Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
2 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
19.4°C25.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
26.1°C28.8°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
Γ. Σταθάκης στη Βουλή: / Γ. Σταθάκης: "Πιο ανταγωνιστικό ενεργειακό σύστημα με ισχυρούς ρυθμιστικούς κανόνες"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Σταθάκης στη Βουλή: / Γ. Σταθάκης: "Πιο ανταγωνιστικό ενεργειακό σύστημα με ισχυρούς ρυθμιστικούς κανόνες"

«Νόμιζα ότι άκουγα τους θεσμούς, μαζί μιλάτε; τα ίδια, ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα που ακούω εβδομάδες τώρα, τα λέτε εσείς» υπογράμμισε δηκτικά ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, αναφερόμενος στις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατική Συμπαράταξη κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης για την Ενέργεια. Ο Γ. Σταθάκης σημείωσε ότι το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα. Ο Γ. Σταθάκης αντιπαρέβαλε το σχέδιο της κυβέρνησης για ένα πιο ανταγωνιστικό ενεργειακό σύστημα σε συνδυασμό με ισχυρούς ρυθμιστικούς κανόνες κι ισχυρή προστασία έναντι της ενεργειακής φτώχειας.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς για την ιδιωτικοποίησή του 17% της ΔΕΗ, ο Γ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι «θεωρούμε ότι το μεγάλο μέρος θα περάσει στο υπερταμείο, μαζί και το ΤΑΙΠΕΔ στο σύνολό του» παρατηρώντας ότι θα συνεχιστεί η διαδικασία πρόσληψης συμβούλων που «θα κρίνουν το σύνολο των εναλλακτικών λύσεων». Ο Γ. Σταθάκης σχολίασε ότι, σε αντίθεση με όσα ισχυρίστηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατική Συμπαράταξη υπερασπιζόμενοι την πώληση της «μικρής ΔΕΗ», αν προχωρούσε αυτός ο σχεδιασμός, η ΔΕΗ θα παρήγαγε το 25%-30% της Ενέργειας σε σχέση με το 54% που παράγει σήμερα.

Η Κομισιόν είχε ακυρώσει την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

Όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, ο Γ. Σταθάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε μία ιδιωτικοποίηση που είχε ακυρωθεί σε δύο κρίσιμα σημεία από την Κομισιόν η οποία «ήρθε και είπε ότι πρέπει να είναι πλήρης ο διαχωρισμός, ότι πρέπει κάποιος που είναι παραγωγός να είναι μόνο παθητικός μέτοχος». Ο Γ. Σταθάκης σχολίασε ότι «δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί ότι ήταν έργο της κυβέρνησης να ακυρώσει οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατική Συμπαράταξη Γ. Μανιάτης διατύπωσε εμμέσως απειλές σχετικά με τον νέο διαγωνισμό υποστηρίζοντας ότι στον προηγούμενο διαγωνισμό είχαν διασφαλιστεί 400 εκατ. ευρώ και προειδοποιώντας ότι, αν ο τωρινός διαγωνισμός πάρει έστω και ένα ευρώ παρακάτω, «οι ευθύνες δεν θα είναι μόνο πολιτικές».

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλος απάντησε ότι «με ευθύνη της αζέρικης πλευράς χάλασε μία συμφωνία η οποία ,ενώ θα είχε έσοδα τάχατες με τη συμφωνία σας 400 εκατ. ευρώ, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι θα είχε σχεδόν διπλάσιο κόστος» επισημαίνοντας ότι η διαμόρφωση των τιμών χρήσης δικτύου είχε μία προοπτική αύξησης 68%.

Κόντρα Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ για τις κυβερνήσεις Καραμανλή και Παπανδρέου

Παράλληλα, κόντρα ξέσπασε μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατική Συμπαράταξη με αφορμή την πρόταση του πρωθυπουργού για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τα σκάνδαλα στην Υγεία. Ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος συμφώνησε με την πρόταση, αλλά αντιπρότεινε τη συγκρότηση εξεταστικών επιτροπών και για τα πεπραγμένα Βαρουφάκη, αλλά και την περίοδο της κυβέρνησης Καραμανλή. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Ν. Δένδιας, αντέδρασε παρατηρώντας ειρωνικά ότι καταλαβαίνει την ανάγκη του ΠΑΣΟΚ «να αγιοποιήσει την περίοδο Παπανδρέου» τώρα που ο πρώην πρωθυπουργός επέστρεψε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Ο Ν. Δένδιας υπενθύμισε ότι το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους που παρέδωσε η κυβέρνηση Καραμανλή οφειλόταν στην κάλυψη υποχρεώσεων της περιόδου Σημίτη, ενώ ανέφερε ότι ο Γ. Παπανδρέου είχε λάβει πριν από τις εκλογές του 2009 προειδοποιήσεις από επίσημα χείλη για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Ο Ν. Δένδιας σχολίασε ακόμα ότι ο Κ. Καραμανλής δεν χρειάζεται υπεράσπιση από τους ΑΝ.ΕΛΛ. για τους οποίους σημείωσε ότι «έχουν διαρρήξει τις σχέσεις τους με την Κεντροδεξιά» φέρνοντας ως παράδειγμα τη στάση τους στο δημοψήφισμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL