Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Δ.Παπαδημούλης: Πρέπει να σταματήσει επιτέλους το γαϊτανάκι των καθυστερήσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ.Παπαδημούλης: Πρέπει να σταματήσει επιτέλους το γαϊτανάκι των καθυστερήσεων

«Το αργότερο στις 22 Μαΐου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το ευρύτερο πακέτο, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση-μαμούθ και να μπούμε σε έναν ενάρετο δημοσιονομικό κύκλο» τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, προσθέτοντας ότι αυτό «θα φέρει απασχόληση, ανάπτυξη, μείωση των επιτοκίων δανεισμού και δευτερογενή αγορά ομολόγων αλλά και κυρίως μείωση των επιτοκίων δανεισμού των επιχειρήσεων, προκειμένου οι επενδύσεις να φέρουν σημαντικότερη μείωση της ανεργίας».

Μιλώντας στο Κόκκινο 105,5 σημειώνει ότι «αυτό που χρειάζεται είναι να σταματήσει το γαϊτανάκι των καθυστερήσεων και το σημερινό Eurogroup, αφού καταγράψει τη σημαντική πρόοδο που έχει μέχρι τώρα επιτευχθεί, να δώσει την ώθηση αλλά και το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του πακέτου «τεχνική συμφωνία-2η αξιολόγηση-νομοθέτηση μέτρων-ελάφρυνση χρέους-αποσαφήνιση του οδικού δημοσιονομικού χάρτη μετά το 2018 για τα δημοσιονομικά πλεονάσματα», που δεν είναι δυνατόν να είναι 3,5% για μια δεκαετία».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «δεν έχουμε κανέναν απολύτως λόγο, ούτε η Ελλάδα, ούτε οι δανειστές μας, να αφήσουμε τα πράγματα μπλοκαρισμένα και να έχουμε πρόσθετες καθυστερήσεις, γιατί δεν συμφέρει κανέναν, και για λόγους οικονομικούς αλλά και γεωπολιτικούς, να ξαναζήσουμε το καλοκαίρι του 2015».

«Θέλω να πιστεύω ότι το οικονομικό επιτελείο, που κάνει πολύ καλή δουλειά κάτω από δύσκολες συνθήκες, σε πλήρη συνεργασία με τον πρωθυπουργό, έχοντας την αμέριστη στήριξή του, θα δώσουν αυτήν την ώθηση προκειμένου να αποφύγουμε μια μακρόχρονη εμπλοκή, που είναι και το χειρότερο σενάριο.

» Πρέπει όλοι μας, όσοι επικουρούμε ή παρακολουθούμε αυτήν τη συλλογική προσπάθεια, είτε ανήκουμε στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, είτε στην κυβέρνηση, να την στηρίξουμε» σημειώνει ο ίδιος.

Τονίζοντας ότι μέρος της «σημαντικής προόδου που έχει επιτευχθεί είναι ότι ούτε το 2017, ούτε το 2018, θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα» προσθέτει ότι «επιδιωκόμενος στόχος στο σημερινό Eurogroup είναι να υπάρξει ολοκλήρωση του πακέτου της διαπραγμάτευσης το συντομότερο δυνατό».

«Το τελικό πακέτο θα περιλαμβάνει και καλά και κακά μέτρα. Και δύσκολα και θετικά σημεία και θα το αξιολογήσουμε όταν προκύψει. Αυτή τη στιγμή, έχει σημασία το να προκύψει. Και για να προκύψει χρειάζονται αμοιβαίες και όχι μονομερείς υποχωρήσεις» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Το περίφημο δημοσιονομικό κενό των 500 ή 700 εκατ. ευρώ που υπήρχε για το 2018 έπαψε να υπάρχει, γιατί το ΔΝΤ αναθεώρησε τους υπολογισμούς του και δέχθηκε τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και της Eurostat, σύμφωνα με τις οποίες η υπεραπόδοση των μέτρων που είναι σε ισχύ δεν απαιτεί νέα μέτρα για το 2017 και 2018» σημειώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης αναφέρει ότι «το πακέτο της συμφωνίας, με όλα τα δύσκολα σημεία του, θα δώσει δύο χρόνια “καθαρά” για την Ελλάδα και την κυβέρνηση, με προοπτικές ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας, χωρίς πρόσθετα μέτρα. Και η προσπάθεια που γίνεται τώρα είναι τα δυσάρεστα, τα κακά μέτρα του δημοσιονομικά ουδέτερου πακέτου, που θα εφαρμοστούν από το 2019 ή από το 2020 και μετά να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα, στον βαθμό που το επιτρέπουν οι σημερινοί συσχετισμοί και τα μεγέθη της οικονομίας».

Οι πρόσφατες εκλογές στην Ολλανδία και η μόνιμη κρίση ΕΕ-Τουρκίας είναι πρόσθετοι παράγοντες αβεβαιότητας και αστάθειας, που αυξάνουν και τους γεωπολιτικούς κινδύνους στα ΝΑ σύνορα της ΕΕ. Τα ελληνικά σύνορα με την Τουρκία είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Νομίζω ότι αυτές οι εξελίξεις είναι ένα πρόσθετο επιχείρημα για να αποφύγουμε το σενάριο των πολύμηνων καθυστερήσεων. Δεν πρέπει να φτάσουμε με την ψυχή στο στόμα στο χρονικό όριο που πρέπει να δώσουμε κάποια δισεκατομμύρια, με βάση τον δανεισμό μας.

Και ο λόγος είναι πολύ σαφής: Πρέπει να προχωρήσουν οι επενδύσεις, γιατί αλλιώς δεν μειώνεται η ανεργία, και να μη θέσουμε σε κίνδυνο δύο κατακτήσεις μας. Η πρώτη είναι ότι σε μια ταραγμένη περιοχή η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και η δεύτερη είναι ότι -σύμφωνα με όλα τα στοιχεία- πάμε για μια χρονιά ρεκόρ στον τουρισμό, που θα φέρει έσοδα και θα δώσει εισόδημα σε εκατομμύρια Έλληνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL