Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Εμ. Μακρόν / Η Αθήνα αναμένει συνέχιση της σύγκλισης για ελληνικό πρόγραμμα και ευρωπαϊκές πολιτικές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Εμ. Μακρόν / Η Αθήνα αναμένει συνέχιση της σύγκλισης για ελληνικό πρόγραμμα και ευρωπαϊκές πολιτικές

Η προοπτική συνέχισης της θετικής στάσης της Γαλλίας στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και διατήρησης της πορείας σύγκλισης των δύο χωρών σε ευρύτερα θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής επιβεβαιώθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες ο Αλέξης Τσίπρας και ο Εμανουέλ Μακρόν και στην οποία εκφράστηκε η στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στον υποψήφιο για την γαλλική προεδρία έναντι της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας συνεχάρη τον Εμανουέλ Μακρόν για το αποτέλεσμα και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στη μάχη του δεύτερου γύρου απέναντι στην Άκρα Δεξιά, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι με την εκλογή του θα υπάρξει συνέχεια στις στενές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία, όπως ανέφερε ανακοίνωση του Μαξίμου.

Επιπλέον, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην επικοινωνία, που διεξήχθη σε φιλικό κλίμα, ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι στήριξε από την αρχή ως υπουργός του Ολάντ (σ.σ.: διετέλεσε υπουργός Οικονομίας) τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και υποστήριξε την ανάγκη να αλλάξει η στάση απέναντι στην Ελλάδα. «Είναι βέβαιο ότι, αν εκλεγώ, θα δουλέψουμε στενά μαζί να κάνουμε την Ευρώπη να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της γενιάς μας» σημείωσε ο Μακρόν σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Εξάλλου, λίγες ώρες νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών, είχε επισημάνει τη σημασία συνεργασίας “απέναντι στο σκοτάδι όσων θέλουν να βυθίσουν την ανθρωπότητα στην παράνοια και στο μίσος”.

Σχολιάζοντας την επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Εμανουέλ Μακρόν, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούσαν πως προοιονίζει μια θετική στάση της Γαλλίας στη συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

Π. Ρήγας: Ακολουθούμε την απόφαση του γαλλικού ΚΚ

Την ανάγκη να υπάρξει μέτωπο απέναντι στην ακροδεξιά αντίληψη και ρητορεία εξέφρασε χθες και Παναγιώτης Ρήγας μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τονίζοντας ότι πρέπει να στηριχθούν οι δημοκρατικές δυνάμεις απέναντι στον κίνδυνο της Λεπέν. Επίσης, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε σαφές ότι δεν είναι θέμα προσώπων αλλά στήριξης της απόφασης του γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ενώ παράλληλα επέκρινε τις ανίερες συνδέσεις των απόψεων της Αριστεράς με την Ακροδεξιά, υπενθυμίζοντας ότι το γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα δεν μίλησε ποτέ για έξοδο από την Ευρώπη. «Ο κ. Μακρόν έχει το περιθώριο να αντιληφθεί ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην Ευρώπη και ότι το πρόβλημα στη Γαλλία δεν ήταν η ξενοφοβία, αλλά η κατάρρευση του οικονομικού συστήματος και η ανεργία» σημείωσε.

Ρ. Σβίγκου: Θα του ασκηθούν πιέσεις να ακολουθήσει νεοφιλεύθερη ατζέντα

“Ο Μακρόν, σε ό, τι αφορά την Ελλάδα και την Ευρώπη, περιμένουμε να συνεχίσει την πολιτική Ολάντ και τις σχέσεις συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των δύο χωρών” εκτίμησε η Ράνια Σβίγκου μιλώντας στον ρ/σ Κόκκινο, επισημαίνοντας ότι “εφόσον αυτός εκλεγεί, το τι πρόγραμμα θα ακολουθήσει θα εξαρτηθεί και από την αντιπαράθεση που θα υπάρξει απέναντι σε μια νεοφιλελεύθερη ατζέντα που δυνάμεις εντός του Σοσιαλιστικού Κόμματος αλλά και άλλες δυνάμεις που τον στήριξαν θα θελήσουν να επιβάλουν”. Επίσης, σημείωσε ότι το πρόγραμμά του “δεν έχει σχέση” με το πρόγραμμα του ΚΚΓ, ειδικά όσον αφορά το κοινωνικό κράτος, τα δημόσια αγαθά, τις εργασιακές σχέσεις, “αλλά αυτή τη στιγμή είναι καθήκον όλων των προοδευτικών δυνάμεων να ηττηθεί η Ακροδεξιά”. Τέλος, για την υποψηφιότητα Μελανσόν τόνισε πως “μπόρεσε να διεισδύσει σε ευρύτερα ακροατήρια από αυτά της γαλλικής Αριστεράς των τελευταίων χρόνων" και το ζητούμενο είναι “πώς θα αξιοποιηθεί αυτή η δυναμική".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL