Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
Θεολογική Σχολή Χάλκης: / Θεολογική Σχολή Χάλκης: Αναδείχθηκαν 20.000 τόμοι από τη Βουλή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεολογική Σχολή Χάλκης: / Θεολογική Σχολή Χάλκης: Αναδείχθηκαν 20.000 τόμοι από τη Βουλή

Περισσότεροι από 20.000 τόμοι βιβλίων που ανήκουν στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης αναδείχθηκαν με τη συνεργασία της Βιβλιοθήκης της Βουλής. Από το 2014 η Βουλή συνεργάζεται στενά με την Ιερά Θεολογική Σχολή Αγίας Τριάδος Χάλκης και χθες παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της συνεργασίας σε εκδήλωση στην αίθουσα της Γερουσίας.

Όλοι επισήμαναν ότι θα πρέπει να επιλυθεί το χρόνιο ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, δεδομένου ότι η εξέλιξη αυτή θα αποκαταστήσει την πολιτιστική, θεολογική και ιστορική αδικία που συντελείται εδώ και περίπου 45 χρόνια από την Τουρκία.

Όσον αφορά τη συνεργασία, ανακοινώθηκε πως, με την ουσιαστική συνδρομή του εξειδικευμένου προσωπικού της Βιβλιοθήκης της Βουλής, έχουν αναδειχθεί πλέον των 20.000 βιβλίων. Τα βιβλία βρίσκονται σε χώρο που έχει δημιουργηθεί για τη Νέα Βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής έως ότου αναδιαταχθούν οι χώροι της Ιστορικής (Παλαιάς) Βιβλιοθήκης, ώστε να διατηρηθεί ο ιστορικός χαρακτήρας της και να καταστεί δυνατή η εισαγωγή πρόσθετου υλικού.

Υπογραμμίζεται ότι στην αποκατάσταση, την αναδιοργάνωση και την ανάδειξη του βιβλιακού πλούτου και των τεκμηρίων πολιτισμού που φιλοξενούνται στους χώρους της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης σημαντικό ρόλο επιτέλεσε και η αποστολή του Παλαιογραφικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης. Τα αποτελέσματα της συνεργασίας Βουλής και Θεολογικής Σχολής Χάλκης παρουσίασαν, σε συνεδρίαση των Επιτροπών της Βιβλιοθήκης, των Μορφωτικών Υποθέσεων και του Ελληνισμού της Διασποράς, η προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης της Βουλής Έλλη Δρούλια και ο προϊστάμενος του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης Αγαμέμνονας Τσελίκας.

Γ. Αμανατίδης: “Εξωστρέφεια και παραγωγή πολιτισμού”

"Η επιτυχής καταλογογράφηση και ψηφιοποίηση της Βιβλιοθήκης της Χάλκης είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα για ανταπόκριση του ιδρύματος στις απαιτήσεις της εποχής και ανάδειξή του σε σύγχρονο παγκόσμιο κέντρο έρευνας" τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, σημειώνοντας ότι "δίνεται διέξοδος στην εξωστρέφεια και την παραγωγή πολιτισμού, που είναι έμφυτα στοιχεία στη Σχολή και αναζητούν αποδέκτες".

Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο μητροπολίτης Προύσης και ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης Ελπιδοφόρος, επί των ημερών του οποίου έχουν καταγραφεί και ψηφιοποιηθεί περίπου 90.000 τόμοι, κυρίως βιβλία του 18ου και του 19ου αιώνα, παλαίτυπα του 16ου αιώνα, αλλά και πάνω από 900 τίτλοι ελληνόγλωσσων και ξενόγλωσσων περιοδικών. Μίλησαν ακόμη ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ο υπεύθυνος της Βιβλιοθήκης της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αρχιμανδρίτης Καισάριος Χρόνης, ο πρόεδρος της Επιτροπής της Βιβλιοθήκης της Βουλής Γιώργος Πάντζας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων Δημήτρης Σεβαστάκης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ο γενικός γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Κώστας Τσιάρας και πολλοί βουλευτές από όλα τα κόμματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL