Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Συντονισμός εκσκαφών για την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συντονισμός εκσκαφών για την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών

Νέους κανόνες θεσπίζει η Ε.Ε. για την ανάπτυξη των δεικτών υψηλών ταχυτήτων. Η κυβέρνηση ενσωματώνει την ευρωπαϊκή Οδηγία που θεσπίζει «μέτρα μείωσης του κόστους εγκατάστασης υψίρρυθμων (υψηλής ταχύτητας) δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών» με νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη Βουλή, θα συζητηθεί σήμερα και τη Δευτέρα στην αρμόδια Επιτροπή και αναμένεται να ψηφιστεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας από την ολομέλεια.

Με το νομοσχέδιο μειώνεται το κόστος εγκατάστασης ευρυζωνικών δικτύων πολύ υψηλών ταχυτήτων, δηλαδή δικτύων οπτικών ινών, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα δίκτυα χαλκού και θα φτάνουν μέχρι τον τελικό χρήστη.

Προκειμένου να επιτευχθεί η κάλυψη της χώρας με τα δίκτυα οπτικών ινών, θεσπίζονται μέτρα που αποβλέπουν στην αποτύπωση όλων των δικτύων της χώρας σε ψηφιακή μορφή, στη βέλτιστη χρήση των υπαρχουσών υποδομών και στον περιορισμό των εμποδίων κατά την εκτέλεση νέων έργων (εκσκαφές για τοποθέτηση δικτύων).

Παράλληλα, θεσπίζονται οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθεί η κάθε εταιρεία που αναλαμβάνει να υλοποιήσει αυτά τα έργα. Με αυτό τον τρόπο θα καταστεί εφικτός ο συντονισμός των τεχνικών έργων, αφού δημιουργείται η υποχρέωση στους φορείς που εκτελούν ή προγραμματίζουν να εκτελέσουν νέα έργα εγκατάστασης υποδομών να διαθέτουν στοιχεία για τα έργα αυτά μέσω ενός Ενιαίου Σημείου Πληροφόρησης (δικτυακή πύλη που θα τηρείται από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης).

«Με απλά λόγια», όπως είπε ο Νίκος Παππάς χθες από την Τεχνόπολη της Θεσσαλονίκης, «υποχρεώνουμε κάθε φορέα που σκάβει μια τρύπα για να περάσει το δίκτυό του (σ.σ.: ύδρευση, αποχέτευση, ενέργεια, μεταφορές) να επιτρέπει να περάσει και κάθε άλλος ενδιαφερόμενος. Με τον τρόπο αυτό έχει υπολογιστεί ότι το κόστος ανάπτυξης των δικτύων μειώνεται 60-80%, ώστε να διευκολυνθούν τα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων να εξαπλωθούν, φέρνοντας μαζί τους και όλες τις εφαρμογές που τα συνοδεύουν, από την τηλεϊατρική μέχρι τις 'έξυπνες' πόλεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL