Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Σιωπή Μητσοτάκη για το εμφυλιοπολεμικό παραλήρημα βουλευτών της Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σιωπή Μητσοτάκη για το εμφυλιοπολεμικό παραλήρημα βουλευτών της Ν.Δ.

Ακροδεξιές παρεκτροπές όχι μόνο από τη Χρυσή Αυγή, αλλά και από τη Ν.Δ., με την ηγεσία του κόμματος να σιωπά αισχυντηλά, σημειώθηκαν χθες στην Ολομέλεια της Βουλής με αφορμή τα εγκαίνια του Μουσείου Μπελογιάννη από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Την "αρνητική έκπληξή" του για την στάση της Ν.Δ., που σχεδόν ταυτίστηκε με τους χρυσαυγίτες, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Σημειώνεται ότι στο θέμα Μπελογιάννη δεν αναφέρθηκε ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ η ηγεσία της Ν.Δ. σιώπησε μπροστά στο εμφυλιοπολεμικό κρεσέντο των βουλευτών της...

Κ. Τασούλας: "Μπορεί να κριθεί αν ήταν δίκαιη ή άδικη η θανατική καταδίκη!"

Μετά την "απειλή" των χρυσαυγιτών ότι θα γκρεμίσουν το σπίτι του Νίκου Μπελογιάννη, ακολούθησαν δύο εμπρηστικές τοποθετήσεις από τη Ν.Δ., εκείνες του Κώστα Τασούλα και του Κώστα Τζαβάρα. Ο Κ. Τασούλας αμφισβήτησε το δημοκρατικό ήθος του Ν. Μπελογιάννη. "Έχει ακουστεί εδώ ότι ο Μπελογιάννης αγωνίστηκε για τη δημοκρατία. Διαφωνώ. Ο θάνατος του Μπελογιάννη ήταν σκληρότατος. Η θανατική ποινή είναι μια σκληρότατη πράξη. Αλλά δεν μπορεί εν ονόματι μιας σκληρότατης πράξης, που μπορεί κανείς να την κρίνει αν ήταν άδικη ή δίκαιη, να θεωρούμε ότι η επιδίωξη επιβολής κομμουνιστικής δικτατορίας συνιστά πράξη υπέρ της Δημοκρατίας" υποστήριξε και πρόσθεσε πως "αν είχε επικρατήσει η άλλη παράταξη στη χώρα μας, δεν θα επιτρεπόταν όχι απλώς να πω αυτά, αλλά δεν θα επιτρεπόταν ούτε να τα σκεφτώ αυτά".

Το δημοκρατικό πρόβλημα για τη Ν.Δ. ήταν πως οι παριστάμενοι 5-10 βουλευτές της (προεξάρχοντος του Μάκη Βορίδη) χειροκρότησαν τις απόψεις Τασούλα. Και λίγο αργότερα αποδείχθηκε ότι αυτή είναι η "ψυχή" της Ν.Δ., καθώς ο Κ. Τζαβάρας υποστήριξε ότι "ένας λαμπρός αγωνιστής της παράταξής του εμφανίζεται μέσα από την πρωτοβουλία της Βουλής ως ήρωας της Δημοκρατίας. Δηλαδή εμφανίζεται και ως ήρωας της άλλης πλευράς".

Τη σύγκρουση στο εσωτερικό των "νικητών" θύμισε ο πρόεδρος της Βουλής

Αμέσως πήρε τον λόγο ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, ο οποίος υπενθύμισε ότι επί ενάμιση μήνα που έγινε γνωστή η συνδρομή του Κοινοβουλίου για την έκθεση στην Αμαλιάδα, "είχαν εκφραστεί δημοσίως από δύο έγκριτες εφημερίδες και από επώνυμους σχολιογράφους, από την 'Καθημερινή' και την 'Εστία' και ύστερα από άλλα περιθωριακά έντυπα της Άκρας Δεξιάς, αντιρρήσεις και ενστάσεις στο κατά πόσο η Βουλή θα έπρεπε να συμμετάσχει στην απόδοση τιμής και την ενίσχυση αυτής της προσπάθειας. Από καμία άλλη πλευρά, ούτε από δημιοσιολογούντες, ούτε από πολιτικά πρόσωπα, ούτε από πολιτικά κόμματα, δεν είχε εκφραστεί οτιδήποτε δημόσια". "Αυτό είναι ένα ενδεικτικό στοιχείο μιας δημοκρατικής ωρίμανσης" σχολίασε ο Ν. Βούτσης.

Ακόμη ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι "υπάρχει μια συνηγορία για μια εκτέλεση, η οποία έγινε κάτω από τη δημόσια, διεθνή, παγκόσμια κατακραυγή των πλέον επιφανών διανοουμένων και πολιτικών εκείνης της περιόδου. Αυτό δεν ήταν τυχαίο και δεν είναι ανάγκη σήμερα να το πούμε ακριβώς. Έλεγαν οι ίδιοι με τις υπογραφές τους τον λόγο για τον οποίο είχαν ενώσει τότε τις φωνές τους για να μη γίνει αυτή η εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη και των τριών άλλων, του Καλούμενου, του Αργυριάδη και του Μπάτση".

Η τρίτη επισήμανση του Ν. Βούτση αφορούσε τη "μεγάλη αμφιταλάντευση που υπήρχε στο κράτος και στην κυβέρνηση. Η εκτέλεση έγινε Κυριακή στις 04.10' το πρωί, πράγμα που απαγορεύεται αξιακά -οι Γερμανοί ποτέ δεν το έκαναν και Κυριακή και πριν από την ανατολή του ηλίου-, ακριβώς επειδή την επόμενη ημέρα είχε συγκληθεί, μέσα στην τεράστια πολιτική σύγκρουση που γινόταν από την πίεση των Αμερικανών του παλατιού, η ειδική Επιτροπή Χαρίτων για να δώσει χάρη. Και έγινε από την επενέργεια και μέσα από μια εργώδη προσπάθεια των μηχανισμών του παρακράτους και του κράτους για να γίνουν οι εκτελέσεις. Και αν δείτε και τον Τύπο της επόμενης και των επόμενων ημερών, θα διαπιστώσετε ότι υπήρξε ένα κορυφαίο ζήτημα πολιτικής σύγκρουσης, και μέσα στους "νικητές" του Εμφυλίου μέχρι και το επίπεδο του πρωθυπουργού για αυτήν την ενέργεια".

Και, βεβαίως, ο Ν. Βούτσης υπενθύμισε ότι οι χιλιάδες πολίτες στην Αμαλιάδα, σε αντίθεση με τη Ν.Δ., "είχαν αντιληφθεί πλήρως την πολύ μεγάλη σημασία που είχε και έχει για τη σημερινή Δημοκρατία, για τη σημερινή Βουλή το να τιμά τον Νίκο Μπελογιάννη".

Αλ. Παπαρήγα: Ακούστηκαν φοβερά πράγματα

Ο Κ. Τζαβάρας ισχυρίστηκε ότι "αν ζούσε ο Μπελογιάννης, μπορεί να είχε άλλη άποψη, όπως ο Κύρκος με αυτά που είπε σε συνέντευξή του στην 'Καθημερινή'". Η παρατήρηση προκάλεσε την αντίδραση της Αλέκας Παπαρήγα."Θεωρώ απαράδεκτο ότι στη συζήτηση μπερδεύεται από διάφορες πλευρές η υπόθεση Μπελογιάννη. Ακούστηκαν φοβερά πράγματα. Οι απόψεις αυτές είναι φυσιολογικές, δεν περιμένω από τη σημερινή Βουλή να δικαιωθεί ο αγώνας του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ" είπε η Αλ. Παπαρήγα. "Αυτό το Κοινοβούλιο το μόνο που μπορεί να επιβραβεύσει είναι το καρότο και το μαστίγιο στον ελληνικό λαό. Ούτε ο Μπελογιάννης έδωσε τη ζωή του για να έχει ένα τέτοιο Κοινοβούλιο. Σεβόμαστε κάποια πράγματα. Έλεος, κύριοι, υπάρχουν ιστορικά αρχεία, υπάρχουν όμως και ιδεολογικές διαφορές, είμαστε σε δύο στρατόπεδα ασυμφιλίωτα" πρόσθεσε η πρώην γ.γ. του ΚΚΕ και κατέληξε ότι "δεν έχει κανένας δικαίωμα να πει τι θα έκανε σήμερα ο Μπελογιάννης. Το δικαίωμα που έχει το ΚΚΕ είναι να πει όσα είπε στην Αμαλιάδα".

Δ. Βίτσας: "Ο Μπελογιάννης ζει και φοβίζει τους φασίστες"

"Απ’ όσο θυμάμαι είχαμε δύο δικτατορίες, το 1936 και το 1967, και η Ν.Δ. είναι πολιτικός κληρονόμος τους" είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης. Πάντως ο "χειροκροτητής" Μ. Βορίδης έστειλε μήνυμα υποστολής της ακροδεξιάς σημαίας της Ν.Δ. "Δεν τσιμπάμε. Υπάρχει αγωνία αναζητήσεως αριστερού άλλοθι" είπε και ισχυρίστηκε ότι "δεν μπορεί ο έχων το τεκμήριο της ουδετερότητας πρόεδρος του Κοινοβουλίου να συμπεριφέρεται έτσι. Απλώς εν προκειμένω εχάθη το τεκμήριο της ουδετερότητας".

"Έβγαλα ένα συμπέρασμα: Ο Νίκος Μπελογιάννης ζει. Και όχι μόνο ζει, αλλά και φοβίζει αυτός ο ήρωας κάθε δημοκράτη ανθρώπου ειδικά τους φασίστες και τους ναζιστές" σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Χρυσή Αυγή: Θα γκρεμίσουμε το μουσείο

Πάντως τα επεισόδια τα είχε ξεκινήσει η Χρυσή Αυγή όταν ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος απείλησε ότι "θα γκρεμίσουμε το σπίτι του για να μη θυμίζει τα εγκλήματα του κομμουνισμού" χαρακτήρισε "αρχισφαγέα που έχει αγιοποιηθεί" τον Μπελογιάννη και υποστήριξε ότι "έδωσε την εντολή για τον Μελιγαλά"!

Ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης διέγραψε από τα πρακτικά τους χαρακτηρισμούς, έκανε οξύτατες παρατηρήσεις στους χρυσαυγίτες και σημείωσε ότι "δεξιός είμαι, αγενής δεν είμαι".

ΣΥΡΙΖΑ: Μέτωπο στους ταγματασφαλίτες

"Το φασιστικό παραλήρημα του βουλευτή της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή Π. Ηλιόπουλου, με αφορμή τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης για τον αγωνιστή της Αριστεράς Νίκο Μπελογιάννη, αποτελεί προσβολή για τη Δημοκρατία" τονίζει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει ότι "οι απειλές των νοσταλγών του Χίτλερ από το βήμα της Βουλής δεν αφορούν μόνο την ιστορική μνήμη: Θίγουν ευθέως την ίδια την έννοια μιας κοινωνίας με δικαιοσύνη και ισότητα. Η συγκρότηση ενός κοινωνικού και πολιτικού μετώπου που θα βάλει φραγμό στους απογόνους των ταγματασφαλιτών και θα ανατρέψει τις αιτίες που οδήγησαν στην ανάδειξή τους σε κοινοβουλευτικό κόμμα αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL