Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Ευ. Τσακαλώτος: Προς συμφωνία στις 7 Απριλίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευ. Τσακαλώτος: Προς συμφωνία στις 7 Απριλίου

Με αναφορές σε κοκτέιλ με τη Σκάρλετ Γιόχανσον ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέδειξε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το πολιτικό ψεύδος της Ν.Δ. που υπόσχεται πλεόνασμα 2%. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι λέει "τα ίδια ακριβώς" με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και εκτίμησε ότι στις 7 Απριλίου μπορεί να υπάρξει "συνολική συμφωνία", δηλαδή και για τα μέτρα και τα αντίμετρα και για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Η εμπλοκή της Γιόχανσον προέκυψε κατά την αντιπαράθεση του υπουργού Οικονομικών με τον βουλευτή της Ν.Δ. Δημήτρη Σταμάτη που υποστήριζε ότι η Ν.Δ. θα έχει συμφωνία για πλεόνασμα 2%. "Όντως ο Κ. Μητσοτάκης έχει πει ότι θέλει τα πλεονάσματα στο 2% όπως και εγώ θέλω να πάω για κοκτέιλ με τη Σκάρλετ Γιόχανσον", του απάντησε ο Ευκλ. Τσακαλώτος και ρώτησε με νόημα: "Μπορείτε να μας εγγυηθείτε ότι ο Κ. Μητσοτάκης στη συνάντηση με Μέρκελ και Σόιμπλε είπε ότι θέλει πλεόνασμα 2% και ότι δεν θα κάνει τίποτα αν δεν το πάρει; Μπορώ να ρωτήσω εγώ τη Δευτέρα τον Σόιμπλε αν συμφώνησε με τον Μητσοτάκη σε πλεονάσματα 2%". Το δίλημμα για τη Ν.Δ., σύμφωνα με τον Ευκλ. Τσακαλώτο, είναι αν συμφωνεί με τους οικονομολόγους του ΔΝΤ που προβλέπουν πλεόνασμα 1,5% ή του υπουργείου Οικονομικών, της Κομισιόν, του ESM και της ΕΚΤ που προβλέπουν πλεόνασμα 3,5%.

Το ΔΝΤ έκανε λάθος 3%

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος εξήγησε γιατί λέει τα ίδια με τον Γ. Ντάισελμπλουμ. Ανέφερε ότι ο Ολλανδός ομόλογός του λέει πως τα κακά μέτρα θα ληφθούν ούτως ή άλλως το 2019, ενώ ο ίδιος λέει πως το καλοκαίρι του 2018 οι κοινές προβλέψεις για το 2019 θα δείχνουν ότι θα φτάσουμε στο 3,5% πλεόνασμα, το οποίο με τη λήψη των μη αναπτυξιακών μέτρων θα γίνει 5,5% δημιουργώντας δημοσιονομικό χώρο για τα καλά μέτρα.

Για άλλη μία φορά ο υπουργός υπενθύμισε ότι το ΔΝΤ έπεσε έξω σχεδόν 3% στις προβλέψεις του για το πλεόνασμα του 2016, όπως γινόταν και τα προηγούμενα χρόνια...

Πρώτη συζήτηση για συνολική λύση τη Δευτέρα

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, ο υπουργός υπογράμμισε ότι "στόχος είναι να κλείσουμε όσα πιο πολλά πράγματα μπορούμε για να πάμε στο Eurogroup, με ελάχιστα ανοιχτά ζητήματα". Η καλύτερη εκδοχή είναι τη Δευτέρα "να έχουμε μια συνολική λύση για σχεδόν όλα τα θέματα, ένα από αυτά μπορεί να μην έχει λυθεί. Οπότε μετά μπορεί να γίνει μια πρώτη συζήτηση και για τη δημοσιονομική πορεία των πλεονασμάτων μετά το 2018 και για την περιγραφή - συστηματικοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που θα ικανοποιεί την Ελλάδα και το ΔΝΤ", είπε.

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι στο Eurogroup θα γίνει "μια συζήτηση για όλο το πακέτο", δηλαδή για τις μεταρρυθμίσεις μετά από το πρόγραμμα, τα "καλά" και "κακά" μέτρα, τα πλεονάσματα, το μεσοπρόθεσμο πακέτο για το χρέος. "Αυτό το θεωρώ το πιο πιθανό σενάριο. Μπορεί να είναι πιο γρήγορα και καλύτερα. Αλλά νομίζω ότι αυτός είναι εφικτός στόχος", σημείωσε.

Δύσκολη συμφωνία με θετικές εκπλήξεις

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συμφωνίας, ο υπουργός εκτίμησε ότι "θα είναι μια συμφωνία ελπίζω, με δυσκολίες, με θετικές εκπλήξεις και δυσκολίες, την οποία θα πρέπει να κρίνουμε όλοι όταν την δούμε". Σημείωσε δε πως αν η συμφωνία ανοίξει τον δρόμο για την ποσοτική χαλάρωση, "θα δώσει χώρο στην κυβέρνηση και τη χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να μπορεί να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα καταστήσουν αυτή την ανάπτυξη βιώσιμη".

"Είμαι αισιόδοξος για το 2017 και το 2018, αλλά αυτό είναι το βραχυπρόθεσμο. Το πιο σημαντικό για τη χώρα μας είναι το μακροπρόθεσμο σκέλος. Δηλαδή, αυτή η χώρα να μην είναι σε ανάπτυξη δύο χρόνια και μετά να ξαναπέσει στην ύφεση ή σε κατάσταση στασιμότητας, αλλά αυτή η ανάπτυξη να είναι βιώσιμη", συνέχισε ο Ευκλ. Τσακαλώτος δίνοντας έμφαση σε μια ανάπτυξη που α) θα έχει άλλα χαρακτηριστικά από εκείνα που είχε η ανάπτυξη πριν από την κρίση και β) θα είναι και πιο δίκαιη και ο κόσμος θα νοιώσει ότι "σε αυτή μπορεί να δει και το δικό του πρόσωπο". Γι’ αυτό, πρόσθεσε ο υπουργός, "επιμένουμε τόσο πολύ στην επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL