Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Μπράβο Κρέτσου στην Ελλάδα για την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπράβο Κρέτσου στην Ελλάδα για την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων

Τα συγχαρητήρια της επιτρόπου της Ε.Ε. για την Περιφερειακή Πολιτική Κορίνας Κρέτσου απέσπασε η κυβέρνηση για την επιτυχία της να απορροφήσει το σύνολο του ΕΣΠΑ 2007 - 2013.

"Θέλω να συγχαρώ την Ελλάδα, διότι στην τελευταία προγραμματική περίοδο δεν χάθηκε ούτε ένα ευρώ. Απορροφήθηκαν όλα τα χρήματα της Ε.Ε., κάτι που θεωρώ ότι είναι ένα πολύ καλό σημάδι" τόνισε η Κ. Κρέτσου και διαβεβαίωσε ότι "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργάζεται στενά με όλους τους θεσμικούς φορείς, γιατί, όπως είπα, η πολιτική συνοχής έχει μακρές επιδόσεις επιτυχίας στην Ελλάδα". Η Κ. Κρέτσου, μιλώντας στη Βουλή στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής των Περιφερειών, επισήμανε πως "Η εμπειρία μάς έχει δείξει ότι το έργο μας θα είναι πιο αποτελεσματικό στην Ελλάδα αν μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τρεις μείζονες προκλήσεις: τη μείωση της γραφειοκρατίας, την ενίσχυση της διοικητικής δυνατότητας και την ενδυνάμωση του συντονισμού μεταξύ θεσμών".

Αλ. Χαρίτσης: Επιπλέον 156 εκατ. για αυτοαπασχόληση, ανταγωνιστικότητα

Την αύξηση του προϋπολογισμού του επιχειρησιακού προγράμματος για την ανταγωνιστικότητα, την επιχειρηματικότητα και την αυτοαπασχόληση ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης. Η αύξηση αφορά:

- 25 εκατ. ευρώ του ποσού για την επιχειρηματική αυτοαπασχόληση αποφοίτων ΑΕΙ

- 19 εκατ. ευρώ του ποσού για την ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων

- 112 εκατ. ευρώ του ποσού για την ενίσχυση των υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Παράλληλα, ο Αλ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι, εκτός από την πλήρη απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2007 - 2013, "ενεργοποιήσαμε με επιτυχία το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 σε ποσοστό που ξεπερνάει ήδη το 56%" και ότι ξεπεράστηκε κατά πολύ, κατά 50%, ο στόχος απορρόφησης 7% που από κοινού είχε τεθεί από την Ε.Ε. για το 2016.

Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη πάνω από 20 προσκλήσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 2 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός. Τα προγράμματα προέρχονται από το ΕΣΠΑ, τον νέο αναπτυξιακό νόμο και τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης και μικρομεσαίων. Για το ΕΣΠΑ ο Αλ. Χαρίτσης ανέφερε ότι θα τεθούν στο επίκεντρο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και θα υπάρξει μέριμνα ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος που έπληξαν το κύρος της χώρας διεθνώς. Θα δοθεί έμφαση στην καινοτομία, σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και σε τομείς στους οποίους η οικονομία εμφανίζει συγκριτικά πλεονεκτήματα (τεχνολογίες πληροφορικής, μεταφορές, ενέργεια κ.λπ.) και κυρίως στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας που έφυγε στο εξωτερικό, όπως υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας.

Επεισόδιο με τον Ν. Καραθανασόπουλο

Η επίτροπος είχε επεισόδιο με τον βουλευτή του ΚΚΕ Νίκο Καραθανασόπουλο όταν είπε ότι η Ευρώπη τα τελευταία 70 χρόνια πέτυχε ευημερία και ειρήνη. "Μόνο ως ειρωνεία μπορούν να θεωρηθούν τα 70 χρόνια ευημερίας", σχολίασε ο Ν. Καραθανασόπουλος, υπενθυμίζοντας τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και την Ουκρανία. Ακόμη, υπερασπίστηκε τον υπαρκτό σοσιαλισμό και χαρακτήρισε ως υποκρισία της Ε.Ε. την αγωνία για το μεταναστευτικό όταν συμμετέχει στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

"Να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο. Να μου λέτε ότι είμαι υποκρίτρια επειδή δεν πιστεύω στον κομμουνισμό δεν είναι δίκαιο. Δεν ζήσατε σε χώρα που είχε μόνο δύο ώρες τηλεόραση την ημέρα" του απάντησε η Κ. Κρέτσου. "Το είπα για την πολιτική της Ε.Ε. όσον αφορά τους μετανάστες" διευκρίνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL