Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.2°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.0°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C11.9°C
0 BF 93%
ΙΑΣΟΝΑΣ ΣΧΙΝΑΣ - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ Κ.Σ. ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ: / "Από χαμένη γενιά να γίνουμε γενιά της δημιουργίας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΙΑΣΟΝΑΣ ΣΧΙΝΑΣ - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ Κ.Σ. ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ: / "Από χαμένη γενιά να γίνουμε γενιά της δημιουργίας"

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Σημείο καμπής από την ανασυγκρότηση της οργάνωσης στη μαζικοποίησή της φιλοδοξεί η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει το πρώτο της συνέδριο, που ξεκινά την ερχόμενη Πέμπτη, όπως τονίζει στην “Αυγή” ο Ιάσονας Σχινάς - Παπαδόπουλος. Αναλύοντας τη στόχευση της Νεολαίας στο κοινωνικό πεδίο έναντι του κεντρικοπολιτικού, ο επερχόμενος γραμματέας της υπογραμμίζει ότι “μπορούμε να διαμορφώσουμε μια νέα προοπτική για τους νέους στην Ελλάδα του 2017, αντιστρέφοντας την κουλτούρα της ματαιότητας και του ατομικού δρόμου”. Επίσης, χαιρετίζοντας την επιλογή της κυβέρνησης να ασχοληθεί με τα προβλήματα των νέων με ειδικό τρόπο, αναλύει τις βασικές δράσεις που πρέπει να γίνουν για να βελτιωθεί η ζωή των νέων.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΦΟΙΒΟ ΚΛΑΥΔΙΑΝΟ

* Έχει προχωρήσει η ανασυγκρότηση της οργάνωσης;

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ επανιδρύθηκε στα τέλη του 2015 με τη δεύτερη συνδιάσκεψή της, έπειτα από μια επίπονη διαδικασία λόγω των εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Νεολαία. Πήραμε την πρωτοβουλία να ξαναστήσουμε την οργάνωση στα πόδια της. Θεωρούμε ότι σε μεγάλο βαθμό το έχουμε καταφέρει. Πάρα πολλοί σύντροφοι και συντρόφισσες συμμετείχαν στο εγχείρημα με κόστος προσωπικό, αλλά και με πίστη σε ένα σχέδιο να γίνουμε μια οργάνωση που να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες των νέων. Καταφέραμε, σε πάρα πολλούς νομούς και γειτονιές, να ανασυγκροτήσουμε τις οργανώσεις. Δημιουργήσαμε πεδία παρέμβασης, πρωτοστατήσαμε σε κοινωνικούς αγώνες που αναδύθηκαν, όπως π.χ. το τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης υπέρ των προσφύγων. Πάμε σε ένα συνέδριο, το οποίο σηματοδοτεί τη μετάβαση από τη φάση της ανασυγκρότησης στη φάση της ανάπτυξης και της μαζικοποίησης με εργαλείο τις θέσεις και το πολιτικό μας σχέδιο.

* Σε ποιους απευθύνεται η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ;

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να απευθυνθεί σε όλους τους νέους ανθρώπους που βιώνουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Μπορούν να γίνουν πάρα πολλά βήματα, ακόμη και σήμερα στους δύσκολους καιρούς, που θα κάνουν τους νέους να ονειρευτούν ξανά. Η λογική της συλλογικότητας είναι απαραίτητη προϋπόθεση σε μια τέτοια διαδικασία. Μέσα από τη στράτευση, όσο κι αν αυτό ακούγεται ξύλινο, μέσα από μια αντίληψη ότι παλεύεις συλλογικά για τα προβλήματά σου, μπορούμε να διαμορφώσουμε μια νέα προοπτική για τους νέους στην Ελλάδα του 2017, αντιστρέφοντας την κουλτούρα της ματαιότητας και του ατομικού δρόμου που είναι διευρυμένη. Κάθε έκφανση συλλογικής δράσης στα μικρά καθημερινά πράγματα αποτελεί όψη της αντίληψης και του σχεδίου μας.

* Παρατηρώ ότι δίνεις έμφαση στο κοινωνικό έναντι του κεντρικοπολιτικού;

Από χαμένη γενιά μπορούμε να γίνουμε γενιά της δημιουργίας. Καλούμε τους νέους να χαράξουμε μαζί τον δρόμο της επόμενης μέρας. Εμείς δεν είμαστε ούτε υπουργοί ούτε η κυβέρνηση. Είμαστε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, μια αυτόνομη οργάνωση νεολαίας, και υπό αυτό το πρίσμα αντιλαμβανόμαστε ότι ο πρώτος μας ρόλος είναι να παρεμβαίνουμε σε κάθε χώρο όπου ζει, εργάζεται, σπουδάζει η νέα γενιά, δημιουργώντας αντιστάσεις, προτείνοντας λύσεις στο σήμερα, διαμορφώνοντας ένα μονοπάτι που θα δίνει προοπτική στις ζωές των νέων μέσα από τον συλλογικό βίο.


* Όμως, οι νέοι ασχολούνται με την πολιτική στις μέρες μας;

Πρέπει να μην ξεχνάμε πως όταν οι νέοι δεν ασχολούνται με την πολιτική, η πολιτική ασχολείται μαζί τους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναδείξουμε ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο άσκησης της πολιτικής που θα εμπλέκει τη νέα γενιά. Αυτό ξεκινά από την κοινωνική παρέμβαση. Γι’ αυτό και στο συνέδριό μας θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα σχέδιο που θα μας βγάλει στους κοινωνικούς χώρους. Η πολιτική εμφανίζεται σε κάθε πεδίο της καθημερινής ζωής. Έτσι λοιπόν σε κάθε πεδίο της καθημερινής ζωής των νέων εμείς πρέπει να παρεμβαίνουμε με διάθεση δημιουργίας αλλά και σύγκρουσης. Χωρίς την κοινωνία σε κίνηση, η Αριστερά, είτε είναι στην κυβέρνηση είτε όχι, χάνει οξυγόνο. Η Αριστερά πρέπει να κάνει πολιτική για τους πολλούς κι όχι για τους λίγους και προσθέτω πως πρέπει να μάθουμε να κάνουμε πολιτική με τους πολλούς!

* Δυστυχώς, μέχρι πρόσφατα, η κυβέρνηση δεν είχε ασχοληθεί εξειδικευμένα με τα προβλήματα των νέων, όπως έκανε πριν από περίπου έναν μήνα μέσω του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής. Εσείς τι ζητάτε;

Αντιλαμβανόμαστε την κυβέρνηση ως εργαλείο. Πράγματι η κυβέρνηση άργησε πάρα πολύ να φέρει στην ατζέντα τα ζητήματα της νέας γενιάς και αυτό ήταν λάθος, εάν αναλογιστούμε πως η πλειονότητα των νέων συνέβαλε στο να αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς θα συμβάλουμε στον διάλογο για την ανάδειξη προτάσεων. Θα κινηθούμε σε τρία επίπεδα: δικαιώματα, Εργασία, Παιδεία.

Στην Παιδεία ιεραρχούμε ως μείζον ζήτημα την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων και τη δεκατετράχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση. Αυτό αλλάζει τη δομή και τον προσανατολισμό του σχολείου και ανατρέπει τον διαχωρισμό των μαθητών σε άριστους και μη. Θεωρούμε πολύ θετικό το ότι η Ν.Δ., με αφορμή το ερωτηματολόγιό μας, παρουσίασε το πραγματικό της πρόσωπο και χαρακτήρισε τις θέσεις μας αναχρονιστικές, επειδή δεν προάγουμε την αριστεία. Εμείς, αντίθετα, προάγουμε το δικαίωμα όλων των παιδιών να έχουν πρόσβαση στην Παιδεία. Για τα πανεπιστήμια πρέπει να υπάρξει αλλαγή του προσανατολισμού της γνώσης και της επιστήμης. Σήμερα ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον κατακερματισμό των επιστημονικών πεδίων ενώ η δημοκρατία έχει συρρικνωθεί στα ιδρύματα. Κρίνουμε απαραίτητο να επανέλθει η συνδιοίκηση, καθώς και το άσυλο. Παράλληλα, η κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά είναι ένα κρίσιμο ζήτημα που χρήζει άμεσων πρωτοβουλιών.

Σε σχέση με την εργασιακή πραγματικότητα ζητάμε την άμεση κατάργηση του κατώτατου μισθού των νέων. Παράλληλα, η καταπολέμηση της ανασφάλιστης και μαύρης εργασίας, αλλά και συνολικά των φαινομένων παραβατικότητας στην εργασία και η εργοδοτική αυθαιρεσία βρίσκονται και θα βρεθούν στο στόχαστρο της οργάνωσής. Μέσα σε αυτή την εργασιακή ζούγκλα, η πλειονότητα των νέων έρχεται αντιμέτωπη με την ανεργία και συχνά επιλέγει τον δρόμο της μετανάστευσης. Είναι δεδομένο πως σήμερα οφείλουμε να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση ενός συλλογικού σχεδίου που θα έχει στο επίκεντρο την επιστροφή των νέων επιστημόνων από το εξωτερικό, την καταπολέμηση της ανεργίας με νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες όμως εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες και δικαιώματα για τους εργαζόμενους, ειδικότερα για τους νέους.

Ως προς τα κοινωνικά δικαιώματα, πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς και να υπάρξει ένα συμπαγές και συνολικό σχέδιο ένταξης των παιδιών των προσφύγων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Επίσης, ζητήματα που σχετίζονται με τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, τη μείωση της στρατιωτικής θητείας και ταυτόχρονα την κατοχύρωση ισόχρονης εναλλακτικής θητείας, καθώς και η νομιμοποίηση της κάνναβης και, παράλληλα, η διαμόρφωση μιας συνολικής πολιτικής στον χώρο των εξαρτήσεων που δεν θα αντιμετωπίζει τον χρήστη ως εγκληματία αλλά ως ασθενή, αποτελούν όψεις του δικού μας πολιτικού σχεδίου.

* Ποιες είναι οι ρίζες σας; Πάντα υπήρχε το ερώτημα προς τη Νεολαία Συνασπισμού αν είναι η συνέχεια της ενιαίας ΚΝΕ ή του Ρήγα;

Νομίζω ότι οι αριστερές οργανώσεις νεολαίας της δεκαετίας του ‘70 και του ‘80 έχουν αφήσει μεγάλη παρακαταθήκη. Ωστόσο, η δική μας η γενιά, ακριβώς επειδή δεν έζησε όταν υπήρχε ο υπαρκτός σοσιαλισμός, έχει δικές της παραστάσεις πολιτικών αγώνων και συλλογικών διεκδικήσεων. Ήταν η υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν Παιδείας και του άρθρου 16, η εξέγερση του 2008, τα κινήματα των πλατειών, το κίνημα της εναλλακτικής παγκοσμιοποίησης, η μάχη για την κυβέρνηση της Αριστεράς. Η πολιτική μας ταυτότητα διαμορφώθηκε σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες και συσχετισμούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL