Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Δ. Τζανακόπουλος: Ει δυνατόν συμφωνία και εντός Απριλίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ. Τζανακόπουλος: Ει δυνατόν συμφωνία και εντός Απριλίου

Το χρονοδιάγραμμα επίτευξης συνολικής συμφωνίας “όσο το δυνατόν συντομότερα, και ει δυνατόν και εντός Απριλίου” έθεσε χθες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επισημαίνοντας ότι στη “συνολική συμφωνία” περιλαμβάνονται η τεχνική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις μέχρι το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, οι αλλαγές του δημοσιονομικού μείγματος για το 2019, καθώς και η ολοκλήρωση της συζήτησης σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τους μεσοπρόθεσμους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Επισήμανε δε πως “είναι αναγκαίο" πριν από την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ (στις 21-23 Απριλίου) να υπάρξει τεχνική συμφωνία για τα δύο πρώτα και να έχει ανοίξει η συζήτηση για το χρέος και τα πλεονάσματα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αυτό “πλέον θα φέρει, όπως καταλαβαίνετε, και τη Γερμανία προ των δικών της ευθυνών" και “το Ταμείο οφείλει να πάρει τις τελικές του αποφάσεις για τον τρόπο συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα". "Δεν υπάρχει η δυνατότητα, κατά τη γνώμη μας, για περαιτέρω καθυστερήσεις και το ΔΝΤ πρέπει να το κατανοήσει αυτό. Εκείνοι μπορεί να έχουν σκοπό να περιμένουν περισσότερο, όμως ούτε η Ευρώπη ούτε η Ελλάδα μπορεί να περιμένει διαρκώς" υπογράμμισε.

Υπό άκρα μυστικότητα οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες

Σε ό,τι αφορά τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις επισήμανε την αναγνώριση της προόδου από το Eurogroup της Δευτέρας, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί στις "γνωστές διαφορές, κυρίως μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ σε εργασιακά και συνταξιοδοτικό”, ενώ για τα ενεργειακά έδωσε την πληροφορία ότι από χθες βρίσκεται στις Βρυξέλλες και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Διευκρίνισε, επίσης, πως η συνέχιση των διαβουλεύσεων σε πολιτικό επίπεδο στις Βρυξέλλες ήταν πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης εξηγώντας πως στόχος είναι να γεφυρωθούν οι διαφορές ώστε τα τεχνικά κλιμάκια να δουλέψουν "εντός ενός σαφώς καθορισμένου πλαισίου".

Πάντως, αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες σχετικά με τεχνικές λεπτομέρειες για τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, οι οποίες συνεχίζονται υπό άκρα μυστικότητα, τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τόσο από την πλευρά των θεσμών όσο και από την πλευρά της κυβέρνησης.

Ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε με κάθετο τρόπο ότι υπάρχει σενάριο καθυστερήσεων στις πληρωμές του Δημοσίου και σκέψεις για αύξηση των ρέπος, ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει να καλύψει τις πληρωμές χρέους του Ιουλίου, λέγοντας πως “δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να έχουμε οποιοδήποτε επεισόδιο σε ό,τι αφορά τις κανονικές πληρωμές εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου". "Τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι πλήρως ψευδή, αναληθή και το μόνο το οποίο εξυπηρετούν είναι μια καταστροφολογική ρητορεία" πρόσθεσε.

Τα εργασιακά και η Σύνοδος της Ρώμης

Για τις υποστηρικτικές για την Ελλάδα θέσεις που εξέφρασε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ για τα εργασιακά είπε πως “ο επικεφαλής του Eurogroup δεν κάνει προσωπικές δηλώσεις", αλλά “δηλώσεις που θεωρεί ότι θα πρέπει να δεσμεύουν στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό πρόγραμμα", χαρακτηρίζοντας "εξαιρετικά θετικό" το γεγονός ότι "αναγνωρίστηκε η ανάγκη για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων". Πάντως, αναφερόμενος στη Διακήρυξη για τα 60 χρόνια της Ε.Ε. και στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, "οι οποίες θα τονίζουν περισσότερο την ανάγκη για την προστασία των εργαζομένων", ξεκαθάρισε πως δεν έχουν δεσμευτικότητα τυπικού νόμου, αλλά είναι “πολιτικές αποφάσεις".

Από την πλευρά της καγκελαρίας ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, δήλωσε πως το ελληνικό πρόγραμμα και η Σύνοδος της Ρώμης δεν πρέπει να συνδέονται, σύμφωνα με το Reuters. Κατά το ίδιο πρακτορείο, αξιωματούχοι της Ε.Ε. ανέφεραν ότι η Αθήνα εξετάζει να χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό εργαλείο τη διακήρυξη στην επετειακή Σύνοδο της Ρώμης, για τα 60 χρόνια της Ε.Ε.

Ωστόσο πηγές της ελληνικής κυβέρνησης τονίζουν ότι οι θέσεις για τα εργασιακά που προωθεί η κυβέρνηση στη διακήρυξη είναι στο πλαίσιο των πολιτικών για την κοινωνική συνοχή, που υποστηρίζει διαχρονικά και θα τις προωθούσε σε κάθε περίπτωση.

Π. Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει το συντομότερο δυνατόν

“Η ελληνική πλευρά προσπαθεί με έναν μεθοδικό τρόπο να 'κερδίσει χρόνο' και να κλείσει την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό με το καλύτερο δυνατό περιεχόμενο» δήλωσε χθες στο Star ο Πάνος Σκουρλέτης, προσθέτοντας: «Εμείς πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, κι αυτό κάνουμε, ώστε να κερδίσουμε κάθε μέρα που περνάει, έτσι ώστε να μην είναι χαμένη».

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επέκρινε για διαστρέβλωση των λεγομένων του ορισμένα ΜΜΕ, που ερμήνευσαν τις δηλώσεις του ως μήνυμα ότι είναι “άγνωστο αν θα κλείσει η αξιολόγηση πριν από τον Σεπτέμβριο”. Επίσης, με ανάρτηση στο Τwitter επισήμανε: “Τη διαφωνία μου στο ξεπούλημα της ΔΕΗ ο ΣΚΑΪ τη μετέφρασε ως αιχμή για τον Σταθάκη! Και μετά σου λένε πως φταίει ο Πολάκης...”.

Δ. Παπαδημούλης: Απώτερο όριο η 22α Μαΐου

Την ανάγκη για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης τόνισε ο Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας στον Real FM, επισημαίνοντας πως «το συντομότερο είναι και το καλύτερο και για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, αλλά και για την Ευρωζώνη". Όσο καθυστερούμε ο λογαριασμός ανεβαίνει, διότι η αστάθεια και η αβεβαιότητα κάνουν ζημιά στην οικονομία. Η τελική ημερομηνία, που νομίζω ότι δεν πρέπει να την ξεπεράσουμε με τίποτα, είναι στις 22 Μαΐου να έχουμε την εκταμίευση της δόσης, γιατί δεν συμφέρει κανέναν να ξαναζήσουμε το καλοκαίρι του 2015» προειδοποίησε.

Μπ. Αμόν: Χρειάζεται αμοιβαιοποίηση του ελληνικού χρέους

"Τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ελλάδα, εδώ και χρόνια, είναι παράλογα" δήλωσε ο Μπενουά Αμόν, υποψήφιος των Σοσιαλιστών για τη γαλλική προεδρία, βρέθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο καλεσμένος από το Progressive Caucus, τη διακομματική ομάδα διαλόγου και δράσης ευρωβουλευτών από την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους. “Θα πρέπει να προχωρήσουμε με την αμοιβαιοποίηση του ελληνικού δημόσιου χρέους, έστω και εν μέρει» πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL