Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Επτά καυτά ερωτήματα για επτά ξεχασμένα εκατομμύρια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επτά καυτά ερωτήματα για επτά ξεχασμένα εκατομμύρια

«Καταλάβαμε καλά; Για ποιο πράγμα ενοχλούνται κάποιοι; Επειδή φέραμε πίσω λεφτά του Δημοσίου που λίμναζαν σε εξωτικά μέρη; Ενοχλήθηκαν που φέραμε πίσω και τους τόκους;» τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών απαντώντας στα σχόλια της Ντ. Μπακογιάννη και του Θ. Σκυλακάκη για τα εκατομμύρια που εκταμιεύθηκαν την περίοδο 2008-2009 από το ΥΠΕΞ για τη χρηματοδότηση δράσεων για την κλιματική αλλαγή σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Οι ίδιοι κύκλοι έθεσαν μάλιστα και επτά ερωτήματα στα οποία καλούν την κ. Μπακογιάννη και τον κ. Σκυλακάκη να απαντήσουν: «Ας πάψουν να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν και ας μας απαντήσουν: 1. Προβλεπόταν μηχανισμός ελέγχου και επιστροφής χρημάτων για τις συμφωνίες που έκαναν; 2. Γνώριζαν ότι υπήρχαν αυτά τα χρήματα κατατεθειμένα στη συγκεκριμένη τράπεζα; 3. Ήθελαν να παραμείνουν τα χρήματα σε λογαριασμό στο εξωτερικό; 4. Γνώριζαν ότι δεν υπήρχε πρόβλεψη για επιστροφή των χρημάτων; 5. Παρακολουθούσαν προσωπικά εάν προχωρούσε και εάν εφαρμόσθηκε το πρόγραμμα; 6. Ήξεραν ότι επρόκειτο για χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία, αντί να χρησιμοποιούνται για αναπτυξιακά σχέδια, τοκίζονταν; 7. Αυτά τα χρήματα θα έπρεπε να λιμνάζουν στο εξωτερικό μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία και κακώς τα ξαναφέραμε στην Ελλάδα;».

Μοίραζαν χρήματα χωρίς μνημόνιο συνεργασίας και χωρίς έλεγχο

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να επιστραφούν στην Ελλάδα 7 εκατ. δολάρια που έχουν εντοπισθεί σε τράπεζες της Αντίς Αμπέμπα (5 εκατ.), Γενεύης (1 εκατ.) και Αγ. Μαυρίκιου (1 εκατ.) και τα οποία επίσης λίμναζαν ξεχασμένα από το 2008, καθώς όχι μόνον δεν είχαν χρησιμοποιηθεί για τον λόγο για τον οποίο εκταμιεύθηκαν, αλλά δεν είχε κανείς ενδιαφερθεί τόσα χρόνια για την τύχη τους.

Όπως απαντούν κύκλοι του ΥΠΕΞ, στις ανακοινώσεις της τότε υπουργού και του γραμματέα, οι οποίοι υπεραμύνθηκαν των επιλογών τους, για τα ποσά αυτά “δεν υπήρχαν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις και δεσμεύσεις στο μνημόνιο που έκαναν με τις οποίες θα διασφαλιζόταν ένας αξιόπιστος μηχανισμός ελέγχου της υλοποίησης του προγράμματος και της επιστροφής των χρημάτων αν δεν γινόταν το έργο, όπως και δεν έγινε”.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, για τη χρηματοδότηση του προγράμματος για το κλίμα στην Καραϊβική, ενώ τα χρήματα εκταμιεύθηκαν το 2008, επί υπουργίας Μπακογιάννη, το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας πέρασε από τη Βουλή με τρία χρόνια καθυστέρηση και συγκεκριμένα το 2011. Αντιθέτως, για τα υπόλοιπα χρήματα που έχουν εντοπισθεί σε Αφρική, Ελβετία και Αγ. Μαυρίκιο κύκλοι του ΥΠΕΞ υποστηρίζουν πως δεν κυρώθηκε ποτέ μνημόνιο συνεργασίας και ως εκ τούτου “βγήκαν παράνομα από τη χώρα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL