., αλλά και στο... ΠΑΣΟΚ η τροπολογία με την οποία νομοθετείται η αργία της Πρωτομαγιάς. Η τροπολογία με την οποία η Πρωτομαγιά καθίσταται αργία χωρίς να εξαρτάται από Υπουργική Απόφαση ψηφίσθηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής με τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ, την Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι να δηλώνουν "παρών", ενώ το ΚΚΕ υπερψήφισε. Παράλληλα, ψηφίστηκε τροπολογία για την ίδρυση τμήματος καταπολέμησης αδήλωτης εργασίας στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.

Εκτός χρηματοδότησης επιχειρήσεις που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ανακοίνωσε ότι:

- Από τον επόμενο μήνα υλοποιείται πρόγραμμα μεικτών ελέγχων από τα σώματα Επιθεώρησης Εργασίας και Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, το Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Ασφάλισης (ΠΕΚΑ) του ΕΦΚΑ και την Οικονομική Αστυνομία, τα οποία θα προβούν σε συντονισμένους ελέγχους για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας στην Περιφέρεια Αττικής.

- Διευρύνεται το Μητρώο Παραβατικότητας των Επιχειρήσεων, ώστε επιχειρήσεις που έχουν προβεί σε σοβαρές παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας να μην έχουν πλέον πρόσβαση σε δημόσιο χρήμα ή ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η Έφη Αχτσιόγλου επισήμανε ότι πλέον η αργία της Πρωτομαγιάς δεν θα βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε υπουργού. Με την τροπολογία, την 1η Μαΐου κάθε έτους απαγορεύεται κάθε βιομηχανική, βιοτεχνική, εμπορική εργασία και κάθε επαγγελματική εν γένει δραστηριότητα, καθώς βέβαια και η απασχόληση των μισθωτών. Ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας διέπεται από το νομικό καθεστώς που διέπει την κυριακάτικη αργία.

"Η τροπολογία έχει συμβολικό χαρακτήρα, έχει όμως και ουσιαστικό χαρακτήρα" υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας, επισημαίνοντας ότι σήμερα "δυστυχώς κυριαρχεί η αντίληψη ότι η ανάπτυξη περνά μέσα από την καταπάτηση των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας, από τη συμπίεση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, από την απόλυτη ελευθερία των εργοδοτών να ορίζουν αυτοί τους όρους δουλειάς, να καρπώνονται τα αποτελέσματα της μισθωτής εργασίας". "Η κυβέρνηση προσπαθεί, μέσα σε έναν ιδιαίτερα δυσμενή συσχετισμό δυνάμεων καθημερινά, εντός και εκτός χώρας, να αντιστρέψει αυτό το σκηνικό της πλήρους απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων που παραλάβαμε" πρόσθεσε η Έφη Αχτσιόγλου, σημειώνοντας ότι "αυτό είναι πρώτα και κύρια δουλειά των ίδιων των εργαζομένων, των συλλογικών διεκδικήσεών τους, αλλά και ενός υγιούς συνδικαλιστικού κινήματος".

Κ. Τζαβάρας: Καλύτερος ο νόμος του Μεταξά...

"Είναι τουλάχιστον οξύμωρο να νομοθετείτε ή να εισηγείστε μια τέτοια ρύθμιση από τη στιγμή που στη διάρκεια της Μεταπολίτευσης ένας νόμος που είχε χουντική προέλευση είχε καταφέρει να αποδίδει πολύ καλύτερα το πνεύμα του εορτασμού" υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κώστας Τζαβάρας, με τον ομόλογό του από το ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδο να συμπληρώνει: "Αφήστε τα τερτίπια και τις γνωστές φιλολογίες των φίλων των λαού. Είστε εχθροί του λαού". "Ξαφνικά, η Πρωτομαγιά, ενώ κάποτε ήταν απεργία, τώρα είναι επίσημη αργία" είπε ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων. Ο εισηγητής του Ποταμιού εκτίμησε ότι δεν χρειάζεται παρέμβαση, γιατί στο μέλλον δεν θα βρισκόταν ποτέ υπουργός που δεν θα εξέδιδε Υπουργική Απόφαση.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης δήλωσε ότι ψηφίζει, αλλά κατηγόρησε την κυβέρνηση για "υποκρισία" επειδή "διατηρεί όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που οικοδόμησαν οι κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL