Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Μήνυμα Κοτζιά από την Κύπρο: / Μήνυμα Κοτζιά από την Κύπρο: "Δεν θα ονοματίσουμε λύση ό,τι διατηρεί την παράνομη κατοχή"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μήνυμα Κοτζιά από την Κύπρο: / Μήνυμα Κοτζιά από την Κύπρο: "Δεν θα ονοματίσουμε λύση ό,τι διατηρεί την παράνομη κατοχή"

"Οι άνθρωποι της γενιάς μου, οι άνθρωποι της σημερινής κυβέρνησης, όπως και οι Κύπριοι ονειρευόμαστε να αποτελέσει στοιχείο της ζωής μας ότι συμβάλαμε να λυθεί το Κυπριακό ζήτημα με δίκαιο τρόπο, με μια λειτουργική και βιώσιμη λύση και όχι να ονοματίσουμε ως λύση κάτι το οποίο θα διατηρεί αυτό που θέλουμε να λύσουμε, δηλαδή την παράνομη κατοχή". Αυτό διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς πριν από τη χθεσινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Δ. Συλλούρη, ο οποίος τόνισε πως "το προζύμι της καταστροφής ήταν οι εγγυήσεις και ο τρόπος ιδιαίτερα που χρησιμοποίησε τις εγγυήσεις η Τουρκία για να εισβάλει σε ένα ανεξάρτητο κράτος. Αυτό δεν μπορεί να υπάρξει, κατά τη γνώμη μου, στο μέλλον και δεν μπορεί να το δεχθεί ο κυπριακός λαός".

Μ. Ακιντζί: ΜΟΕ, εγγυήσεις, φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας

Στο μεταξύ, το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο ανακοίνωσε ότι το δείπνο Αναστασιάδη - Ακιντζί θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Απριλίου στην ουδέτερη ζώνη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή του, Έσ. Μπ. Άιντα. "Θα πρέπει κατά προτεραιότητα" να συζητηθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης διαμήνυσε ο Μ. Ακιντζί, επιμένοντας πως οι διαπραγματεύσεις θα ανατραπούν αφού ανατραπεί πλήρως η απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα - ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θεωρεί πρώτο βήμα το πέρασμα της αρμοδιότητας σχολικών εορτασμών στο υπουργείο Παιδείας, που ψηφίστηκε από ΔΗ.ΣΥ. - ΑΚΕΛ. Χαρακτηρίζοντας τον Απρίλιο και τον Μάιο "μήνες αποφάσεων", ο Μ. Ακιντζί κάλεσε τους Ελληνοκύπριους να αφήσουν στην άκρη τις δηλώσεις ότι "δεν μπορεί να γίνει συμφωνία χωρίς μηδενικές εγγυήσεις".

Παράλληλα, επανέλαβε την άποψη ότι ο πιο μυαλωμένος δρόμος για το φυσικό αέριο είναι μέσω Τουρκίας και ότι η λύση στην Κύπρο θα ωφελήσει τις σχέσεις σε ολόκληρη την περιοχή και κάλεσε Τούρκους και Έλληνες επιχειρηματίες να στηρίξουν τη λύση στην Κύπρο.

Συναντίληψη με Κοτζιά διαπιστώνουν Αναστασιάδης - Κυπριανού

Ο Ν. Κοτζιάς συναντήθηκε νωρίτερα με τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη ο οποίος, με ανάρτηση στο Τwitter, τόνισε ότι υπάρχει "πλήρης συναντίληψη για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό" με τον Έλληνα υπουργό, που τόνισε ότι "πάντα είναι εποικοδομητικές οι συναντήσεις του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη".

Συναντίληψη διαπίστωσε κατά τη συνάντησή του με το Ν. Κοτζιά και ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντ. Κυπριανού που δήλωσε συγκρατημένος για το δείπνο Αναστασιάδη - Ακιντζί: "Θέλουμε να δούμε σε αυτό το δείπνο να αποφασίζεται η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά περισσότερο, εφόσον επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, να φροντίσουν οι δύο ηγέτες έτσι ώστε να είναι ουσιαστικές για να μπορέσουν να είναι και αποτελεσματικές" είπε.

Κοτζιάς: Υπέρ των διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία

Την απόλυτη στήριξη της Ελλάδας στην πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε ο Ν. Κοτζιάς στον Κύπριο ομόλογό του Ι. Κασουλίδη, δηλώνοντας παράλληλα οπαδός, από την περίοδο που συνεργάστηκε με τον Γιάννο Κρανιδιώτη για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., "του να κρατάμε ανοικτό τον διάλογο" με την Τουρκία. "Ελπίζω να υπερβεί τα εσωτερικά της ζητήματα και τη νευρικότητά της και να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε έναν ουσιαστικό και ορθολογικό διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των πραγματικών δικαίων των κρατών" συμπλήρωσε ο Έλληνας υπουργός, που τόνισε πως από τη Γενεύη αποκόμισε ότι η Τουρκία "δεν ήταν έτοιμη, μπορεί και να μη θέλει -θα το δείξει το μέλλον- να συζητήσει πραγματικά και ουσιαστικά το ζήτημα των λεγόμενων εγγυήσεων" και την "υποχρεωτική στις σημερινές συνθήκες παραίτησή της από τα λεγόμενα δικαιώματα παρέμβασης, τα ανύπαρκτα και παράνομα κατ' εμέ".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL