Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Εξεταστική για τα αποστήματα στην υγεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εξεταστική για τα αποστήματα στην υγεία

Φάρμακα, προμήθειες, ΚΕΕΛΠΝΟ και Ντυνάν είναι το κυρίως πιάτο της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, την οποία ζήτησαν χθες ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Η κοινή πρόταση υπογράφεται από όλους τους βουλευτές με πρώτο υπογράφοντα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και αποτελεί άλλη μία κυβερνητική πρωτοβουλία για την αποκάλυψη των κρουσμάτων διαφθοράς. Τα κόμματα του παλαιού πολιτικού συστήματος, και όσα το στηρίζουν, υποδέχθηκαν με υποτιμητικά σχόλια την Εξεταστική. Όμως στη Βουλή θα την ψηφίσουν, και έτσι μπορεί να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για αποκαλύψεις.

"Η κακοδιαχείριση των δημόσιων νοσοκομείων και των εποπτευόμενων από το υπουργείο Υγείας φορέων, η ανορθολογική ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών και η συναλλαγή πολιτικών και υπηρεσιακών στελεχών με ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα στον τομέα των προμηθειών και του φαρμάκου οδήγησαν σε κατασπατάληση και ιδιοποίηση δημόσιων πόρων, οι οποίοι, αντί να επενδυθούν στο Σύστημα Υγείας και στην αναβαθμισμένη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των πολιτών, τροφοδότησαν ένα ολόκληρο σύστημα παραοικονομίας και διάχυτης ανομικής συμπεριφοράς", υπογραμμίζει η πρόταση για Εξεταστική ενώ προστίθεται: "Από πολλές αναφορές, που αφορούν στη διαχείριση των Νομικών Προσώπων Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου, προκύπτει ότι αυτή ήταν αδιαφανής και ιδιοτελής, σύμφυτη με την υπερχρέωση υλικών, την ευνοϊκή μεταχείριση εταιρειών και προμηθευτών του ΕΣΥ και των Ασφαλιστικών Ταμείων-ΕΟΠΥΥ, την "ημετεροκρατία" στους διορισμούς του προσωπικού και στις συμβάσεις παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών (outsourcing) στις δημόσιες δομές".

ΚΕΕΛΠΝΟ: Διαφθορά και σπατάλη

Στο ΚΕΕΛΠΝΟ διαπιστώνεται "διαχρονική διαφθορά και κατασπατάληση δημόσιου χρήματος". Το συμπέρασμα αυτό τεκμαίρεται από:

- Τα πορίσματα των ελέγχων του ΣΕΕΔΔ έτους 2010 (έλεγχος νομιμότητας προσλήψεων προσωπικού) και ΣΕΥΥΠ (έλεγχος νομιμότητας προσλήψεων προσωπικού ετών 2011 και 2012.

- Τον οικονομικό - διαχειριστικό έλεγχο ετών 2012, 2013, 2014, ο οποίος στη συνέχεια επεκτάθηκε μέχρι το 2004).

- Την παραπομπή στο ακροατήριο του ποινικού δικαστηρίου στελεχών και υπαλλήλων του ΚΕΕΛΠΝΟ, με βαρύτατες κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις που διέπραξαν σε βάρος του ΚΕΕΛΠΝΟ και επί ζημία της περιουσίας του την περίοδο 2004-2006.

- Το πόρισμα της έκθεσης ελέγχου-επεξεργασίας του ΣΔΟΕ για εικονικά τιμολόγια (φορολογική περίοδος 2003-2009).

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ ελέγχθηκε για πρώτη φορά από τη σύστασή του από τη ΓΔΔΕ του υπουργείου Οικονομικών το 2016!

Φάρμακα, προμήθειες: Πολιτικές επιλογές Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

Όσον αφορά την τιμολόγηση των φαρμάκων, ειδικά την προηγούμενη δεκαετία, αλλά και των υπόλοιπων λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων, η πρόταση επισημαίνει ότι η εκτίναξή της είναι το "μεγαλύτερο αρνητικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα". "Ήταν αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.", τονίζει και αναφέρει έξι αιτίες που ξέφυγαν οι δαπάνες:

- Τη διαχρονική και συνειδητή υπερτιμολόγηση φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών υλικών, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τους μέσους όρους των τιμών στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

- Την λλειψη μηχανισμών αξιολόγησης των καινοτόμων φαρμάκων και της τεχνολογίας υγείας.

- Την ανυπαρξία οποιουδήποτε μηχανισμού διαπραγμάτευσης αποδεκτών τιμών αποζημίωσης των ακριβών φαρμάκων και των υπόλοιπων υλικών.

- Την απουσία "εργαλείων" ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

- Τη μη συστηματική παρακολούθηση της δαπάνης.

- Την ανυπαρξία ελέγχου του κόστους.

Ντυνάν: Από κοινωφελές ίδρυμα έγινε ιδιωτική κλινική

Για το Ντυνάν (Νοσηλευτικό Ίδρυμα Κοινωφελές - ΕΕΣ Ερρίκος Ντυνάν - ΝΠΙΔ), τονίζεται ότι είναι "χαρακτηριστικό αντιπαράδειγμα ορθής, υγιούς και προς όφελος του κοινωνικού συνόλου διαχείρισης και λειτουργίας". "Αποτέλεσε από το 2000 και έπειτα επιτομή κακοδιαχείρισης και διαφθοράς. Με δόλιες ενέργειες και αδιαφανείς συμφωνίες και διαδικασίες, οδηγήθηκε στην υπερχρέωση και στη συνέχεια, έπειτα από την κατάσχεση και τον πλειστηριασμό του από την Τράπεζα Πειραιώς, με τη συνεπικουρία σκανδαλωδών νομοθετικών ρυθμίσεων, μετατράπηκε από κοινωφελές νοσοκομείο ιδρύματος σε ιδιωτική κλινική, ιδιοκτησίας και εκμετάλλευσης της υπερθεματίστριας του πλειστηριασμού ανώνυμης εταιρείας "ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε. ", συμφερόντων της Τράπεζας Πειραιώς", υπογραμμίζεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL