Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Γ. Σταθάκης: Απογοήτευσε πολλούς η συμφωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Σταθάκης: Απογοήτευσε πολλούς η συμφωνία

Τρεις κατηγορίες κομμάτων και συμφερόντων απογοήτευσε το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, υπογράμμισε στη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας για τους δασικούς χάρτες. "Με το κλείσιμο της πολιτικής συμφωνίας γυρίζουμε σελίδα. Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ξεκαθαρίζει πλέον τον δρόμο για ένα ορατό, βατό πεδίο μέσα στο οποίο η χώρα μπορεί, υπό κανονικές συνθήκες, να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης" τόνισε ο Γ. Σταθάκης επισημαίνοντας ότι "καθήκον μας είναι η συστράτευση όλων των δυνάμεων, που σήμερα είναι πολλές και ελπίζουμε να πληθύνουν στο μέλλον, που μέσα στην Ε.Ε. θέλουν και να διατηρήσουν τη χώρα στον σκληρό πυρήνα και να διευκολύνουν την ελληνική οικονομία να βρεθεί σε μια τροχιά ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης, αναγνωρίζοντας το μεγάλο κόστος που έχει πληρώσει η ελληνική κοινωνία".

Εκείνοι που απογοητεύτηκαν από την αξιολόγηση είναι:

α) Αυτοί που φιλοδοξούσαν να επαναφέρουν στο τραπέζι σενάρια περί εξόδου της χώρας από το ευρώ, όπως το 2015.

β) Αυτοί που επίμονα θεωρούν ότι η λύση στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας σήμερα είναι οι εκλογές και η πτώση της κυβέρνησης.

γ) Σημαντικές ομάδες συμφερόντων οι οποίες προσδοκούσαν να αλλοιωθεί το πρόγραμμα του 2015-2018, όπως έχει συμφωνηθεί, και να μπουν στην ατζέντα θέματα που δεν είναι στο συμφωνηθέν πλαίσιο.

Με τη συμφωνία "έκλεισε ο κύκλος της προσπάθειας η δεύτερη αξιολόγηση να αποτελέσει εφαλτήριο πολιτικών εξελίξεων" τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Ποια είναι τα αντίμετρα

Ο Γ. Σταθάκης επισήμανε ότι η συμφωνία έχει "δύσκολα θέματα", όπως το θέμα των συντάξεων και της μείωσης του αφορολόγητου. Σημείωσε ότι σήμερα η συνταξιοδοτική δαπάνη είναι 28 δισ. ευρώ και η μείωση θα είναι 1,8 δισ. για τις υψηλότερες συντάξεις. Υπογράμμισε δε ότι ως κύριο αντίμετρο δίνεται η κλιμακωτή μείωση της συμμετοχής των συνταξιούχων στα φάρμακα: μηδενική συμμετοχή όσων λαμβάνουν έως 700 ευρώ, μείωση κατά 50% όσων λαμβάνουν έως 1.200 ευρώ και μείωση κατά 25% όσων λαμβάνουν μέχρι 1.500 ευρώ μηνιαίως.

Τα αντίμετρα για τη μείωση του αφορολόγητου έχουν δύο πυλώνες:

* Οικογένειες: Επέκταση των οικογενειακών επιδομάτων, πλήρης κάλυψη της βρεφονηπιακής φροντίδας, επέκταση του επιδόματος στέγασης σε ευάλωτες οικογένειες, επέκταση των σχολικών γευμάτων με στόχο να καλυφθεί το 50% του μαθητικού πληθυσμού.

* Ελάφρυνση των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων: Μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα χαμηλότερα στρώματα, μείωση του συντελεστή φορολόγησης εισοδημάτων φυσικών προσώπων από 22% σε 20% και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ και μείωση κατά 2% στα εισοδήματα έως 30.000 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL