Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
ΝΙΚΟΣ ΣΚΟΡΙΝΗΣ, ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Π.Γ. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ: / Νίκος Σκορίνης: "Η δική μας Αριστερά τους χωρά όλους εκτός από φασίστες και διαπλεκόμενους"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΝΙΚΟΣ ΣΚΟΡΙΝΗΣ, ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Π.Γ. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ: / Νίκος Σκορίνης: "Η δική μας Αριστερά τους χωρά όλους εκτός από φασίστες και διαπλεκόμενους"

Με θετικό τρόπο αξιολογεί ο Νίκος Σκορίνης τις αντοχές της κυβέρνησης να διεκδικεί το καλύτερο για τα συμφέροντα της χώρας, ενώ τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να επιτρέψει να εκφραστούν τα πρώην μεσοαστικά στρώματα από τον νεοφιλελευθερισμό και την Ακροδεξιά. Ξεκαθαρίζει, μάλιστα, ότι δεν τον ενδιαφέρει η επιστροφή σε "μια ήσυχη πολιτική γωνιά του παλιού Συνασπισμού ή του ΚΚΕ", υπογραμμίζοντας ότι κριτήριο πρέπει να είναι το "τι ωφελεί την κοινωνία κυρίως και όχι το κόμμα". Παράλληλα, ο υπεύθυνος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για τον συντονισμό κόμματος, Κοινοβουλευτικής Ομάδας και κυβέρνησης, στρέφει τα βέλη του προς τις διαφοροποιήσεις που έχουν εκφράσει το τελευταίο διάστημα ο Πάνος Σκουρλέτης, επισημαίνοντας ότι "η ατομική άποψη, συνήθως, έχει περισσότερα κενά", αλλά και ο Νίκος Φίλης, σημειώνοντας: "Δεν μου αρέσει να ρίχνω κουμπουριές στον αέρα".

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΦΟΙΒΟ ΚΛΑΥΔΙΑΝΟ

* Πώς αξιολογείτε το διαφαινόμενο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης;

Αυτό που αξιολογώ με θετικό πρόσημο είναι οι αντοχές της κυβέρνησης να διεκδικεί το καλύτερο για τα συμφέροντα της χώρας, παρά τις δραματικές χρονικές πιέσεις και τις άθλιες συμπεριφορές τής αντιπολίτευσης, την ολική παραπληροφόρηση και γενικά ένα τζογαδόρικο σύστημα των διαπλεκόμενων συμφερόντων, το οποίο νιώθει να απειλείται και δίνει τα ρέστα του για να ρίξει την κυβέρνηση.

* Σας προβληματίζει το γεγονός ότι με τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων υπάρχει κίνδυνος να αποκοπεί ο ΣΥΡΙΖΑ από κοινωνικές ομάδες τις οποίες εκφράζει;

Ποτέ δεν ήμουν «κλειδωμένος» στην άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να περιχαρακώνεται, γύρω και μόνο από την περιοχή των οικονομικά και κοινωνικά αδύναμων στρωμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε εντολή διακυβέρνησης από πολλές κοινωνικές ομάδες εκτός εκείνων που παραδοσιακά και δυνητικά ακουμπούν, στην Αριστερά. Σήμερα, και έπειτα από εννέα χρόνια ύφεσης και κρίσης, πρώην μεσοαστικά στρώματα έχουν χάσει την ταυτότητά τους, αναζητούν τον πολιτικό τους εκφραστή και αλίμονο αν αφήσουμε πολιτικό χώρο για να στραφούν, από την απόγνωσή τους, σε νεοφιλελεύθερες ατραπούς και ακροδεξιά μορφώματα.

Ο κόσμος που μας τίμησε με την ψήφο του, με το μυαλό και την ψυχή του το έκανε και για πολλά άλλα εκτός από τα οικονομικά αδιέξοδα! Για την πραγματική συμμετοχική δημοκρατία, το χτύπημα της διαπλοκής κ.λπ. Άρα, οφείλουμε να εμπνεύσουμε ευρύτατες κοινωνικές δυνάμεις που διαφοροποιούνται καθημερινά. Η δική μας Αριστερά τους χωρά όλους εκτός από τους φασίστες και τους διαπλεκόμενους.

* Η κυβέρνηση λέει ότι η τελική συμφωνία θα παρέχει καθαρό διάδρομο για την οικονομία. Εσείς, και με την εμπειρία σας ως πρώην γενικός γραμματέας ΓΣΕΒΕΕ, πιστεύετε ότι οι επιχειρήσεις θα αντέξουν, στο μεταξύ, την υψηλότατη φορολόγηση;

Κατ’ αρχάς, δεν έρχονται νέοι συντελεστές φορολόγησης. Κατά δεύτερον, το 80% περίπου των επιχειρήσεων, με αυξομείωση κατά οικονομικό κλάδο, φορολογούνταν με συντελεστή 26% και τώρα με 22%. Μεγάλες ελαφρύνσεις, επίσης, έχουν και στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Από εκεί και πάνω, προφανώς και υπάρχει από μικρή μέχρι δραματική επιβάρυνση, ειδικά για τις πιο δυναμικές επιχειρήσεις.

Η μεγάλη φοροδιαφυγή ήταν και είναι το πρόβλημα. Πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο και αυτό θα γίνει. Έτσι μόνο θα χαμηλώσουν οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές και δεν θα στρέφονται τα βέλη στο χαμηλό αφορολόγητο. Από του χρόνου, το συνολικό τοπίο θα είναι καλύτερο. Δεν είναι μόνο η φορολογία που σκοτώνει τις επιχειρήσεις. Είναι και πολλά άλλα που έρχονται από την εποχή της κλεπτοκρατίας. Δομικά και διαρθρωτικά προβλήματα, σκουριασμένη διοικητική μηχανή, εργαλεία χρηματοδότησης κ.λπ.

Διαφωνία με Σκουρλέτη, Φίλη

* Συμφωνείτε με την άποψη του Πάνου Σκουρλέτη ότι απαιτείται τα μέτρα να έχουν ευρύτερη στήριξη;

Στις δεκαετίες που βρίσκομαι μέσα στο καμίνι της Αριστεράς, γαλουχήθηκα στην αντίληψη της συλλογικής απόφασης και έκφρασης. Η ατομική άποψη, συνήθως, έχει περισσότερα κενά... Εξάλλου, τα αντιπολιτευόμενα κόμματα αδυνατούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Άρα, προς τι;

* Συμφωνείτε ότι μακροπρόθεσμα θα πρέπει να γίνει αλλαγή κυβερνητικού εταίρου, όπως υποστηρίζει ο Νίκος Φίλης, στη λογική της ιδεολογικής εγγύτητας του ΣΥΡΙΖΑ με την Κεντροαριστερά;

Δεν μου αρέσει να ρίχνω κουμπουριές στον αέρα. Όταν τραβήξω «τη σκανδάλη», θέλω να έχω καθαρό στόχο, συγκεκριμένο στίγμα και αποτέλεσμα.

Έχουμε Κεντροαριστερά σήμερα στην Ελλάδα; Ποιο κόμμα την εκφράζει; Το ΠΑΣΟΚ; Μα αυτό έχει κρίση ταυτότητας. Με εμβληματικές φυσιογνωμίες στις τάξεις του και με πρωταγωνιστικό μάλιστα ρόλο, που έχουν στραφεί προς τον ακραίο φιλελευθερισμό. Η δε πρόεδρός του αδυνατεί να χαράξει καθαρό πολιτικό διάδρομο, με αποτέλεσμα να μένει πίσω από τις αλλαγές που συντελούνται στην ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία. Ποια είναι σήμερα η κοινωνική του βάση; Μήπως μεγάλο ποσοστό του είναι οι παλιοί αξιωματούχοι με τους μηχανισμούς τους; Η δε αναφορά στην ηθική πλευρά του ΠΑΣΟΚ, προκαλεί «δρεπανηφόρα ρίγη». Η τραυματισμένη συλλογική κοινωνική συνείδηση δεν έχει ρίξει ακόμα αγιασμό συγχώρεσης.

Ένα σημαντικό εκλογικό ποσοστό, που ψήφιζε πριν Ν.Δ., τέμνεται σήμερα και με τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Στη νεολαία δε, τα παλιά «σύνορα», είναι πολύ ασαφή. Άλλες είναι σήμερα οι πραγματικές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά. Κοινωνικό κράτος ή επικίνδυνος νεοφιλελευθερισμός που εναγκαλίζεται με την Ακροδεξιά; Ανισοκατανομή στην ποιότητα ζωής, την εργασία, την Υγεία, την Παιδεία, την οικολογία ή δίκαιη συμμετοχή σε όλα;

Το ζήτημα είναι μεγάλο για να λέγονται πράγματα αβίαστα και άκαιρα, πριν εξαντληθούν δημιουργικά μέσα στα συλλογικά μας όργανα, που πολλοί επικαλούμαστε, αλλά λίγοι σεβόμαστε.

Από εκεί και πέρα, πολλά είναι ανοιχτά. Η απλή αναλογική, όταν θα έρθει με το καλό, θα θέσει πολλαπλά ερωτήματα στους περισσότερους πολιτικούς σχηματισμούς. Ο πολιτικός χάρτης θα αναδιαταχθεί, μέσα σ’ αυτό το νέο πλαίσιο εμείς πρέπει να έχουμε τοποθετήσει τις κυρίαρχες ιδέες μας και το αξιόπιστο πρόγραμμα της επόμενης περιόδου.

* Πιστεύετε ότι η τάση απομάκρυνσης του κόσμου από τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αντιστραφεί ή έχουν δίκιο μερικές φωνές που υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να καταλήξει “στημένη λεμονόκουπα” για ένα Μνημόνιο που δεν πιστεύει;

Δικό μου κριτήριο είναι το τι ωφελεί την κοινωνία κυρίως και όχι το κόμμα μας. Αν κάποιος μου πει πειστικά, ότι η δική μας η φυγή θα δώσει στη Ν.Δ. του Άδωνι και της δυναστείας της οικογένειας Μητσοτάκη τη δυνατότητα να σώσει τη χώρα, να φύγουμε χθες! Δυστυχώς, η πολιτική δεν έχει δοκιμαστικές πίστες, ώστε να αφήσουμε να δει η κοινωνία για άλλη μία φορά πώς θα εφαρμόσουν τη συμφωνία της απάτης που ευαγγελίζονται αυτοί οι ίδιοι, οι «γραμματείς και φαρισαίοι» που την κατέστρεψαν.

Μια ήσυχη πολιτική γωνιά του παλιού Συνασπισμού ή του ΚΚΕ δεν με αφορά. Να περνούν ανενόχλητα τα τρένα μουτζούρηδες του νεοφιλελευθερισμού, να σαρώνουν καθετί κοινωνικό και εγώ να παρακολουθώ, να διαμαρτύρομαι και να νομίζω πως κάτι ουσιαστικό κάνω; Να αποδέχομαι πως εσαεί αυτός θα είναι ρόλος μας; Να με συγχωρείς· μία τέτοια φοβισμένη Αριστερά δεν με συγκινεί...

* Παρατηρούμε ότι η κυβέρνηση κινείται αργά σε σχέση με τις ριζοσπαστικές αλλαγές που απαιτούνται; Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι θα υπάρξει επιτάχυνση;

Έχουν γίνει ήδη τομές, χρειάζονται όμως περισσότερες, πιο ουσιαστικές, που έρχονται και θα αποτυπώνουν τα αριστερά χαρακτηριστικά της κυβέρνησης: Η συνταγματική αναθεώρηση, η διοικητική μεταρρύθμιση, οι αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η καθιέρωση της απλής αναλογικής, ο στρατηγικός αναπτυξιακός σχεδιασμός, οι βαθιές αλλαγές στην Παιδεία, την Υγεία και πολλά άλλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL