Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Το επεισόδιο στο δάσος του Κατίν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το επεισόδιο στο δάσος του Κατίν

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διάβασα το άρθρο του Βλάση Αγτζίδη (Β.Α.) με τίτλο: Μία τραγική σελίδα της ευρωπαϊκής Ιστορίας (Α 19.3.17) σχετικά της ονομαζόμενης "Σφαγή του Κατίν".

"Τα ιστορικά γεγονότα" έλεγε, ο Φρίντριχ Ένγκελς "δεν επικρίνονται, αντιθέτως να γίνεται προσπάθεια να κατανοούμε τα αίτια όπως και τις συνέπειες".

Στα τελευταία χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης, όπως τόνισε ο αρχηγός της KGB Κρούτσεφ το 1991 στη Συνεδρίαση του Ανωτάτου Σοβιέτ, ότι η Κρατική ασφάλεια είχε διαβρωθεί. Πριν την ομιλία του στο ΧΧ Συνέδριο του ΚΚΣΕ (Φεβρουάριος 1956) ο Νικίτα Χρουστσόφ είχε δώσει στον στενό συνεργάτη του Σέροφ την εντολή να απομακρύνει από τα κρατικά αρχεία όλες τις επιστολές που είχε στείλει ο ίδιος στο Κρεμλίνο.

Μέχρι το 1994 τα κρατικά αρχεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας είχαν ελεύθερη πρόσβαση. Έτσι είχαν οι μυστικές υπηρεσίες ξένων κρατών τη δυνατότητα να αφαιρέσουν ή να προσθέσουν - συμπληρώσουν έγγραφα της επιλογής τους.

Τις δύο φωτοτυπίες που εμφανίζει η "Αυγή" (19.3.17) είναι πλαστές. Οι υπογραφές των Στάλιν, Βοροσίλοφ, Μικογιάν και Μόλοτοφ είναι επίσης πλαστές. Ο Μόλοτοφ λεγόταν Βιάτσεσλαφ Μιχαήλοβιτς και όχι Ν. Μόλοτοφ. Οι υπογραφές μπαίνουν στο τέλος του εγγράφου και όχι στην αρχή.

Οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες είχαν ξοδέψει άνω των 100 εκατ. δολαρίων για πλαστογράφηση εγγράφων - ντοκουμέντων. Μεταξύ άλλων η CIA είχε τη δυνατότητα να τοποθετήσει στους φακέλους της Κρατικής Ασφάλειας στη Μόσχα ότι ο Νικίτα Χρουστσόφ είχε στείλει τηλεγράφημα στον Φιντέλ Κάστρο και ζητούσε τη δολοφονία του Τζον Κένεντι.

Αν και οι ΗΠΑ το 1992 αποφάσισαν να μη διαλυθεί η CIA ο Μπόρις Γέλτσιν έθεσε την Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας, πρώην KGB εκτός λειτουργίας.

Όσον αφορά για την ονομαζόμενη "Σφαγή στο δάσος του Κατίν" τα θύματα έχουν ανέβει μέχρι 25.000 αξιωματικούς του πολωνικού στρατού. Ο Β.Α. μιλά για 14.736. Αρχικά γινόταν λόγος για 4.143 αξιωματικούς και στρατιώτες. Μαζί με τη διαστρέβλωση είχαν ανέβει και οι νεκροί, με τη λογική όσο μεγάλο είναι το ψέμα τόσο πιστευτό γίνεται όπως λειτουργούν τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια στο κράτος των Αθηνών.

Μετά την προσάρτηση της Αυστρίας, όπως και της Σουδετίας στη Γερμανία του Χίτλερ θα ερχόταν η σειρά της Πολωνίας, με πόλεμο. Με πρωτοβουλία της Γερμανίας και μετά τις αρχικές ταλαντεύσεις ο Στάλιν συμφώνησε την υπογραφή Συμφωνίας μη επίθεσης μεταξύ Γερμανίας και Σοβιετικής Ένωσης με τον όρο ότι η Γερμανία αναγνωρίζει τα σύνορα της Σοβιετικής Ένωσης με την Πολωνία, όπως προβλέπει η λεγόμενη Γραμμή Κόρζον (20.7.1920).

Στη 1η Σεπτεμβρίου 1939 η Γερμανία είχε επιτεθεί στην Πολωνία, γνωρίζοντας ότι η Αγγλία και η Γαλλία δεν θα την εμποδίσουν να κατακτήσει την Πολωνία.

Στις 17 Σεπτεμβρίου 1939 ο Κόκκινος Στρατός είχε πάρει εντολή να φτάσει μέχρι τα σύνορα της Ρωσίας, όπως προβλέπει η Γραμμή Κόρζον. Ο Κόρζον ήταν ΥΠΕΞ της Μεγάλης Βρετανίας.

Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση το 1917 και το τέλος του Α' Παγκόσμιου Πολέμου είχε ανασυγκροτηθεί πάλι το Πολωνικό Κράτος.

Ο στρατηγός Πιλσούντσκι εκμεταλλεύτηκε το κενό εξουσίας και με στρατιωτική βία προσάρτησε μεγάλα εδάφη της Λευκορωσίας, της Ουκρανίας και της Λιθουανίας που ανήκαν στη Ρωσία. Και όλα αυτά με τη στήριξη των δυτικών δυνάμεων.

Η Πολωνία του Πιλσούντσι προφανώς ονειρευόταν την Πολωνο-Λιθουανική Αυτοκρατορία του 15ου αιώνα που έφτανε μέχρι τα χωριά της Μόσχας και ολόκληρη την Ουκρανία και Λευκορωσία.

Η γερμανική Βέρμαχτ τον Απριλίου του 1943, δύο μήνες μετά την ήττα της 6ης Στρατιάς υπό τον στρατάρχη Πάουλους στο Στάλινγκραντ, αποκάλυψε τον μαζικό τάφο των 4.143 αξιωματικών στρατιωτών του πολωνικού στρατού.

Οι ομάδες που βρίσκονταν υπό την επιρροή της εξόριστης πολωνικής κυβέρνησης του Λονδίνου αντιμάχονταν τους μαχητές του Λαϊκού Στρατού. Τον Ιούλιο του 1944 συγκροτήθηκε από τους κομμουνιστές η προσωρινή κυβέρνηση της Πολωνίας. Αυτό ανάγκασε την εξόριστη κυβέρνηση του Λονδίνου να οργανώσει πρόχειρα μια εξέγερση στη Βαρσοβία με στόχο να σταματήσει την προέλαση του Κόκκινου Στρατού προς το Βερολίνο. Οι ΗΠΑ (στρατηγός Μάρσαλ και Άλεν Ντάλες CIA) είχαν διαθέσει για την προετοιμασία της εξέγερσης 10 εκατ. δολάρια. Η εξέγερση της Βαρσοβίας κράτησε από 1.8 έως 2.10.1944 με αποτυχία. Η αντίδραση του Χίτλερ ήταν η πλήρης καταστροφή της Βαρσοβίας με 200.000 νεκρούς. Ήταν η εκδίκηση του Χίτλερ.

Τον ντόρο που κάνουν οι εθνικιστές της Πολωνίας είναι ο λαός να ξεχάσει την καταστροφή της Βαρσοβίας και τους 200.000 νεκρούς.

Ο Βλάσης Αγτζίδης ισχυρίζεται ότι οι Σοβιετικοί εκτέλεσαν στο Κατίν 14.736 αξιωματικούς Πολωνίας και δεν γίνεται κανένας λόγος για τα 200.000 θύματα της εξέγερσης της Βαρσοβίας.

Καμιά λέξη για τις άνω 600.000 στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού που θυσίασαν τη ζωή τους για να απελευθερωθεί η Πολωνία από τους ναζί.

Έχω ζήσει στην πολιτική προσφυγιά και γνώρισαν τη ρωσική ψυχή. Ο Ρώσος από όλους τους λαούς αγαπά, σέβεται και εκτιμά τον ελληνικό λαό πρώτα απ' όλα. Ήταν ο ρωσικός λαός που νίκησε τον Ναπολέων και αργότερα τσάκισε την ραχοκοκκαλιά της ναζιστικής Βέρμαχτ.

Η ηγεσία των εξεγερθέντων με σύμφωνη γνώμη της εξόριστης κυβέρνησης του Λονδίνου, συνθηκολόγησε και όλα γίνανε βάσει της Συνθήκης της Γενεύης, με όλους τους κανόνες.

Πριν την εξέγερση της Βαρσοβίας, αντιπροσωπεία της εξόριστης κυβέρνησης του Λονδίνου είχε επισκεφθεί τον μαζικό τάφο των Πολωνών στρατιωτών στο Κατίν και διαπίστωσε ότι οι σφαίρες που βρέθηκαν στα νεκρά σώματα ήταν γερμανικής κατασκευής - προέλευσης.

Βάση της σοβιετικής εκδοχής οι Πολωνοί στρατιωτικοί ήταν αιχμάλωτοι και μετά την επίθεση - εισβολή της Γερμανίας στις 22 Ιουνίου 1941 κατά της Σοβιετικής Ένωσης, η εκτέλεση από τη γερμανική Βέρμαχτ είχε γίνει το φθινόπωρο του 1941.

Από το φθινόπωρο του 1941 μέχρι τον Απρίλιο του 1943 οι ναζιστές το κρατούσαν μυστικό και μετά την ήττα τους στο Στάλινγκραντ οι ναζιστές δεν μπορούσαν να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό. Πριν ακόμη φύγει ο Μόλοτοφ από τη ζωή είχε πει στον εγγονό του ότι η Συμφωνία της Γερμανίας με τη Σοβιετική Ένωση από 23.8.1939 ήταν σωστή. Η Σοβιετική Ένωση είχε κερδίσει δύο χρόνια, ήθελε τρία, για τον εκσυγχρονισμό της άμυνάς της.

Η Γραμμή Κόρζον αποτέλεσε τη βάση της χάραξης των συνόρων μετά τη λήξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

Στο πραξικόπημα του Κιέβου το ΝΑΤΟ είχε παίξει καθοριστικό ρόλο. Το 2013 ουκρανικές μονάδες κάνανε στρατιωτικά γυμνάσια στο έδαφος της Πολωνίας, προετοιμάζοντας το πραξικόπημα στο Κίεβο. Η σημερινή Πολωνία είναι υπέρμαχη της επέκτασης του ΝΑΤΟ μέχρι τα σύνορα της Ρωσίας. Μόνο ένας ανόητος θα πίστευε ότι η Ρωσία είναι επικίνδυνη για τη διεθνή ειρήνη και για τη διεθνή ασφάλεια.

Το 1945 ο Κόκκινος Στρατός ήταν ο πιο ισχυρός στρατός του κόσμου και θα μπορούσε με μια κίνηση να φτάσει μέχρι τον Ατλαντικό. Η Ρωσία πρωτοστατεί για την υπεράσπιση της διεθνούς ειρήνης. Η Ρωσία δεν απειλεί κανέναν και ξέρει και μπορεί να υπερασπίζει την τιμή της.

Και τέλος, η Κριμαία ανήκει στη Ρωσία και δεν μπορούσε να μετατραπεί σε ΝΑΤΟϊκή ναυτική βάση. Ο λαός της Κριμαίας αποφάσισε να επιστρέψει στη μητέρα πατρίδα, τη Ρωσία.

Αν. Τσακουρίδης, διπλωματούχος μηχανικός ΑΕΙ - Ανατολικής Γερμανίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL