Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Συνάντηση Αλ. Τσίπρα - Ντ. Τουσκ / Λευκός καπνός στη Μάλτα ή σύνοδος κορυφής της Ευρωζώνης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνάντηση Αλ. Τσίπρα - Ντ. Τουσκ / Λευκός καπνός στη Μάλτα ή σύνοδος κορυφής της Ευρωζώνης

Ξεκάθαρη προειδοποίηση ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχτεί άλλο το παιχνίδι των καθυστερήσεων, που καλλιεργούν ορισμένες πλευρές στην αξιολόγηση, απηύθυνε ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τουσκ, προειδοποιώντας ότι, αν το Eurogroup δεν μπορεί να δώσει λύση έως τη συνεδρίασή του στη Μάλτα την Παρασκευή, τότε η Ελλάδα θα ζητήσει τη σύγκληση των ηγετών της Ευρωζώνης, προκειμένου να δοθεί πολιτική λύση στο ανώτατο επίπεδο. Παράλληλα άφησε σαφείς αιχμές προς όσους υπονομεύουν την πορεία σταθεροποίησης της Ελλάδας προαναγγέλλοντας πως η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2106, το οποίο θα υπερκαλύπτει όχι τον στόχο του 0,5%, αλλά και αυτόν του 3,5% του 2018.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε την εκτίμηση και τη βούληση ότι θα υπάρξει λύση την Παρασκευή.

Αλ. Τσίπρας: Το 2016 πιάσαμε 3,5%

Πιο αναλυτικά ο πρωθυπουργός είπε ότι “το 2016 δεν κλείνει απλώς με υπέρβαση στόχων, αλλά με ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα”, συμπληρώνοντας: “Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε επίσημες ανακοινώσεις. Ήδη έχουμε πιάσει από το 2016 τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος που το πρόγραμμα μας θέτει για το 2018. Ήδη, έχουμε πιάσει τον στόχο του 3,5%”.

Ωστόσο “κάποιοι επιχειρούν να ροκανίσουν τον χρόνο, να βλάψουν την ανάκαμψη, να επαναφέρουν στο τραπέζι αρνητικά σενάρια, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη" υπογράμμισε προσθέτοντας χαρακτηριστικά: "Διαρκώς έχουμε καλά νέα, αλλά στο παρά πέντε βλέπουμε κάποιους να προσπαθούν να μεταφέρουν τα 'γκολπόστ', να μεταφέρουν τον στόχο λίγο παραπέρα. Και επειδή εδώ δεν παίζουμε ένα παιχνίδι, όπως παίζαμε όταν ήμασταν μικροί, που παίζαμε τις 'κουμπάρες', εδώ παίζουμε με το μέλλον ενός ολόκληρου λαού, αυτό πρέπει να σταματήσει. Συνεπώς, εάν το όργανο αυτό που λέγεται Eurogroup δεν είναι σε θέση να βγάλει λευκό καπνό την Παρασκευή, εγώ έχω ήδη ζητήσει από τον πρόεδρο Τουσκ να αναλάβει την πρωτοβουλία για τη σύγκληση της συνόδου των κρατών - μελών του ευρώ, ώστε να υπάρξει λύση άμεσα. Και νομίζω ότι δεν θα χρειαστεί να το κάνει, διότι θα έχουμε αποτέλεσμα την Παρασκευή".

Επιπλέον τόνισε πως είχε “όλο αυτό το διάστημα τηλεφωνικές επικοινωνίες με ηγέτες", κατά τις οποίες εκφράστηκε κοινή βούληση ότι "δεν πρέπει να θέσουμε σε διακινδύνευση την προοπτική της σταθερότητας και της ενότητας της Ε.Ε. και πρέπει άμεσα να σταματήσουν τα παιχνίδια και να βρεθεί λύση".

Σημείωσε, πάντως, πως “οι πληροφορίες που έχουμε από χθες βράδυ τόσο εγώ όσο και ο πρόεδρος Τουσκ είναι ότι βρισκόμαστε μια ανάσα από τη συμφωνία”. “Βρισκόμαστε σε μια φάση που αυτή η ταλαιπωρία τελειώνει" και “δεν είμαστε κοντά μόνο στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και μιας συνολικής συμφωνίας που αφορά και την αναγκαία απομείωση του χρέους" πρόσθεσε.

Ντ. Τουσκ: "Είμαστε πολύ κοντά στη συμφωνία

“Κανείς δεν έχει υποφέρει στη διάρκεια της κρίσης περισσότερο από τους Έλληνες πολίτες. Όμως, πρέπει να είμαστε σαφείς: Κανείς δεν θέλει να τιμωρήσει την Ελλάδα. Ο μόνος μας στόχος χθες και σήμερα, αλλά και αύριο, είναι να βοηθήσουμε την Ελλάδα” αντέτεινε ο Ντόναλντ Τουσκ σημειώνοντας πως “όλα αυτά τα μέτρα, μερικές φορές πολύ επώδυνα, είναι εδώ για να βοηθήσουν την Ελλάδα”. “Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική ουσιαστική εναλλακτική στη θετική έκβαση της συνάντησης της Παρασκευής. Οι υπουργοί οικονομικών πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους και να επιτύχουν μια συμφωνία. Αυτό είναι το μόνο θετικό αποτέλεσμα, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το σύνολο της Κοινότητας" προέβλεψε, εκτιμώντας πως "είμαστε πολύ κοντά στη συμφωνία αυτή".

Π. Παυλόπουλος: Η Ελλάδα ακολουθεί αταλάντευτα ευρωπαϊκό δρόμο

"Η Ε.Ε. πρέπει να γίνει ισχυρή και ελκυστική διαψεύδοντας στην πράξη εκείνους που βιάστηκαν να την εγκαταλείψουν" δήλωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος στη συνάντηση που είχε με τον Ντόναλντ Τουσκ λίγο πριν από τον πρωθυπουργό, τονίζοντας την ανάγκη για “μεγαλύτερη έμφαση στη θεσμική της εμβάθυνση". Παράλληλα, άφησε αιχμές για τη μη τήρηση του ευρωπαϊκού δικαίου, “ιδίως δε σε θέματα οικονομίας και ανθρωπισμού". Σε σχέση με τη χώρα μας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα “ακολουθεί αταλάντευτα τον ευρωπαϊκό της δρόμο" και ότι οι Έλληνες “δεν διανοούμεθα την πορεία μας στο μέλλον εκτός Ε.Ε. και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης", καθώς και ότι “όλοι ομολογούν πλέον ότι και η Ε.Ε. δεν θα ήταν ποτέ η ίδια δίχως την Ελλάδα στους κόλπους της". "Και τούτο πρέπει να συνυπολογιστεί αναλόγως στο πλαίσιο της τρέχουσας δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος" συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ντ. Τουσκ: "Έχει επιτευχθεί πραγματική πρόοδος”

Την εκτίμηση ότι "έχει επιτευχθεί πραγματική πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ όλων των εταίρων" και “είμαστε πάρα πολύ κοντά στην ολοκλήρωση αυτής της φάσης της διαδικασίας" διατύπωσε ο Ντόναλντ Τουσκ, επισημαίνοντας ότι η αισιοδοξία που εκφράζει “οφείλεται στην αφοσίωση του ελληνικού λαού και στη διάθεσή του να κάνει κάποιες θυσίες". Ωστόσο, σημείωσε ότι “πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί με την αισιοδοξία".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL