Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Τι θα ψάξει η Εξεταστική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τι θα ψάξει η Εξεταστική

Σε τρεις κατευθύνσεις θα εργαστεί η Εξεταστική Επιτροπή η οποία θα διερευνήσει τα σκάνδαλα που υπήρξαν στον χώρο της Υγείας από το 1997 έως το 2014: Τα φάρμακα και τις προμήθειες, το ΚΕΕΛΠΝΟ και το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο θα βρεθούν και οι διοικήσεις νοσοκομείων και άλλων ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ για:

- Υπερχρέωση υλικών.

- Ευνοϊκή μεταχείριση εταιρειών και προμηθευτών του ΕΣΥ και των ασφαλιστικών ταμείων - ΕΟΠΥΥ.

- Διορισμούς προσωπικού.

- Συμβάσεις παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών (outsourcing) στις δημόσιες δομές. Αυτό σημαίνει ότι θα ερευνηθούν οι συμβάσεις με τους εργολάβους καθαριότητας. Ως γνωστόν οι συμβάσεις με τους εργολάβους σε πολλά νοσοκομεία αποδείχτηκαν πολύ ακριβότερες από την υπογραφή συμβάσεων εργασίας με τις καθαρίστριες με πλήρη μισθό και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα (ενώ στους εργολάβους άλλα υπέγραφαν και άλλα εισέπρατταν).

Τιμολόγηση φαρμάκων

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που πρότειναν τη σύσταση της Εξεταστικής, επικεντρώνουν σε τρία "κεφάλαια" στον χώρο της Υγείας:

1) Φάρμακα και προμήθειες

Θα ελεγχθούν:

- Οι Υπουργικές Αποφάσεις για τις τιμές φαρμάκων, νοσοκομειακών και λοιπών υλικών.

- Οι Υπουργικές Αποφάσεις, οι συμβάσεις, οι διοικητικές ενέργειες και οι κανονιστικές πράξεις των αρμόδιων υπουργών και των φορέων εποπτείας τους.

Για την τεράστια αύξηση των δαπανών, σύμφωνα με την πρόταση για την Εξεταστική, ευθύνεται "η διαχρονική και συνειδητή υπερτιμολόγηση φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών υλικών, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τους μέσους όρους των τιμών στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., η έλλειψη μηχανισμών αξιολόγησης των καινοτόμων φαρμάκων και της τεχνολογίας Υγείας, η ανυπαρξία οποιουδήποτε μηχανισμού διαπραγμάτευσης αποδεκτών τιμών αποζημίωσης των ακριβών φαρμάκων και των υπόλοιπων υλικών, η απουσία 'εργαλείων' ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η μη συστηματική παρακολούθηση της δαπάνης καθώς και η ανυπαρξία ελέγχου του κόστους".

Έργα και ημέρες ΚΕΕΛΠΝΟ

2) ΚΕΕΛΠΝΟ

Θα ελεγχθούν:

- Ο τραπεζικός δανεισμός του με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου από την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Αττικής, όπως και όλες οι δανειακές συμβάσεις που έχει συνάψει.

- Τα ποσά που καταβλήθηκαν για διαφημιστική δαπάνη άνευ ουσίας και ανάγκης.

- Οι συμβάσεις αγοράς, μίσθωσης ή χρήσης ακινήτων.

- Τα εικονικά τιμολόγια.

- Οι διορισμοί και η μισθοδοσία προσωπικού χωρίς συμβάσεις.

- Οι μετατροπές συμβάσεων εργασίας από υπουργούς.

- Οι συμβάσεις παροχής υπηρεσιών ή/και έργου ή/και προμηθειών υλικών και αντιδραστηρίων.

- Η διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων.

Σημειώνεται ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ ελέγχθηκε πρώτη φορά από το υπουργείο Οικονομικών το 2016 παρά το ότι υπήρχαν έλεγχοι που παρέπεμπαν στο ακροατήριο στελέχη και υπαλλήλους με βαρύτατες κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις.

Ερρίκος Ντυνάν: Προσωποποιημένες ευθύνες

Θα ελεγχθούν μεταξύ άλλων τυχόν ευθύνες του υπουργού Υγείας και του τότε Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και τυχόν ευθύνες -για συγκάλυψη- από τους αρμόδιους υπουργούς και μετά τον πλειστηριασμό του κοινωφελούς ιδρύματος. Υπογραμμίζεται ότι το Ερρίκος Ντυνάν είναι η μόνη περίπτωση στην πρόταση όπου αναφέρεται ευθέως ο έλεγχος υπουργών. Όσα έγιναν από το 2000 και έπειτα αποτελούν "επιτομή κακοδιαχείρισης και διαφθοράς. Με δόλιες ενέργειες και αδιαφανείς συμφωνίες και διαδικασίες, οδηγήθηκε στην υπερχρέωση και, στη συνέχεια, έπειτα από την κατάσχεση και τον πλειστηριασμό του από την Τράπεζα Πειραιώς, με τη συνεπικουρία σκανδαλωδών νομοθετικών ρυθμίσεων, μετατράπηκε από κοινωφελές νοσοκομείο ιδρύματος σε ιδιωτική κλινική, ιδιοκτησίας και εκμετάλλευσης της υπερθεματίστριας του πλειστηριασμού ανώνυμης εταιρείας ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε., συμφερόντων της Τράπεζας Πειραιώς".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL