Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Η θολή γραμμή της Χαρ. Τρικούπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η θολή γραμμή της Χαρ. Τρικούπη

Ύστερα από την έκδοση κοινής ανακοίνωσης μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Γεννηματά και το κοινό αίτημά τους για αποχώρηση της κυβέρνησης, μετά και τις διευκρινίσεις που έσπευσε να δώσει εν συνεχεία με κεντρική ομιλία της για να αποκαταστήσει τις εντυπώσεις που είχαν δημιουργηθεί, η Φ. Γεννηματά διατυπώνει εκ νέου με σκληρή γραμμή τον “διμέτωπο” κατά του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ.

Ως λύση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη “δεξιά παλινόρθωση”, επαναλαμβάνει ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη επιμένει “απόλυτα στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης για την επεξεργασία και υιοθέτηση μιας εθνικής γραμμής εξόδου από την κρίση και τα Μνημόνια”. Ζητεί εμμέσως εκλογές, χωρίς να τις ονοματίζει, διεκδικώντας “την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και την ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ώστε να έχει καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις”.

Όμως τις τελευταίες εβδομάδες έχει εμφανώς ξεχάσει να αναφέρεται στην κεντρομόλο ιδέα αυτής της επίσημης στρατηγικής, δηλαδή του προσδιορισμού ως απαρέγκλιτης προϋπόθεσης της συμμετοχής τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Ν.Δ. σε ένα τέτοιο μετεκλογικό κυβερνητικό σχήμα “εθνικής συνεννόησης”. Κάνει λόγο για “βιώσιμη κυβέρνηση, με ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική πλειοψηφία” κάτι που “ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. αρνούνται”.

Από την Κρήτη, όπου περιοδεύει έως και σήμερα, και μετά την εξέλιξη του Eurogroup της Παρασκευής, δήλωσε ξανά ότι η ΔΗ.ΣΥ. δεν θα ψηφίσει. “Μην περιμένετε συνενοχή ή συναίνεση από εμάς”, “όσο πιο γρήγορα φύγετε τόσο το καλύτερο" είπε. Πρόσθεσε από την άλλη πως “η σκληρή κριτική απέναντι στην κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε τις πολιτικές και ιδεολογικές μας διαφορές από τη Ν.Δ.". "Σ’ εμάς δεν θα βρουν πρόθυμους, ούτε για δήθεν ευρωπαϊκά μέτωπα με τη Ν.Δ.”, “ούτε για δήθεν αντιδεξιά μέτωπα με τον ΣΥΡΙΖΑ”.

Πάντως, ο Ευ. Βενιζέλος παρενέβη για να δηλώσει ότι η αξιολόγηση δεν πρέπει να κλείσει απ’ αυτή την κυβέρνηση και πως η εναλλακτική είναι “να διεκδικήσει αυτή τη στιγμή η αντιπολίτευση να κάνει αυτή τη διαπραγμάτευση” προτείνοντας με εύσχημο τρόπο τη διαμόρφωση ενός αντιπολιτευτικού μετώπου ως προπλάσματος για την “επόμενη μέρα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL