Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Αλ. Τσίπρας: Δεν θα αφήσουμε να πέσει κάτω ούτε ένα σκάνδαλο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας: Δεν θα αφήσουμε να πέσει κάτω ούτε ένα σκάνδαλο

Πολλαπλά μηνύματα ότι η Προκαταρκτική για τον Γιάννο Παπαντωνίου είναι μόνο η αρχή έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή. Εντυπωσιακό στοιχείο ήταν η κοινή στάση της φυγομαχίας που κράτησαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Φώφη Γεννηματά, οι οποίοι δεν προσήλθαν στη συνεδρίαση ταυτιζόμενοι εξ αντικειμένου με την υπεράσπιση του σημιτισμού και των εξαπτερύγων του.

Τη νέα πολιτική διαχωριστική γραμμή επεσήμανε εμμέσως και ο πρωθυπουργός όταν απευθυνόμενος στη Ν.Δ. σημείωσε με νόημα: "Κατανοώ την αγωνία και τη δική σας και διαφόρων φαντασμάτων του παρελθόντος που βγαίνουν εσχάτως στα τηλεοπτικά παράθυρα και ζητούν εκλογές, αλλά οι εκλογές θα γίνουν το 2019".

Ο Κ. Μητσοτάκης δεν μπήκε στην αίθουσα, η Φ. Γεννηματά απλώς ψήφισε

Όσον αφορά τη φυγομαχία και τη σιωπή Μητσοτάκη και Γεννηματά ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι πρόκειται για "πολιτική επιλογή τους". Και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ενημέρωσε ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει αναβολή της συνεδρίασης για μία εβδομάδα "για να είναι εδώ. Η ίδια επέλεξε να μην είναι σήμερα εδώ". Η Φ. Γεννηματά ήταν στη Βουλή και ψήφισε, ενώ ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν μπήκε καν στην αίθουσα έως αργά το απόγευμα, οπότε αναχώρησε για την Μάλτα...

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων έγινε δεκτή από όλα τα κόμματα, παρότι η μεν Ν.Δ. προσήλθε στη θετική ψήφο γκρινιάζοντας, το δε ΠΑΣΟΚ υπερασπιζόμενο επί της ουσίας την αθωότητα του υπουργού του Κ. Σημίτη. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 268 βουλευτές και υπήρξαν 259 έγκυρα ψηφοδέλτια, 8 άκυρα και 1 λευκό. Υπέρ ψήφισαν 252 βουλευτές, κατά 3, ενώ 4 δήλωσαν "παρών". Η Προκαταρκτική θα έχει 21 μέλη και θα ολοκληρώσει το πόρισμά της εντός τριών μηνών από την έναρξη των εργασιών της.

"Θα ξεκουκουλώσουμε τα πάντα"

"Θα ξεκουκουλώσουμε όλες τις υποθέσεις" δεσμεύθηκε ο Αλ. Τσίπρας εξηγώντας τους τρεις λόγους που ζήτησε Προκαταρκτική για τον Γ. Παπαντωνίου:

* Αποτελεί ηθική υποχρέωση και πολιτική δέσμευση στον λαό.

* "Ο συγκεκριμένος υπουργός δεν ανήκει στην κατηγορία των αλαζόνων όπως ο Τσοχατζόπουλος - και δεν θα σταματήσουμε εδώ".

* "Γιατί ψάχνοντας όλο και κάτι βρίσκεις. Μπορεί, λέω εγώ, να βρεις μίζες από την περίοδο του Χρηματιστηρίου".

"Καλοδεχούμενη η ψήφος της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ υπέρ της Προανακριτικής, αλλά δεν σας ξεπλένει. Δεν ξεπλένεται η στάση που κρατήσατε τόσα χρόνια" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι "το μεγαλύτερο έγκλημα που έκαναν δεν είναι τα πιθανά αδικήματα των υπουργών σας, αλλά η τοξικότητα με την οποία διαποτίσατε την ελληνική κοινωνία, ώστε κάθε υπόθεση ρεμούλας να αντιμετωπίζεται με απάθεια. Εξευτελίσατε την αξιοπρέπεια ολόκληρου του πολιτικού συστήματος. Και είχατε το θράσος να λέτε μετά στους πολίτες ότι τα φάγατε μαζί".

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την πολιτική ευθύνη όσων δημιούργησαν τη "διάταξη - έκτρωμα" για παραγραφή των ευθυνών πολιτικών προσώπων, η οποία έχει προταθεί από τον Ε. Βενιζέλο. "Είναι η συνταγματική σας ασπίδα προκειμένου να ξελασπώνετε όταν έχετε πρόβλημα", αλλά "δεν καλύπτει το ξέπλυμα. Πρέπει δηλαδή να είναι ή αλαζόνας ή ερασιτέχνης. Και από εσάς ερασιτεχνισμό δεν είδαμε. Αλαζονεία μπορεί" τόνισε.

Π. Καμμένος: Στον δρόμο του Εσταυρωμένου, όχι των σταυρωτών

"Υπάρχουν δύο δρόμοι, ο δρόμος του Εσταυρωμένου και αυτός των σταυρωτών. Αυτή η κυβέρνηση διάλεξε τον πρώτο δρόμο. Δεν έχουμε εμείς σκελετούς στα ντουλάπια μας" τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος σε μία ομιλία που είχε έντονο το προσωπικό χρώμα της δικαίωσης. "Τον πλούτο και τον μόχθο του λαού τον έφαγε συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση οικονομικοπολιτικών συμφερόντων που υποθήκευσε τις επόμενες γενιές. Την ένιωσα και εγώ προσωπικά στη ζωή μου εδώ και τρεις δεκαετίες" υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας κάνοντας λόγο για "μαφιόζους" και δημοσιογράφους - "πληρωμένα πιστόλια που δουλεύουν και σήμερα" και "φτιάχνουν αγιογραφίες του αρχιερέα της διαπλοκής επειδή μοιράστηκαν μαζί τα κλεμμένα".

Υπενθύμισε ότι "το 2005 στην Εξεταστική της κυβέρνησης Καραμανλή οι Λοβέρδος και Βενιζέλος έλεγαν ότι οι αριθμοί της μίζας του Τσοχατζόπουλου ήταν αριθμοί τηλεφώνων. Μήπως και τώρα είναι το ίδιο; Μήπως είναι το 11880; Και τώρα μίζες είναι" και ότι ο Γ. Παπαντωνίου, όταν αποκαλύφθηκε ο λογαριασμός της συζύγου του στη λίστα Λαγκάρντ, αρχικά έλεγε ότι ήταν συνωνυμία και μετά είπε ότι ήταν από τον πρώην σύζυγό της, που ήταν ένας βιοπαλαιστής με μαγαζί στη Λιοσίων, που δήλωσε ότι δεν είχε μαντήλι να κλάψει".

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι το 2000 ο Θόδωρος Τσουκάτος επισκέφθηκε καναλάρχη και του είπε ότι θα μπει το κανάλι του στο Χρηματιστήριο αν απολυθούν η Μαλβίνα Κάραλη, η Λιάνα Κανέλλη, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο Μάρκος Μουζάκης, οι οποίοι απολύθηκαν την επομένη των εκλογών.

Δ. Κουτσούμπας: Εξαπάτηση

Για προσπάθεια εξαπάτησης και αποπροσανατολισμού έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Η κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι εκείνη έχει την πολιτική βούληση, σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, να πατάξει τάχα τη διαφθορά σε όλα τα επίπεδα, εκτίμησε και την επέκρινε πως αφήνει να δημιουργείται η αντίληψη ότι για την εκρηκτική κατάσταση που βιώνει ο λαός μας βασική ευθύνη φέρουν τα σκάνδαλα και όσοι συμμετείχαν σε αυτά ή τα ανέχθηκαν ή τα υπέθαλψαν και όχι οι πολιτικές της κυρίαρχης αστικής τάξης και των συμμαχιών της.

Ν. Δένδιας: Θέλετε να τον αθωώσετε;

Για "τεράστια προχειρότητα", που φθάνει "σχεδόν στη γελοιοποίηση", κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας αναφερόμενος στην τεκμηρίωση της πρότασης για την Προκαταρκτική. "Αν αποτελούσε εισαγωγικό σημείωμα δίκης, ο κατηγορούμενος θα αποχωρούσε αθώος και καγχάζων" εκτίμησε ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχει τεκμηρίωση ή στοιχειοθέτηση των κατηγοριών ούτε προσδιορισμός της ζημιάς του Ελληνικού Δημοσίου. "Θέλετε μήπως να απαλλάξετε τον Γ. Παπαντωνίου; Θα μπορούσε με δύο-τρεις ώρες εργασίας να παρουσιαστεί ένα νομικό κείμενο στοιχειωδώς ευπρεπές και τεκμηριωμένο για παράνομη δραστηριότητα" ήταν το συμπέρασμα του Ν. Δένδια.

Α. Λοβέρδος: Μηχανορράφοι

"Λέμε ναι σε όλα, αλλά και να πέσει φως και στα κόλπα" είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος που εκτίμησε ότι "δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι γι’ αυτό και εκτεθήκατε. Δεν αναφέρεται από πού προκύπτουν οι ενδείξεις τέλεσης αδικήματος. Αναφέρονται οι συμβάσεις και αμέσως μετά προστίθεται πως 'ως εκ τούτου προκύπτουν ενδείξεις τέλεσης αδικήματος'". "Να είσαστε μηχανορράφοι, αλλά και λίγο προσεκτικότεροι" πρόσθεσε. "Μίλησε σαν συνήγορος του Γ. Παπαντωνίου" σχολίασε ο πρωθυπουργός...

Στ. Θεοδωράκης: Τρεις λογαριασμοί στο όνομα Παπαντωνίου από Ελβετία

Την αποκάλυψη ότι ελβετικές τράπεζες γνωστοποίησαν στις ελληνικές αρχές πως υπάρχουν τρεις λογαριασμοί στο όνομα του Γ. Παπαντωνίου και της γυναίκας του έκανε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και κάλεσε τον πρώην υπουργό να απαντήσει τι είναι αυτοί οι λογαριασμοί, τι λεφτά έχουν και τι κινήσεις έχουν γίνει, τονίζοντας ότι η ύπαρξη αυτών των λογαριασμών οδήγησε στη διαδικασία για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

Ακόμη ισχυρίστηκε ότι ο πρωθυπουργός "προφανώς είναι της άποψης ότι η χώρα θα πήγαινε καλύτερα αν είχε κερδίσει τη μάχη στο ΠΑΣΟΚ ο Α. Τσοχατζόπουλος".

"Το δίλημμα είναι 'ή Σημίτης ή Τσοχατζόπουλος'; Δεν υπάρχει το 'ούτε Σημίτης ούτε Τσοχατζόπουλος';" του απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Β. Λεβέντης: Παρουσία εισαγγελέως

"Έχω πει από το 1991 ότι στις προμήθειες πάνω από 1 εκατ. ευρώ έπρεπε να υπάρχει παρουσία εισαγγελικού λειτουργού διά κληρώσεως από το σώμα των εισαγγελέων Εφετών. Αν το είχαμε εφαρμόσει, δεν θα είχαμε ούτε Τσοχατζόπουλους ούτε Παπαντωνίου" εκτίμησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, που δύο φορές ζήτησε να ερευνηθεί τι έγινε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κάλεσε ακόμη τον πρωθυπουργό να πάρει απόφαση για τη διαπραγμάτευση, "αλλιώς να πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας".

Κατά τον Κ. Σημίτη η διαφθορά δεν πολεμιέται με Εξεταστικές!

Την μπάλα στην εξέδρα πέταξε ο Κ. Σημίτης αναφορικά με το ζήτημα της διαφθοράς, τη μέρα που αποφασιζόταν η Προανακριτική για τον Γ. Παπαντωνίου. Σχολιάζοντας την κριτική Τσίπρα στο πρόσωπό του ο πρώην πρωθυπουργός είπε (ΣΚΑΪ) ότι "η καταπολέμηση της διαφθοράς "δεν γίνεται με Εξεταστικές Επιτροπές. Δεν γίνεται με εχθρότητα". Πρόσθεσε ότι "η διαφάνεια είναι απολύτως αναγκαία και καθετί πρέπει να ερευνάται", αλλά "εκείνο το οποίο δεν είναι χρήσιμο είναι, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία, να εκτοξεύονται καταγγελίες ή να δημιουργούνται όπως φαίνεται ότι δημιουργούνται...". Σχολίασε ότι δεν είδε διαφάνεια στο θέμα της Τράπεζας Αττικής ούτε "σε σχέση με αγορές εξοπλισμών".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL