Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Κορυφή εσωκομματικού παγόβουνου η παρέμβαση Παπακώστα κατά Γεωργιάδη / Κινήσεις πανικού στην ηγεσία της Ν.Δ. με φόντο την Εξεταστική για την Υγεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορυφή εσωκομματικού παγόβουνου η παρέμβαση Παπακώστα κατά Γεωργιάδη / Κινήσεις πανικού στην ηγεσία της Ν.Δ. με φόντο την Εξεταστική για την Υγεία

Η κίνηση του Κυρ. Μητσοτάκη να «ξηλώσει» χθες την Κ. Παπακώστα από τη θέση της αναπληρώτριας τομεάρχη Υγείας της Ν.Δ., μετά τις ευθείες βολές που άφησε κατά του Άδ. Γεωργιάδη, με φόντο την Εξεταστική για την Υγεία και τους χειρισμούς του αντιπροέδρου του κόμματος, προδίδει πανικό εκ μέρους του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την ίδια στιγμή προκαλεί και ερωτήματα για τη σταθερή στήριξη που επιδεικνύει ευρύτερα προς τον πρώην υπουργό Υγείας, παρά τις έντονες κατά καιρούς αντιδράσεις επιφανών στελεχών της Ν.Δ.

Οι εξελίξεις ενέχουν σοβαρές εσωκομματικές προεκτάσεις (όχι τυχαία ο Ευ. Αντώναρος έσπευσε να εκδηλώσει τη στήριξή του στη βουλευτή), τις οποίες ο Κυρ. Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται και φάνηκε να λαμβάνει υπόψη. Προεκτάσεις που σχετίζονται με την αντιπαράθεση που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος με τους «καραμανλικούς» -και όχι μόνο- απέναντι στον ολοένα και πιο κεντρικό ρόλο που πλέον διαδραματίζουν στη Ν.Δ. πρόσωπα όπως ο Άδ. Γεωργιάδης και ο Μ. Βορίδης, οι οποίες ήρθαν να εκδηλωθούν (ως κορυφή ενός παγόβουνου) με αφορμή το θέμα της Εξεταστικής για την Υγεία και την προσπάθεια του Άδ. Γεωργιάδη να προσωποποιήσει το ζήτημα ως «επίθεση της κυβέρνησης εναντίον του» και έτσι να μιλήσει εξ ονόματος του συνόλου του κόμματος ως εάν να είναι σύσσωμο πίσω του. Άλλωστε η Κ. Παπακώστα υπονόησε «βίο και έργα» κάποιων που θα μπορούσαν να εκθέσουν την παράταξη. «Με την Εξεταστική θα αναδειχθεί το έργο μου ως υπουργού Υγείας» δήλωσε ο Άδ. Γεωργιάδης.

Υπενθυμίζεται ότι η ίδια, στις αρχές Μαρτίου, είχε αποστασιοποιηθεί από την επίσημη «γραμμή» φερόμενη (σ.σ.: διέψευσε την ίδια ημέρα) αφενός να υποστηρίζει ότι, εάν κλείσει η αξιολόγηση, πρέπει να αποσυρθεί το αίτημα των πρόωρων εκλογών, ειδάλλως διατρέχει η Ν.Δ. τον κίνδυνο να γίνει γραφική, και αφετέρου ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα έπρεπε να ψηφίσει τις ελαφρύνσεις που θα φέρει ως αντίμετρα η κυβέρνηση. Για «τζάμπα μαγκιές» είχε μιλήσει σε δημοσιογράφους ο Β. Μεϊμαράκης για το «όχι» σε αντίμετρα και για το διαρκές αίτημα πρόωρης κάλπης.

Άλλαξε τελευταία στιγμή τη σύνθεση;

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, θέση του Άδ. Γεωργιάδη (ενδεχομένως και άλλων) ήταν, εκ μέρους της Ν.Δ., να συμμετάσχουν στην Εξεταστική για την Υγεία ο ίδιος και όσοι «γαλάζιοι» είχαν περάσει από το εν λόγω υπουργείο. Μια τέτοια σύνθεση ενδεχομένως θα προσέφερε ευελιξία κινήσεων (συντονισμό αντιδράσεων) εντός της Επιτροπής μεταξύ τους. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσαν να συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Άδ. Γεωργιάδης, Μ. Βορίδης, Νικ. Κακλαμάνης ή και ο Μ. Σαλμάς. Ο τελευταίος μάλιστα στις 26 Μαΐου 2014, ως πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, είχε κατηγορήσει τον Άδ. Γεωργιάδη για τη σημαντική αύξηση που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι ως συμμετοχή τους για την αγορά φαρμάκων και ότι με τις αποφάσεις του επιβάρυνε τους ασθενείς με επιπλέον 200 εκατομμύρια ευρώ από ό,τι ίσχυε επί της δικής του θητείας.

«Με έκπληξη παρακολουθώ τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη να προσπαθεί να χρεώσει στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία την αύξηση των συμμετοχών των ασθενών...» δήλωνε τότε ο Μ. Σαλμάς.

Ωστόσο, χθες, μαζί με την απόφαση για καρατόμηση της Κ. Παπακώστα, ήρθε και η ανακοίνωση των προσώπων που θα συμμετάσχουν στην Εξεταστική εκ μέρους της Ν.Δ. Μεταξύ αυτών δεν βρίσκεται κανείς από τους πρώην υπουργούς, αλλά αντίθετα θα είναι οι Γ. Βλάχος, Γ. Γεωργαντάς, Γ. Κεφαλογιάννης, Ν. Μηταράκης, Χρ. Μπουκώρος. Άλλωστε, ενδεχομένως η κυβερνητική πλευρά να έθετε πολιτικό ζήτημα σε περίπτωση συμμετοχής προσώπων που εξ αντικειμένου (λόγω της υπό εξέτασης περιόδου) θα βρίσκονται στη θέση των «ελεγχόμενων» στην Επιτροπή. Πηγές της Πειραιώς πάντως εξηγούσαν τη μη συμμετοχή βουλευτών που διετέλεσαν στο παρελθόν υπουργοί στην Υγεία ως αποτύπωση της πρόθεσης του κόμματος να μην συνεισφέρει σε «επικοινωνιακό σόου της κυβέρνησης» στην Εξεταστική.

Το χρονικό της κόντρας

Η αντίδραση της Κ. Παπακώστα ήρθε μέσω Facebook αναφορικά με τις δηλώσεις του Άδ. Γεωργιάδη (εφ. «Real News») σχετικά με την Εξεταστική ότι «η συγκεκριμένη δυστυχώς γίνεται μόνο με έναν σκοπό: να σπιλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ τους πολιτικούς του αντιπάλους, δηλαδή εμένα κατά κύριο λόγο και δευτερευόντως τον κύριο Βορίδη και τον κύριο Λοβέρδο» και πως «τους ενδιαφέρει μόνο η σπίλωση των πολιτικών τους αντιπάλων».

Στην ανάρτησή της το Μ. Σάββατο η βουλευτής της Ν.Δ. έσπευσε να σχολιάσει ότι η ημέρα «είναι μεγάλη για τη Χριστιανοσύνη για να απασχολεί με τα θέματά του» και του επισήμανε πως, εάν θεωρεί ότι βάλλεται εκ της θεσμικής του θέσης ως αντιπροέδρου του κόμματος, τότε «έως ότου κλείσει η Εξεταστική τις εργασίες της να απεκδυθεί του θεσμού». Άφησε δε εμμέσως πλην σαφώς αιχμές για «βίο και έργα» κάποιων που εκθέτουν ή που μπορεί να εκθέτουν την παράταξη. Συγκεκριμένα, αφού εξέφρασε τη διαφωνία της με την προσωπική αναφορά του Άδ. Γεωργιάδη, τόνισε: «Κανείς δεν είναι πολυτιμότερος της παράταξης, στην οποία έχουμε την παράδοση ο βίος και τα έργα μας να μην την εκθέτουν...».

Χθες η Κ. Παπακώστα δήλωσε (ρ/σ ΣΚΑΪ) ότι δεν αμφισβητεί τις επιλογές που κάνει ο αρχηγός και πως η άποψή της μπορεί να μην είναι η κρατούσα. «Την άποψή μου για τον Άδωνι Γεωργιάδη μπορεί να την ενστερνίζονται οι φίλοι μου. Δεν ήταν δημόσια δήλωση. Δεν λειτουργώ σε προσωπικό επίπεδο, λειτουργώ πολιτικά”.

Με μια σύντομη ανακοίνωση δημοσιοποιήθηκε η απόφαση του προέδρου της Ν.Δ. να αντικατασταθεί η βουλευτής της Ν.Δ. από τον Ι. Φωτήλα (πρώην Ποτάμι) στη θέση του αναπληρωτή τομεάρχη Υγείας του κόμματος.

Με νέα ανάρτησή της η Κ. Παπακώστα δήλωσε ότι είναι πάντοτε στη διάθεση του προέδρου, τις αποφάσεις του οποίου σέβεται. «Είμαι και παραμένω μάχιμος στρατιώτης κάτω από τη σημαία της Νέας Δημοκρατίας από την αρχή και δίχως αμφιταλαντεύσεις. Ανήκω σε μία μεγάλη ιστορική παράταξη, η οποία είναι η ελπίδα των Ελλήνων, την οποία υπηρετώ με γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας και της ελληνικής κοινωνίας σε άγριους καιρούς» πρόσθεσε.

Αντώναρος: Θα ξαναψηφίσω Παπακώστα

Θέση στο ζήτημα έλαβε ο Ευ. Αντώναρος υποστηρίζοντας την Κ. Παπακώστα στην εσωτερική αντιπαράθεση της Ν.Δ. για τον Άδ. Γεωργιάδη: «Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές είχα δώσει έναν από τους τέσσερις σταυρούς που δικαιούμαι ως ψηφοφόρος στη Β' Αθηνών στη φίλη και πιστή νεοδημοκράτισσα Κατερίνα Παπακώστα. Δεν βλέπω κανένα λόγο να μην της εκφράσω την προτίμησή μου και στις επόμενες εκλογές - οψέποτε γίνουν».

Π. Πολάκης: Μήπως μετά τις πρώτες αποκαλύψεις το μετανιώσει ο Μητσοτάκης;

Με σκωπτικό τρόπο σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης μέσω Facebook την απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη αφήνοντας ερωτήματα για την τυφλή εμπιστοσύνη που δείχνει προς τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ.: «Για το θέμα της κυρίας Παπακώστα έχω μια ερώτηση προς τον κύριο Μητσοτάκη: Tο σκέφτηκε καλά που καρατόμησε την Παπακώστα και όχι τον Άδωνι; Μήπως σε λίγες μέρες, μετά τις πρώτες αποκαλύψεις της Εξεταστικής, το μετανιώσει; Θα είναι αργά όμως... (εκτός και αν λόγω Ερρίκος Ντυνάν, και όχι μόνο, είναι αποφασισμένος να πάει μαζί με τον ακροδεξιό Άδωνι μέχρι το τέλος...)».

Δ. Παπαδημούλης: «Απόδειξη της ομηρείας της Ν.Δ. από τους ακροδεξιούς»

«Η καρατόμηση της Παπακώστα δεν είναι επίδειξη πυγμής Μητσοτάκη, αλλά νέα απόδειξη της ομηρείας της Ν.Δ. από τους ακροδεξιούς Γεωργιάδη - Βορίδη» σχολίασε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL