Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
«Αυτή η ΚΕ, η ΚΟ και κυρίως ο ελληνικός λαός δεν θα επιτρέψουν να γυρίσει το παλιό πολιτικό σύστημα» (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Αυτή η ΚΕ, η ΚΟ και κυρίως ο ελληνικός λαός δεν θα επιτρέψουν να γυρίσει το παλιό πολιτικό σύστημα» (Video)

Το βλέμμα στις δυνατότητες που ανοίγει η συμφωνία που διαμορφώθηκε στη διαπραγμάτευση έστρεψε ο Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή, χωρίς πάντως, να κρύψει τους δύσκολους συμβιβασμούς που αυτή εμπεριέχει, απέχοντας πολύ από πανηγυρισμούς για succes story.

https://www.youtube.com/embed/DqhHfzuXxoQ?rel=0Παράλληλα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη ΝΔ και στο "παλιό κομματικό σύστημα", τονίζοντας την ανάγκη να μην επιτρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ την επαναγκαθίδρυσή του και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι "αυτή η Κεντρική Επιτροπή, αυτή η Κοινοβουλευτική Ομάδα και κυρίως αυτός ο λαός" δεν θα αφήσουν να συμβεί αυτό.

Ο ίδιος, έκανε, δε, λόγο για "αποφάσεις που σε λίγα χρόνια θα είμαστε σίγουροι ότι κάναμε το σωστό, όπως και το 2015", υπογραμμίζοντας ότι το 2019 θα "συγκρίνουμε" τι έγινε από αυτή την κυβέρνηση και από τις προηγούμενες και ο ελληνικός λαός "θα κρίνει".

Μάλιστα, μίλησε με σκληρό τρόπο για όσους προσπάθησαν να ανατρέψουν το πλαίσιο συμφωνίας που είχε διαμορφωθεί στο Eurogroup της 20ης Φλεβάρη, στρέφοντας εντονότερα τα βέλη του στο εσωτερικό της χώρας και ιδιαίτερα στη ΝΔ και στον Κώστα Σημίτη, λέγοντας: "Αντιλαμβάνονται ότι ο χρόνος που εξασφαλίσαμε θα μας δώσει τη δυνατότητα να διαλευκάνουμε υποθέσεις που φοβούνται και κρύβουν στα ντουλάπια τους".

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι χωρίς μια μελέτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η οποία θα ανοίγει το δρόμο για την είσοδο της χώρας στο QE και κατ' επέκταση θα δίνει τη δυνατότητα να κλείσει ο κύκλος της κρίσης, η Ελλάδα δεν πρόκειται να προχωρήσει στη νομοθέτηση των μέτρων που συμφωνήθηκαν.

Όπως υπογράμμισε, "η επόμενη και μάλλον τελευταία διαπραγματευτική μάχη" θα είναι αυτή για το χρέος και τον προσδιορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων, που θα κλείσουν τον κύκλο της κρίσης και θα δώσουν προοπτική εξόδου από την επιτροπεία με το τέλος του προγράμματος.

Αποδίδοντας τα εύσημα στις ικανότητες της διαπραγματευτικής ομάδας και των αρμόδιων υπουργείων, σημείωσε ότι τα δύο μεγάλα όπλα στην προσπάθεια της κυβέρνησης ήταν οι συμμαχίες στο εξωτερικό (χώρες του νότου, εργατικά συνδικάτα, ευρωκοινοβούλιο, συμβολή σοσιαλδημοκρατίας των βόρειων χωρών και ειδικά της Γερμανίας) και η πορεία ανάκαμψης της οικονομίας σε συνδυασμό με την υπερκάλυψη των δημοσιονομικών στόχων. Μάλιστα, εκτίμησε ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2016 θα ξεπεράσει τον στόχο του 3,5%, που αποτελεί τον στόχο για το 2018.

Ειδική αναφορά έκανε σε όσα κερδήθηκαν στη μάχη των εργασιακών, δηλαδή την επαναφορά της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης στις συλλογικές συμβάσεις και την αποφυγή θέσπισης της ανταπεργίας και της αλλαγής του πλαισίου των ομαδικών απολύσεων. Επισήμανε, ακόμη, την ευρωπαϊκή διάσταση της μάχης των εργασιακών, καθώς και την προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπιστούν οι παραβάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων (μέσω του σώματος επιθεωρητών εργασίας) και να αντιστραφεί η σχέση πλήρους και μερικής απασχόλησης.

Επιπλέον, έθεσε τέσσερις βασικούς πυλώνες για την κυβερνητική πολιτική τα επόμενα δύο χρόνια. α) Δίκαιη ανάπτυξη (μείωση ανεργίας και εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων), β) Θεσμική ανασυγκρότηση (συνταγματική αναθεώρηση), γ) Προοδευτικές μεταρρυθμίσεις (πρωτοβάθμια υγεία, αλλαγή συστήματος εισαγωγής στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση), δ) Εξυγίανση της πολιτικής ζωής του τόπου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL