Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C23.1°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες
17 °C
14.1°C19.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.0°C16.0°C
5 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C23.8°C
2 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.0°C15.9°C
0 BF 72%
Ο Δ. Κουτσούμπας ανοίγει σήμερα το 20ό συνέδριο / Στόχος του ΚΚΕ ένα δυνατό εργατικό κίνημα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Δ. Κουτσούμπας ανοίγει σήμερα το 20ό συνέδριο / Στόχος του ΚΚΕ ένα δυνατό εργατικό κίνημα

Με σύνθημα «Ισχυροποιούμε το ΚΚΕ. Για δυνατό εργατικό κίνημα και κοινωνική συμμαχία. Για την εξουσία, τον σοσιαλισμό» ξεκινά σήμερα το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ, το οποίο ολοκληρώνεται την Κυριακή. Το συνέδριο θα ανοίξει ο γ.γ. της Κ.Ε. Δ. Κουτσούμπας με την παρουσίαση της εισήγησης της Κ.Ε. Όπως επισημαίνεται στον πρόλογο των Θέσεων της Κ.Ε. του ΚΚΕ για το 20ό Συνέδριο, στόχος του συνεδρίου είναι το «ολόπλευρο ιδεολογικό - πολιτικό - οργανωτικό ατσάλωμα του Κόμματος και της Νεολαίας του ως κόμματος της επαναστατικής ανατροπής».

Σύμφωνα με το κείμενο των Θέσεων, το «ατσάλωμα» του ΚΚΕ «αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να φέρουμε σε πέρας τα σύνθετα καθήκοντα της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, της πάλης κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, της οικοδόμησης της κοινωνικής συμμαχίας σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση με στόχο την εργατική εξουσία». Μεταξύ των στόχων που μπαίνουν από το ΚΚΕ είναι η οικοδόμηση κομματικών οργανώσεων «παντός καιρού» σε εργασιακούς χώρους και κλάδους στρατηγικής σημασίας, καθώς και η διεύρυνση της επιρροής του ΚΚΕ «σε όλο και νέες εργατικές - λαϊκές μάζες που εκφράζουν δυσαρέσκεια απέναντι στο καπιταλιστικό σύστημα».

Στόχος του ΚΚΕ παραμένει ακόμα η προώθηση της κοινωνικής συμμαχίας εργατών του ιδιωτικού και κρατικού τομέα, των βιοπαλαιστών αγροτών και άλλων αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων «εντάσσοντας σε αυτήν όλο και περισσότερες δυνάμεις νέων και γυναικών των λαϊκών οικογενειών».

Σε πρόσφατο άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Δ. Κουτσούμπας είχε ξεκαθαρίσει ότι αυτή η κοινωνική συμμαχία «δεν θα είναι συνισταμένη πολιτικών κομμάτων, αποτέλεσμα μιας συμφωνίας ‘κορυφών’ αλλά, αντίθετα, «τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του ΚΚΕ, θα μετέχουν σε αυτή μέσω των μελών τους».

Τα θέματα του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΕ περιλαμβάνουν την έκθεση δράσης της Κ.Ε. του κόμματος από το 19ο έως το 20ό Συνέδριο και τα νέα καθήκοντα του κόμματος έως το 21ο Συνέδριο, καθώς και η εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής και Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου. Σύμφωνα με τον «Ριζοσπάστη», ήδη πάνω από 80 κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα απ’ όλον τον κόσμο έχουν στείλει χαιρετιστήρια μηνύματα στο ΚΚΕ για 20ό Συνέδριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL