Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Ξανά σε κύκλο εσωστρέφειας το ΠΑΣΟΚ μετά την "εκρηκτική" ΚΠΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξανά σε κύκλο εσωστρέφειας το ΠΑΣΟΚ μετά την "εκρηκτική" ΚΠΕ

Η μεγάλη ένταση με την οποία εκδηλώθηκε στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ -και όπως συνεχίστηκε έως και χθες- η υποβόσκουσα έως πρότινος εσωτερική αντιπαράθεση ανάμεσα στην ηγεσία της Χαρ. Τρικούπη και την ομάδα στην οποία πρωταγωνιστούν ο τέως γραμματέας Ν. Ανδρουλάκης και ο νυν Στ. Ξεκαλάκης, αναβιώνει για το κόμμα μια περίοδο εσωκομματικών συγκρούσεων, που απ’ ό,τι φαίνεται θα έχει συνέχεια.

Σε κάθε περίπτωση η παρουσία τους στην ΚΠΕ και η δύναμη που καταγράφηκε (44 μέλη ενέκριναν την πρόταση που κατέθεσαν οι Σπυρόπουλος, Ζαρπαλάς, Αναστασίου) λειτούργησε και ως εδραίωση της εσωτερικής αντιπολίτευσης, αλλά και ως επίδειξη ισχύος της για το μέλλον. Οι διαφωνίες τους σχετίζονται τόσο με οργανωτικά όσο και με πολιτικά θέματα σε σχέση με το συνέδριο και το ζήτημα της μετεξέλιξης της ΔΗ.ΣΥ. σε ενιαίο φορέα, καθώς τάσσονται υπέρ ανοικτού και όχι “διορισμένων” συνέδρων και νέου ενιαίου φορέα με “ειλικρινές κάλεσμα” και στο Ποτάμι και την Ώρα Αποφάσεων.

Η κόντρα αυτή λαμβάνει ακόμα μεγαλύτερη σημασία σε σχέση με τις προοπτικές του εγχειρήματος, δεδομένου ότι τον Μάιο η Δημοκρατική Συμπαράταξη εισέρχεται στην τελική ευθεία για το πολιτικό - προγραμματικό συνέδριό της. Σε αυτό το πλαίσιο, μετά τις εκατέρωθεν σκληρές αιχμές που εκτοξεύτηκαν μέσα από διαρροές ή και δημοσίως, αναμένεται με ενδιαφέρον πώς θα τοποθετηθεί η Φ. Γεννηματά απέναντι στον γραμματέα της ΚΠΕ και όσους συμπαρατάσσονται με το δίδυμο Ξεκαλάκη - Ανδρουλάκη, κατά τη σημερινή της τοποθέτηση στη συνεδρίαση της Κ.Ο. που έχει συγκαλέσει.

Θεωρείται βέβαιο ότι η επικεφαλής της ΔΗ.ΣΥ. με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα καλέσει όποιον διαφωνεί με τον οδικό χάρτη για το συνέδριο να ξεκαθαρίσει τη θέση του. “Θα μιλήσει ανοικτά για καθαρές λύσεις επί όλων των θεμάτων” προανήγγειλαν στην “Α” πηγές της Χαρ. Τρικούπη, χωρίς πάντως να διευκρινίζεται εάν θα προχωρήσει σε ευθεία παρότρυνση προς τον Στ. Ξεκαλάκη να αφήσει τη θέση του γραμματέα εφόσον επιμένει να διαφωνεί με τους επίσημους σχεδιασμούς.

Σε αυτή την περίπτωση θεωρείται δεδομένο ότι ο γραμματέας δεν θα παραιτηθεί. Η Φ. Γεννηματά έχει προαναγγείλει “πολιτικές πρωτοβουλίες” θα επαναλάβει πως “το συνέδριο της Συμπαράταξης θα πραγματοποιηθεί κανονικά, όπως προβλέπεται από τις αποφάσεις της Συμπαράταξης και των κομμάτων που τις αποτελούν”.

Οι επιτελείς της Χαρ. Τρικούπη εξαπέλυσαν κατηγορίες περί “μηχανισμών στελεχών”, που “στο όνομα της εξυπηρέτησης προσωπικών στόχων δεν μπορούν να υπονομεύσουν την πορεία προς το Συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ.” και που “επέλεξαν να μετατραπούν -απροσχημάτιστα πια- σε δούρειους ίππους εξωπαραταξιακών συμφερόντων επιχειρώντας να ανακόψουν την ανοδική πορεία της παράταξης και να δράσουν ουσιαστικά ως χορηγοί του καταρρέοντος ΣΥΡΙΖΑ”.

“Μόνο γέλια μπορεί να προκαλέσει ένας τέτοιος ισχυρισμός” απάντησε (ρ/σ Πρακτορείο) ο Στ. Ξεκαλάκης. Σχολίασε ότι “από τότε που πήγαμε σε επίπλαστες ομοφωνίες, ψευδεπίγραφες ομοφωνίες, κάπου εκεί άρχισε να χάνεται ο μίτος με τον ρόλο πρωταγωνιστή και να οδηγούμαστε σε μικρά, φοβικά κόμματα". "Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι απέναντι σε θέσεις οι οποίες εμφορούνται από τον στόχο να ξανακάνουμε πολύ μεγάλη τη δημοκρατική παράταξη" πρόσθεσε.

“Δεν αποτελέσαμε και δεν αποτελούμε Δούρειους Ίππους. Να απολογηθούν γι' αυτά άλλοι που τα έκαναν κατά το παρελθόν” δήλωσε (ρ/σ Στο Κόκκινο) ο Α. Σπυρόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL