Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Παραμένει έως την Πέμπτη το οικονομικό επιτελείο / Πολιτική διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παραμένει έως την Πέμπτη το οικονομικό επιτελείο / Πολιτική διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες

Η παραμονή του οικονομικού επιτελείου στις Βρυξέλλες μέχρι την Πέμπτη, προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο «κατάλληλο» επίπεδο, αποφασίστηκε κατά το χθεσινό Eurogroup, κάτι το οποίο δείχνει πως όλοι είναι αποφασισμένοι να βρεθεί λύση και το ΔΝΤ να άρει τις εμμονές του σε εργασιακά και ασφαλιστικό. Η ελληνική πλευρά εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εξέλιξη, με τον υπουργό Οικονομικών να δηλώνει πως η «στρατηγική» είναι να σημειωθεί «ουσιαστική πρόοδος» τις επόμενες ημέρες και να μείνουν «ελάχιστα ζητήματα ή ακόμα και ούτε αυτά» για να επιλυθούν όταν επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα. Στόχος, όπως είπε, είναι να υπάρχει μια συμφωνία, «ένα πακέτο μέτρων που συμφωνούμε εμείς και οι θεσμοί πριν από το Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα». «Από εκεί και πέρα, η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί πολύ περισσότερο και μπορούμε να πάμε στο ΔΝΤ στις συναντήσεις της άνοιξης στις 22 Απριλίου για να προσθέσουμε και τις τελευταίες λεπτομέριες για όλο το πακέτο» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Η προκαταρκτική έδωσε "ώθηση"

Ευρωπαίος αξιωματούχος εκτιμούσε χθες ότι η προκαταρκτική συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, εκπρόσωποι από τους τέσσερις θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και ΔΝΤ) και το οικονομικό επιτελείο, έδωσε μια «νέα ώθηση» στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ωστόσο υπογράμμισε πως η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί μόλις τα πράγματα «ξεκαθαρίσουν» εντελώς.

Πρώτα πολιτική διαπραγμάτευση

Σχετικά με αυτό το ζήτημα, Γ. Ντάισελμπλουμ χθες ανέφερε πως αποφασίστηκε να «αντιστραφεί» η σειρά και να επιλυθούν πρώτα τα «μεγάλα ζητήματα» προκειμένου να παραμείνουν μόνο κάποιες «τεχνικές λεπτομέρειες» για όταν επιστρέψουν οι επικεφαλής της αποστολής στην Αθήνα. Ανέφερε δε πως πλέον δεν χρειάζονται συγκεκριμένα «στοιχεία», αλλά «συζητήσεις και διαπραγματεύσεις» με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία, ξεκαθαρίζοντας πως υπάρχει «ισχυρή πολιτική βούληση» για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων την οποία μοιράζονται όλες οι πλευρές. Ο ίδιος δήλωσε πως «δεν υπάρχει η βεβαιότητα» ότι η συμφωνία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το επόμενο Εurogroup στις 7 Απριλίου, τονίζοντας ωστόσο πως υπάρχει «κοινή αντίληψη» και «κοινή βούληση» να ολοκληρωθεί το «συντομότερο δυνατό».

"Αγκάθια" εργασιακά και συντάξεις

Σε ό,τι αφορά τα «ανοιχτά» ζητήματα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως αφορούν κυρίως τα εργασιακά και τις συντάξεις. «Σημαντική δουλειά και πρόοδος πραγματοποιήθηκε κατά το περασμένο διάστημα, αλλά κάποια ζητήματα κλειδιά παραμένουν ανοιχτά» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας της συνεδρίασης. «Όλοι συμφώνησαν πως η αποστολή στην Αθήνα ήταν θετική και σημειώθηκε σημαντική πρόοδος» υπογράμμισε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, προσθέτοντας πως πλέον «υπάρχει η κοινή αντίληψη ότι πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατό για να αποφύγουμε όποια καθυστέρηση που θα είναι αρνητική για την εμπιστοσύνη των επενδυτών και την ανάπτυξη». «Είναι προς το συμφέρον όλων» τόνισε. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να μη χαθεί το μομέντουμ, καθώς η όποια «αβεβαιότητα» μπορεί να έχει «κόστος» για την οικονομία και τις επενδύσεις. «Η επόμενη μεγάλη πληρωμή είναι τον Ιούλιο, αλλά είναι σαφώς καλύτερο να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία πολύ νωρίτερα προκειμένου να υπάρξει σταθερότητα» ανέφερε.

"Βέλη" Σαπέν κατά ΔΝΤ

Την ανάγκη να αναλάβουν τις ευθύνες τους και υπουργοί Οικονομικών τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, αφήνοντας αιχμές κατά της στάσης του ΔΝΤ. «Ορισμένοι εξακολουθούν να θεωρούν ότι έχουμε χρόνο μπροστά μας. Δεν είμαστε σίγουρα σε μια εποχή που τα πάντα θα καταρρεύσουν αν δεν κάνουμε τίποτα, αλλά νομίζω ότι είναι ανάγκη να δώσουμε μια κατεύθυνση, μια σαφή πορεία ότι υπάρχει, προφανώς, λύση, τόσο για το καλό της Ελλάδας, όσο και για τη συνοχή της Ευρώπης» είπε προσερχόμενος στο χθεσινό Eurogroup. Στον αντίποδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε κατά την είσοδό του ότι «Προφανώς εξακολουθούν να υπάρχουν δυσκολίες μεταξύ των θεσμικών οργάνων και της ελληνικής κυβέρνηση να βάλουν συγκεκριμένους όρους στη γενική συμφωνία».

Εργασιακά και ασφαλιστικό στο επίκεντρο των συναντήσεων στις Βρυξέλλες

Ήδη από χθες το βράδυ ξεκίνησαν οι συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες προκειμένου να επιλυθούν τα ζητήματα που παραμένουν «ανοιχτά». Στόχος είναι να συνεχιστούν σε όλα τα επίπεδα και να ολοκληρωθούν την Πέμπτη, με τη συμμετοχή και των επικεφαλής των θεσμών σε πολιτικό επίπεδο.

Ελληνικές κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες εκτίμησαν, λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogrοup, πως οι εμπλεκόμενες πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε μια συμφωνία και ότι έχει ολοκληρωθεί μεγάλο μέρος της δουλειάς σε πολλά θέματα, όπως για παράδειγμα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπό συζήτηση βρίσκονται τα δημοσιονομικά περιθώρια μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ενώ έχει επιτευχθεί πρόοδος σχετικά με τη συγκεκριμενοποίηση των λεγόμενων αντισταθμιστικών μέτρων. Επιπλέον, συζητείται και το πακέτο μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πλέον οι διαφωνίες αφορούν ζητήματα όπως «το ύψος της μείωσης του ΕΝΦΙA», κάτι που είναι «απόδειξη του πόσο μακριά έχουμε πάει σε αυτή τη συζήτηση».

Τέλος, όσον αφορά τα εργασιακά, κυβερνητικοί παράγοντες εκτίμησαν πως, παρά τις μεγάλες διαφορές με το ΔΝΤ, υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης για να βρεθεί ένας συμβιβασμός βάσει των ευρωπαϊκών βέλτιστων πρακτικών. Κυβερνητικοί παράγοντες υπογράμμισαν ότι και οι τέσσερις θεσμοί δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. «Ειδικά το ΔΝΤ έδειξε ότι θέλει να διαπραγματευτεί καλή τη πίστη» ανέφεραν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι θα ήταν κρίμα αν διακινδυνεύσει και πάλι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Μεταβαίνει κλιμάκιο στις Βρυξέλλες

Εν τω μεταξύ, στις Βρυξέλλες μεταβαίνουν σήμερα ορισμένα κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να παρευρεθούν στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο, με την παρουσία Τσακαλώτου - Αχτσιόγλου - Χουλιαράκη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ορισμένων κυβερνητικών στελεχών, το γεγονός της παραμονής των υπουργών δείχνει ότι το ΔΝΤ βάζει “νερό στο κρασί” του τόσο στα εργασιακά όσο και στο ασφαλιστικό, καθώς φαίνεται ότι του ασκήθηκαν “πιέσεις” προκειμένου να μπει στη διαπραγμάτευση με σοβαρούς όρους. Από εκεί και πέρα, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν στην “Α” ότι θα γίνουν προσπάθειες ούτως ώστε να υπάρξει η συνολική συμφωνία πριν από το Eurogroup της 7ης Απριλίου, η οποία να περιλαμβάνει τόσο τη δέσμευση για την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους στο τέλος του προγράμματος καθώς και για τα πλεονάσματα της μεταπρογραμματικής περιόδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL