Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
3 BF 62%
Εξετάζεται η κατάργηση του αφορολόγητου των βουλευτών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εξετάζεται η κατάργηση του αφορολόγητου των βουλευτών

Σε φορολογικό νομοσχέδιο που πρόκειται να έρθει στη Βουλή ενδέχεται να ενταχθεί η ρύθμιση με την οποία θα καταργείται το αφορολόγητο των βουλευτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει μόνο την κατάργηση του αφορολόγητου του 25% της βουλευτικής αποζημίωσης. Αντίθετα δεν συζητείται το ενδεχόμενο είτε να κοπεί είτε να φορολογηθούν η ταχυδρομική ατέλεια, τα έξοδα κίνησης και οι δαπάνες οργάνωσης γραφείου.

Η πολιτική απόφαση είναι να υπάρξει πλήρης φορολογική εξομοίωση των βουλευτών με τους άλλους πολίτες και στο πλαίσιο αυτό προωθείται η κατάργηση του αφορολόγητου.

Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές λαμβάνουν μηνιαία αποζημίωση 5.135,04 ευρώ, από την οποία το 25% είναι αφορολόγητο. Παράλληλα λαμβάνουν 75 ευρώ για κάθε συμμετοχή σε συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Επιτροπής (όχι όμως στα θερινά τμήματα), ενώ έχουν δαπάνες οργάνωσης γραφείου, ταχυδρομική ατέλεια και έξοδα κίνησης που ποικίλλουν ανάλογα με την Περιφέρεια όπου εκλέγονται.

* Η ταχυδρομική ατέλεια είναι 909,31 ευρώ για όλους τους βουλευτές.

* Οι δαπάνες οργάνωσης γραφείου είναι:

α) 664,99 ευρώ για τους βουλευτές Επικρατείας, Α' και Β' Αθηνών, Α' και Β' Πειραιώς και

β) 831,36 ευρώ για τους βουλευτές όλων των άλλων περιφερειών

- Τα έξοδα κίνησης είναι α) 291 ευρώ για τους βουλευτές Επικρατείας, Α' και Β' Αθηνών, Α' και Β' Πειραιώς, Έβρου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Α' Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Κερκύρας, Κεφαλληνίας, Κοζάνης, Λέσβου, Σάμου, Χανίων, Χίου. β) 389 ευρώ για τους βουλευτές Αργολίδας, Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ημαθίας, Κιλκίς, Κορινθίας, Λασιθίου, Ξάνθης, Ροδόπης, Πέλλας, Πιερίας, Ρεθύμνης, Σερρών, Χαλκιδικής, Δράμας, Β' Θεσσαλονίκης. γ) 486 ευρώ για τους βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Γρεβενών, Ευρυτανίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Καστοριάς, Λακωνίας, Λαρίσης, Μαγνησίας, Πρεβέζης, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Φωκίδας, Λευκάδας, Μεσσηνίας. δ) 648 ευρώ, για τους βουλευτές Κυκλάδων και Δωδεκανήσων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL