Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C15.5°C
1 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
1 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C13.2°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 71%
"Ισως και σήμερα" λέει στην "Αυγή" κυβερνητικό στέλεχος / Προσχέδιο συμφωνίας έως τη Μάλτα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ισως και σήμερα" λέει στην "Αυγή" κυβερνητικό στέλεχος / Προσχέδιο συμφωνίας έως τη Μάλτα

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών με στόχο να υπάρξει έγκριση προσχεδίου τεχνικής συμφωνίας στο άτυπο Eurogroup της Μάλτας αύριο Παρασκευή. Οι διαπραγματεύσεις "τρέχουν" με ορίζοντα τη συνεδρίαση στη Μάλτα, η οποία αναδείχθηκε σε κομβικής σημασίας από τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος ζήτησε χθες από τον Ντ. Τουσκ, αν δεν υπάρξει συμφωνία, να συγκαλέσει σύνοδο κορυφής των ηγετών του ευρώ, αν και ο ίδιος πρόσθεσε λίγες ώρες αργότερα, το βράδυ, σε δήλωσή του στην ΕΡΤ, ότι δεν πιστεύει πως θα χρειαστεί τελικά, κάτι το οποίο προμηνύει καλές εξελίξεις.

Ανώτατο στέλεχος της ομάδας διαπραγμάτευσης, απαντώντας σε ερώτηση της “Αυγής” για το τι μέλλει γενέσθαι, άφησε ανοιχτό να υπάρξει πολιτική συμφωνία ακόμη και σήμερα.

Όλα δείχνουν Μάλτα

Εν τω μεταξύ Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε χθες ότι στόχος είναι να υπάρξει κατ' αρχήν συμφωνία στη Μάλτα, δίνοντας αισιόδοξο τόνο στην πορεία των διαπραγματεύσεων. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι "το πιθανότερο ήταν να μην γίνει η τηλεδιάσκεψη κυβέρνησης και θεσμών χθες", αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πραγματοποιηθεί σήμερα, ως συνέχεια της προόδου που υπήρξε στη συνάντηση της Τρίτης στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας παράλληλα πως η αναβολή έγινε για "διαδικαστικούς λόγους".

Πάντως, τα βλέμματα όλων σήμερα στρέφονται στη συνάντηση που θα έχουν στο Βερολίνο οι Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ. Αυτό όμως δεν συνεπάγεται ότι δεν υπήρξαν και χθες συνομιλίες, καθώς ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έγραψε χθες στο Twitter πως «κατά τη διάρκεια της ημέρας (σ.σ.: Τετάρτης)» είχε «συνομιλίες και επαφές» με τις ελληνικές αρχές και πως «οι εργασίες συνεχίζονται».

Θετικές ήταν οι δηλώσεις από την εκπρόσωπο της Κομισιόν, η οποία έκανε λόγο για επίτευξη σύγκλισης μεταξύ των διαφορετικών πλευρών κατά την προχθεσινή συνάντηση υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες. Η ίδια μάλιστα απάντησε πως ήταν μία "πολύ καλή συνάντηση, κατά την οποία ακούστηκαν οι απόψεις των θεσμών και των Ελλήνων". "Η Επιτροπή θεωρεί πως επιτεύχθηκε σύγκλιση στα ζητήματα κλειδιά που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική πρόοδο στη Μάλτα" ανέφερε χαρακτηριστικά η Ανίκα Μπράιντχαρντ.

Έτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος εξηγούσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι κατά την προχθεσινή συνάντηση υπήρξε ενός είδους "προκαταρκτική συμφωνία" στη βάση ενός συμβιβασμού μεταξύ ΔΝΤ και ελληνικής πλευράς. Στόχος του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν είναι άλλος από το να μπορέσει να παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, στη Μάλτα, μία "πολιτική συμφωνία" που θα ανοίξει τον δρόμο για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας αμέσως μετά, σημείωνε η ίδια πηγή.

Η τελευταία (;) συμβιβαστική πρόταση

Ποια είναι όμως η συμβιβαστική λύση που φέρεται να συζητάνε οι δύο πλευρές; Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμβιβαστική πρόταση ευθυγραμμίζεται με την απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Βάσει αυτής τα μέτρα θα εφαρμοστούν σε δύο δόσεις. Τα μισά το 2019 και τα άλλα μισά το 2020. Τα μέτρα για τις συντάξεις θα εφαρμοστούν το 2019 και όσα αφορούν το αφορολόγητο το 2020. Η κάθε κατηγορία παρεμβάσεων αντιστοιχεί σε 1% του ΑΕΠ και αποτελεί αντιστροφή του αρχικού σεναρίου που προέκυψε μετά την 20ή Φεβρουαρίου. Τη συγκεκριμένη απόφαση είχε παρουσιάσει τις προηγούμενες μέρες η “Αυγή” και επιβεβαίωσε χθες το Bloomberg. Αν, όμως, διαπιστωθεί το 2018 ότι δεν πιάνονται οι στόχοι για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, τα φορολογικά μέτρα θα λειτουργήσουν ως δικλίδα ασφαλείας και θα έρθουν ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή από 1.1.2019.

Βέβαια οι λεπτομέρειες ενός τέτοιου σχεδίου, αν προχωρήσει, θα πρέπει να συμφωνηθούν μεταξύ των δανειστών, των οποίων τα τεχνικά κλιμάκια ενδέχεται να επιστρέψουν στην Αθήνα μετά το Eurogroup της Μάλτας και εφόσον οι διαπραγματεύσεις έχουν οδηγήσει σε θετικό αποτέλεσμα.

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων φαίνεται πως εξετάζεται και η εναλλακτική επιλογή να νομοθετηθεί άμεσα (μετά το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας) το σύνολο των μέτρων που απορρέουν από αυτή, πλην του θέματος των συντάξεων, το οποίο θα φτάσει στη Βουλή μόλις κλείσει η συνολική συμφωνία, δηλαδή διευθετηθεί το θέμα του χρέους και οριστούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων για τη μεταπρογραμματική περίοδο.

"Τρέχει" ο κοινός μηχανισμός εκτιμήσεων

Κρίσιμο ζητούμενο πάντως παραμένει να υπάρχουν κοινές εκτιμήσεις για την επίτευξη των πλεονασμάτων αλλά και των γενικότερων μακροοικονομικών προβλέψεων, καθώς προκύπτει εδώ και ενάμιση χρόνο διαφορά στις προβλέψεις Κομισιόν και ΔΝΤ. Για τον λόγο αυτόν αναζητείται η δημιουργία ενός μηχανισμού ο οποίος θα αμβλύνει τις διαφορές μεταξύ του ΔΝΤ και της Κομισιόν. «Η διαφωνία αφορά τις διαφορετικές προβλέψεις των θεσμών σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 και αυτό που επιδιώκουμε είναι να υπάρξει ένας μηχανισμός ο οποίος θα ενοποιεί τις προβλέψεις των θεσμών, την ίδια στιγμή που θα τηρεί τα συμφωνηθέντα της 20ής Φεβρουαρίου» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, κάνοντας λόγο για “virtual” συζήτηση, αφού ήδη η Ελλάδα έχει πιάσει τον στόχο του 3,5% μέσα στο 2016.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι αναμένουν από το Eurogroup της Παρασκευής κάτι παραπάνω από την επιστροφή των θεσμών, ενώ αναφέρουν ότι, εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση, τότε το Staff Level Αgreement είναι «θέμα 15 λεπτών».

Γρήγορη συμφωνία θέλει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ

Υπέρ μιας άμεσης συμφωνίας στο θέμα της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος τάχθηκε χθες και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνοντας τη σημερινή συνάντηση Σόιμπλε - Ντάισελμπλουμ, η οποία αποκτά σημαντικά χαρακτηριστικά καθώς το θέμα της θα είναι το ελληνικό πρόγραμμα.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αναμένει την Παρασκευή στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα ότι θα κατατεθεί έκθεση για την πορεία των διαπραγματεύσεων των θεσμών με την Ελλάδα. Μιλώντας χθες στο κυβερνητικό μπρίφινγκ η εκπρόσωπος του υπουργείου Φριντερίκε Φον Τίζενχαουζεν επιβεβαίωσε μεν ότι οι συνομιλίες διεξάγονται με "εντατικό" ρυθμό, αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων. Για παράδειγμα, στο κατά πόσο ευσταθούν πληροφορίες πως η συζήτηση των εμπλεκόμενων πλευρών διεξάγεται πλέον στη βάση συμβιβαστικής πρότασης και πιθανώς το βράδυ να καταλήξουν σε συμφωνία για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης. "Δεν θα εκφράσουμε προσδοκίες" δήλωσε.

"Θα πρέπει να περιμένουμε το τι θα προκύψει" από τις συζητήσεις των θεσμών με την Αθήνα. Πάντως, τόνισε η κ. Φον Τίζενχαουζεν, "έχουμε ανάγκη από ταχεία πρόοδο στη βάση των συμφωνιών. Καθυστερήσεις δεν είναι ποτέ καλές για την οικονομική ανάκαμψη".

Υπέρ της Ελλάδας για τα εργασιακά η Κομισιόν

«Η Κομισιόν στηρίζει την πρόταση του πορίσματος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά στην Ελλάδα» απάντησε η Κομισιόν διά των επιτρόπων Πιερ Μοσκοβισί, αρμόδιου για την Οικονομική και Νομισματική Πολιτική, και Μαριόν Τίσεν, αρμόδιας για θέματα Απασχόλησης, δείχνοντας με τον τρόπο αυτόν ότι στηρίζει τις ελληνικές θέσεις.

Αξίζει να υπεθυμιστεί πως είχε σταλεί επιστολή προς τους εκπροσώπους των θεσμών -Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ και ESM από την Ομάδα Εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ελέγχει το ελληνικό πρόγραμμα, ζητώντας την άποψή τους για τις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα μετά από πρωτοβουλία του Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ν. Παππάς: Η κωλυσιεργία του ΔΝΤ υπονομεύει την ανάπτυξη

"Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι θα κλείσει η αξιολόγηση. Δεν έχουμε εντολή να μην κλείσουμε συμφωνία" δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς κατηγορώντας το ΔΝΤ για κωλυσιεργία που υπονομεύει την ανάπτυξη. Μιλώντας στο κανάλι "Ε" και απαντώντας σε ερώτηση για το πολιτικό κόστος που θα έχει η συμφωνία, είπε ότι το κόστος από τη μη συμφωνία θα ήταν σαφώς μεγαλύτερο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL