Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
"Πάρτι" με τα ακίνητα των Ταμείων έκαναν 8-10 εταιρείες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Πάρτι" με τα ακίνητα των Ταμείων έκαναν 8-10 εταιρείες

Το πάρτι ιδιωτικών συμφερόντων με τα ακίνητα των ασφαλιστικών ταμείων αποκαλύφθηκε χθες στη Βουλή από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ύστερα από ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Νικήτα Κακλαμάνη. Επί δεκαετίες, 8-10 εταιρείες είχαν δημιουργήσει καρτέλ και λυμαίνονταν τα ακίνητα που έμεναν αναξιοποίητα. Παράλληλα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μερίμνησε ώστε όλη η ακίνητη περιουσία του υπουργείου Εργασίας και των εποπτευόμενων οργανισμών του να εξαιρεθεί από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

"Όλα τα προηγούμενα χρόνια λάμβανε χώρα πάρτι εργολάβων και ιδιωτών, εις βάρος πάντα του Δημοσίου και των ασφαλισμένων" τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου και περιέγραψε αδρά την κατάσταση:

* "Η εκμετάλλευση ακόμη και η επισκευή κτηρίων ήταν αυστηρά συνδεδεμένη -μέσω ενός πλέγματος κανόνων και περιορισμών- με ιδιωτικές εταιρείες, κυρίως μεσιτικές, και τραπεζικούς σύμβουλους. Επρόκειτο για 8-10 εταιρείες, πιστοποιημένες από την Εταιρεία Διαχείρισης Επενδυτικών Κεφαλαίων Ταμείων Ασφάλισης στις οποίες παραχωρείτο ο ρόλος του συμβούλου, του ρυθμιστή των όρων του διαγωνισμού και του τελικού κριτή" αποκάλυψε η υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε: "Ακόμα και για την πιο μικρή επισκευή οι φορείς υποχρεούνταν να καταφύγουν στις συγκεκριμένες εταιρείες, με αποτέλεσμα το κόστος να αυξάνεται εξαιτίας των αμοιβών συμβούλων, εξόδων διαγωνισμού κ.λπ., κάτι που είχε αποτέλεσμα οι περισσότεροι διαγωνισμοί να αποβαίνουν άκαρποι και τα κτήρια να ρημάζουν, με το κόστος επισκευής να αυξάνεται συνεχώς".

* Από τα 1.126 καταγεγραμμένα κτήρια των ΦΚΑ, τα 552 (δηλαδή το 49%!) ήταν κενά ή αναξιοποίητα. Μόλις το 14% ήταν μισθωμένα, 6% με ιδιόχρηση και 31% με παραχώρηση χρήσης.

* Από τα οικόπεδα, έκτασης 643.380 τ.μ., το 0,32% ήταν μισθωμένα, το 0,68% σε ιδιόχρηση, το 21% καταπατημένα. Συνολικά 445.458 τ.μ. ήταν κενά ή καταπατημένα.

* 650 περίπου κτήρια ήταν ερείπια μόνο στην Αττική.

* Υπήρχε "κατ’ ουσίαν απαγόρευση στη διαδικασία μίσθωσης από φορέα σε φορέα, ή από το Δημόσιο".

Όπως είπε η υπουργός, το σύστημα λειτουργούσε με τον εξής τρόπο: "Η Κτηματική Υπηρεσία προχωρούσε σε έλεγχο του εκάστοτε κτηρίου, και το όποιο κόστος για επισκευές κ.λπ. βάραινε τον φορέα ως προϋπόθεση να προχωρήσει η μίσθωση. Ο φορέας, σχεδόν σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να ανταποκριθεί. Το τεχνητό αυτό "κενό" έρχονταν να καλύψουν ιδιώτες, οι οποίοι νοίκιαζαν το κτήριο, κάλυπταν το κόστος επισκευών και στη συνέχεια οι ίδιοι το μίσθωναν στο Δημόσιο ή στους φορείς".

Ν. Κακλαμάνης: Τριώροφο στο Κολωνάκι δόθηκε με 100 ευρώ σε άνθρωπο της νύχτας!

Ανάλογες ήταν οι περιγραφές και από τον Ν. Κακλαμάνη, ο οποίος θυμήθηκε τι γινόταν την περίοδο Καραμανλή, όταν ήταν στο υπουργείο Υγείας. Αναφέρθηκε στην περιουσία του πρώην ΠΙΚΠΑ:

* Λουκιανού και Χάρητος γωνία, τριώροφο κτήριο, στο Κολωνάκι: "Βρήκα να έχει ενοικιαστεί από επιχειρηματία της νύχτας έναντι 100 ευρώ τον μήνα!".

* "Επταώροφο κτήριο στον Πειραιά, που ανήκε στο ΠΙΚΠΑ, είχε καταπατηθεί από τη Νομαρχία Πειραιά και έκανα δικαστικό αγώνα για να το πάρω πίσω".

Εκτός Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας η περιουσία ταμείων και υπουργείου

Ο Ν. Κακλαμάνης ρώτησε αν έχει ενταχθεί στο Υπερταμείο η περιουσία του ΠΙΚΠΑ, όπως τα 240.000 τ.μ. του ΠΙΚΠΑ Βούλας (ξεκινούν από το παλιό κέντρο "Αστέρια" στη Γλυφάδα και εκτείνονται προς την περιοχή της Βούλας), οικόπεδα στην Κηφισιά, στη Γλυφάδα και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε ότι και η περιουσία του υπουργείου Εργασίας και η περιουσία των Ταμείων έχει εξαιρεθεί από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Επτά παρεμβάσεις

Τούτων δοθέντων, η κυβέρνηση:

* Αποδέσμευσε τα Ταμεία από την υποχρεωτική ανάθεση στις συγκεκριμένες ιδιωτικές εταιρείες.

* Έδωσε τη δυνατότητα στα Ταμεία, εφόσον διαθέτουν έστω έναν μηχανικό, να πραγματοποιούν άμεσα τις αναγκαίες διαγωνιστικές διαδικασίες επισκευών.

* Διεύρυνε τη δυνατότητα συμμετοχής σε ρόλο συμβούλου τόσο σε δημόσιους φορείς (ΕΤΑΔ - Περιφέρεια - τεχνικές υπηρεσίες κ.λπ.) όσο και σε άλλες εταιρείες.

* Καθιέρωσε τη δυνατότητα μίσθωσης μεταξύ των Ταμείων και των Φορέων ή του Δημοσίου συμψηφίζοντας το κόστος επισκευής με μελλοντικά ενοίκια. Έτσι αξιοποιήθηκε από το υπουργείο το κτήριο του ΤΣΜΕΔΕ στην οδό Κολοκοτρώνη 4 για τη δημιουργία help desk για τους ασφαλισμένους.

* Μείωσε τα έξοδα των εργασιών και των διαγωνισμών.

* Επανένταξε τα ακίνητα στην αγορά, με τον υπολογισμό του ελάχιστου μισθώματος να ορίζεται πλέον από ορκωτό εκτιμητή (σήμερα υπήρχε ένα αυθαίρετο 4,8% επί της αντικειμενικής αξίας).

* Σύστησε επιτελικό φορέα στρατηγικής αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και της υπόλοιπης περιουσίας του υπουργείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL