Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Δ. Αβραμόπουλος: Η συνεργασία με την Τουρκία στο προσφυγικό πρέπει να συνεχιστεί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ. Αβραμόπουλος: Η συνεργασία με την Τουρκία στο προσφυγικό πρέπει να συνεχιστεί

«Η συνεργασία πρέπει να συνεχιστεί, είναι επωφελής και για την Ευρώπη και για την Τουρκία» υπογράμμισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών κι Ιθαγένειας, Δ. Αβραμόπουλος, μιλώντας στις επιτροπές της Βουλής. Ο Δ. Αβραμόπουλος επισήμανε την μείωση των προσφυγικών ροών και των θανάτων στην θάλασσα μετά την εφαρμογή της συμφωνίας, ενώ υπεραμύνθηκε της ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής η οποία είχε επίσης θετικά αποτελέσματα και για την χώρα μας, καθώς ταυτίστηκαν τα ελληνικά με τα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα.

Ο Δ. Αβραμόπουλος τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας νόμιμων κι ασφαλών οδών μετακίνησης προς την Ευρώπη διαφωνώντας με τις πολιτικές των συρματοπλεγμάτων και των «συνόρων μέσα στα σύνορα», ενώ υποστήριξε την πρόταση για ένα μόνιμο πλαίσιο μετεγκατάστασης. Ο Δ. Αβραμόπουλος έθεσε ακόμη το ζήτημα του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης για προστασία από την τρομοκρατία υπερασπιζόμενος την πρόταση για ευρωπαϊκά συστήματα εισόδου-εξόδου και ταξιδιωτικών πληροφοριών. Ο Δ. Αβραμόπουλος επιχειρηματολόγησε επίσης υπέρ της ευρωπαϊκής ιθαγένειας ως συμπληρωματικής της εθνικής ιθαγένειας, κάτι που πολλοί Βρετανοί πλέον ζητούν.

«Μονόδρομος» η θέση της Ελλάδας στην «πρώτη ταχύτητα» της Ε.Ε.

Σχετικά με το μείζον ζήτημα της συνοχής της Ε.Ε., ο Δ. Αβραμόπουλος παρέθεσε τα σενάρια για την πορεία της Ε.Ε. από εδώ και πέρα και τάχθηκε υπέρ του «πιο φιλόδοξου», όπως το χαρακτήρισε, σεναρίου, αυτού που ονομάζεται «κάνουμε μαζί πολύ περισσότερα» κι αποσκοπεί στην ουσιαστική πολιτική ολοκλήρωση της Ευρώπης, κάτι που έχει σταματήσει τα τελευταία 12 χρόνια. Πάντως ο Δ. Αβραμόπουλος επισήμανε την πεποίθησή του ότι, αν επικρατήσει το σενάριο των πολλών ταχυτήτων, τότε η θέση της Ελλάδας στην «πρώτη ταχύτητα» είναι «μονόδρομος», παρά τις περισσότερες προσπάθειες που απαιτεί.

Γ. Μουζάλας: Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα της συμφωνίας

Ο υπουργός Μετανάστευσης, Γ. Μουζάλας, υπογράμμισε κι αυτός με την σειρά του ότι «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει» τα αποτελέσματα της συμφωνίας της Ε.Ε. με την Τουρκία, ενώ έπλεξε το εγκώμιο του Δ. Αβραμόπουλου σημειώνοντας ότι υπήρξε «ένας δίκαιος Επίτροπος για την χώρα μας» κι ότι η βοήθεια που δόθηκε στην Ελλάδα ήταν πολύ μεγάλη. Ο Γ. Μουζάλας υπερασπίστηκε την πολιτική της αύξησης των δρόμων νόμιμης εισόδου στην Ευρώπη ώστε να καταπολεμηθεί η παράνομη διακίνηση ανθρώπων παρατηρώντας ότι «αυτό είναι το διακύβευμα της Δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων».

Από την μεριά του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας, αναφέρθηκε στο ζήτημα της τρομοκρατίας σχολιάζοντας ότι «οι νέες απειλές δεν αντιμετωπίζονται με παλιά όπλα» κι υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζεται φαντασία, σχέδιο και σεβασμός στην Δημοκρατία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL